Prodaja se v funtih oz. dolarjih. Nakup v evrih?

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Če ima prodajalec ceno navedeno v funtih oz. dolarjih, je dolžan sprejeti protivrednosti v evrih?

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če je v Sloveniji je zakonito plačilno sredstvo evro. Če je v tujini bo že tvoja banka spremenila valuto, ko boš plačal s kartico.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Predvidevam, da je OP pravna oseba ali pa vsaj privatnik, tako da bolj kot valuta ga naj skrbi "račun". Račun je vedno v valuti prodajalca, kar pomeni če kdo sam vodi papirje, bo moral sprejeti račun v funtih in potem to tudi poknjižiti, a v evrih. Da ne bo tu kake napake in potencialno podlage za kakšno kazen.

Pa če se ne motim je potrebno vzeti tečaj banke slovenije, in se lahko malce zakomplicirajo zadeve, če nekdo plača recimo preko paypala, kjer je tečaj čisto drugačen, potem pa panika kaj z tistimi nekaj euri, ki se zgubijo pri "konverziji".

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Zanimalo me je zaradi nakupa LCD zaslona za prenosnik ne eBay-u oz. Amazonu.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Račun je vedno v valuti prodajalca,

Po mojih izkušnjah pa gre za dogovor med prodajalcem in kupcem - npr.: kupujemo določene dele v Južni Koreji in mi dajo ponudbo in račun vedno v €. [do nekaj tisoč €]
Ko smo se pogovarjali pa o novem stroju kjer gre za večji znesek, so dali ponudbo v $ in smo se dogovorili, da se potem pretvori v €, ko bo prišlo do posla.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
No ja, to že ja, južna koreja, kitajska...nihče ne bo dajal v nacionalni valuti, ampak prej kak $ ...

Drugo pa je anglija, ki se gredo posebneže
smile-1.gif

wildude, ni frke, ti samo plačaj preko paypala (da boš imel zaščito) in vse bo urejeno avtomatsko.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.946
113
v lokalni ostariji
angleži hočejo funte:) vsaj v 99%. in ko sem kaj kupil so hoteli funte. ne evrov. briga njih za evro:)

drugače pa,
ko pridete na hrvaško koliko od vas vas plačuje gladko v evrih koliko pa zamenjate v kune? in tukaj tiči odgovor na prvotno vprašanje

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Sam a ni neka posebnosti pri pretvorbi valut prek Paypala? Potegnejo pri pretvorbi kako provizijo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Provizije ne, je pa njihov conversion rate zelo prijazen za njih in neprijazen za uporabnika.

Seveda lahko to spremeniš, da konverzijo opravi banka in to takrat, ko dejansko gre dol iz tvojega računa, kar je ponavadi nekaj dni kasneje. V primeru funta lahko to pomeni veliko spremembo tečaja, tako da pač riziko, ali paypau in boš točno vedel koliko bo šlo dol, ali čez nekaj dni in lahko prideš skozi ceneje ali še kaj več preplačaš.

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Tole?:
profile - my money - my preapproved payments - update - set available funding sources - conversion options - izberi opcijo "Bill me in the currency listed on the seller's invoice" in shrani

Na Paypalu nimam naloženega denarja. Naj pred nakupom za primarno valuto nastavim dolarje?
Pri dosedanjih Paypal nakupih (slovenske spletne trgovine), ki so bili vsi v €, so se sredstva pobrala z bančnega računa.

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Predvidevam, da je OP pravna oseba ali pa vsaj privatnik, tako da bolj kot valuta ga naj skrbi "račun". Račun je vedno v valuti prodajalca, kar pomeni če kdo sam vodi papirje, bo moral sprejeti račun v funtih in potem to tudi poknjižiti, a v evrih. Da ne bo tu kake napake in potencialno podlage za kakšno kazen.

Pa če se ne motim je potrebno vzeti tečaj banke slovenije, in se lahko malce zakomplicirajo zadeve, če nekdo plača recimo preko paypala, kjer je tečaj čisto drugačen, potem pa panika kaj z tistimi nekaj euri, ki se zgubijo pri "konverziji".

To pa ne bo popolnoma držalo. Račun je v valuti za katero se dogovorita prodajalec in kupec. Lahko so €€€, lahko $$$, lahko funti.
Kaj meniš da SLO izvozniki/uvozniki poslujejo zgolj v €€€. običajno je hitro v igri kakšna druga valuta ala $$$.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Ne spomnim se več najbolj, kje je ta opcija, ampak mislim da nekje skrita med koraki, ko opraviš nakup, tam lahko izbereš konverzijo.

Ne rabiš v drugi valuti, saj ti bo konvertal in sam pobral dol iz računa/kartice. Druga valuta je, če hočeš narediti tako kot si mislil...da naložiš gor, daš v drugo valuto in potem plačaš, ampak ni potrebno tako komplicirat.

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Ja samo, kolikor sem si prebral, je menjalni tečaj precej v korist prodajalca, če pustiš Paypalu opraviti pretvorbo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik wildude pravi:
Ja samo, kolikor sem si prebral, je menjalni tečaj precej v korist prodajalca, če pustiš Paypalu opraviti pretvorbo.
Kako je pretvorba lahko v korist prodajalca? On zahteva za artikel 100$ in tudi dobi 100$. Pretvorba je lahko v korist ali škodo izključno kupca, ki plačuje v drugi valuti.

007James

Pripravnik
21. jul 2008
136
3
18
Nerodno napisano, konverzija je res lahko samo v škodo (ali pa tudi korist) kupca, odvisno od tečaja. Bolj pravilno bi bilo, če bi rekli, da kupec nosi tečajni riziko (= pozitivne ali negativne tečajne razlike).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Ampak paypal tečaj je vedno slabši, kot je v tistem trenutku aktualni tečaj na banki.

Je pa potem riziko na strani kupca, če spremeni to in uporablja dejanski tečaj banke v času nakazila denarja (kar je ponavadi nekaj dni po nakupu), ker bi v teoriji lahko tečaj zanihal.

Mogoče se pri kakšnih večjih nakupih ni za igrat, pri malih pa se ne splača. ampak jaz vseeno uporabljam drugo opcijo, sem malo gorenjca pri takšnih zadevah
smile-1.gif

007James

Pripravnik
21. jul 2008
136
3
18
@darjan
Ja tečaj paypala je slabši, kot tečaj tvoje banke. Podobno je, ko dviguješ lokalno valuto na bankomatu v tujini. Tam je treba vedno izbrati opcijo "brez konverzije", ker se potem opravi konverzija po ugodnejšem tečaju banke izdajateljice kartice.

Kot si napisal je pri nakupih v velikosti nekaj deset EUR razlika nekje na četrti decimalki, to se še Gorenjcu ne pozna ;-)

Aja, pa nihanje omenjaš - nihanje je odklon v obe smeri in nikoli ne moreš biti zagotovo prepričan, kam se bo obrnilo. No razen, če si nek borzni analitik, lahko verjetnostjo izraženo v % napoveš ..... in upaš, da se nisi zmotil.