Prodaja / podaritev nepremičnine

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Rad bi svojo polovico hiše podaril svoji mami. Ocenjena vrednost celotne hiše je po Gursu 200k €.

Na kakšen način naredit podaritev ali prodajo, da iz tega naslova državi plačam čim manj DDV?
Zaradi mene je to lahko podaritev, prodaja, darilna pogodba ali karkoli tretjega, samo da gre v mamino trajno last in da je čim manj davka za plačat.

Prosim vse poznavalce zakona za odgovor.
Hvala.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Mislim da bo najboljše da prodaš. 2% davka od prometa nepremičnin in stroški pogodbe, zk vpisa.
Izogneš se tudi kakšnim morebitnim zapletom, če imaš otroke, ženo ipd.
DDV ni, ker gre za promet med fizičnima osebama.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Samo a ni tako, da mora biti pri prodaji denar dejansko nakazan na TR kupca?
ne ni tako.
nekaj prodaš in če za to ne dobiš denarja je to pravzaprav tvoj problem, ne pa problem države. Država dobi samo davek ( ne glede na to ali si dobil denar ali ne )

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Kar se tiče države že mogoče. Z vidika dednega prava pa se tako pogodbo z lahkoto izpodbija ker ima očitna znamenja darilne pogodbe.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
težka bo. težko da dokaže. plačan je bil davek. pogodba je overjena. bančne vloge pa so tajnost
wink-1.gif
lahko je tudi prodaja za 1 €

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
No, zdaj si ene 4 teme, ki nimajo med sabo nobene povezave skupaj namešal. Če bi tole bilo tako potem se institut nujnega deleža lahko kar ukine. Darilnih pogodb ni več, vse opraviš s prodajno pogodbo za 1 EUR.

V resnici zadeva pade že na prvi točki in to je ali je bila transakcija dejansko opravljena ali ne. Če ni bilo transakcije si s prodajno pogodbo lahko obrišeš rit, overjena ali ne. Ima znamenja darilne pogodbe in je zato nična. Govorim o tem da bi recimo s prodajno pogodbo želel izločit morebitne upravičence do nujnega deleža. Kaj ima pri vsem skupaj tajnost bančnih vlog in kaj naj bi to sploh pomenilo pa mi ni najbolj jasno?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz... Res je, takšno prodajno pogodbo je lahko izpodbijat. Bo pač potrebno denar malo obrnit preko banke, pa da ne bo čisto očitno.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Zašli ste izven teme.
Tem ki zdaj mutijo s prepisi na starše, bi še ustrezalo, da je mogoče prodajno pogodbo kasneje izpodbijati, saj sicer svoje premoženje spet dajo vsem dedičem na razpolago, da se stepejo zanjo.
smile-1.gif

Ker tile v tej temi bi vsi prepisovali NA starše, ne pa v običajno smer..

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Zašli ste izven teme.
Tem ki zdaj mutijo s prepisi na starše, bi še ustrezalo, da je mogoče prodajno pogodbo kasneje izpodbijati, saj sicer svoje premoženje spet dajo vsem dedičem na razpolago, da se stepejo zanjo.
smile-1.gif

Če se je to nanašalo name kot na avtorja teme, porem lahko mirno povem, da nič ne "mutim" s prepisom na starše, ampak bi resnično rad svoj del nepremičnine dal svoji mami in tega deleža za časa njenega življenja nikoli ne bom zahteval nazaj.
Kaj in kako v podrobnosti ne bom razlagal, bi pa rad za to svoje dejanje državi plačal čim manj, zato sem tudi odprl to temo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Po njeni smrti pa boš to nazaj podedoval? Brihtno.

Daj ji dosmrtno brezplačno služnost in prepoved odtujitve in obremenitve v njeno korist.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
579
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Ne vem zakaj imate nekateri probleme z darilno pogodbo v tem primeru. Par let nazaj sta starša meni z darilno pogodbo prepisala pol hiše, vse stroške sem plačal sam. Stroški so bili pa naslednji:
- delo notarja: sestava pogodbe in overitev podpisov,
- taksa za vpis v zemljiško knjigo, tej se tako ali tako ne izogneš.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik VAG pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Zašli ste izven teme.
smile-1.gif

Če se je to nanašalo name kot na avtorja teme, porem lahko mirno povem, da nič ne "mutim" s prepisom na starše, ampak bi resnično rad svoj del nepremičnine dal svoji mami in tega deleža za časa njenega življenja nikoli ne bom zahteval nazaj.
Kaj in kako v podrobnosti ne bom razlagal, bi pa rad za to svoje dejanje državi plačal čim manj, zato sem tudi odprl to temo.

Če si edini možni dedič ni panike, pa če se mama ne odloči poročiti s kom... zadolžiti... vleči podpore...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.973
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
No shit - res?
shocked-1.gif

Zdaj pa probaj isto izvesti v obratni smeri!
grims-1.gif
točno tako, ne bo tako poceni prišel skozi.....
Pri dedovanju se je zgodila tipkarska napaka številke parcele. Čez nekaj časa ko so to ugotovili, se je zadeva popravila, vendar je stala nekaj čez jurja davka + ostali stroški.
Tudi sam sem naredil pred 20 leti napako, ko sem fotru podaril Golfa. Stalo me je več kot če bi ga prodal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.973
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Daj ji dosmrtno brezplačno služnost in prepoved odtujitve in obremenitve v njeno korist.
Sumim, da se mu bo v tem primeru še vedno hiša upoštevala med premoženje ko bo Csd preverjal premoženje. Če se to ne upošteva, kaj nekdo napiše, bi tudi v žlahti izvedli to transakcijo.
Denarni tok se ne preverja, če pa se bojite, pa se lahko zmenite za plačilo v 10(0) obrokih (denar sem med obroki gotovinsko vrača kupcu), ali pa se dobi preko kakšnih vez kredit, ki ga predčasno poplačamo (prodajalec poplača kredit kupcu, sicer bodo s tem stroški, ampak....).

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Kaj pa če po njeni smrti to ne bom nazaj podedoval oz. če se bom temu odpovedal?
grims-1.gif

Gre za to, da bi rad hišo tako ali drugače prepisal nanjo s čim manj stroški, tudi zaradi razloga kot ga je zgoraj napisal Hanzi.