Prodaja nepremicnine in davek 25%?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
neki gledam da bi kupu garazo ali pa parkirno mesto in me zanima ali se to steje tudi kot nepremicnina, mislim da ce bi hotel kasneje ko je nebi vec rabil prodati ali bi moral cakat 5 let da nebi placal 25% kot to velja za stanovanja itd al kaj?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.356
113
Tudi, če bi prodal prej in bi veljal ta davek, velja samo na razliko pri prodaji. Ali razumeš? Če kupiš garažo za 5 jurjev in jo prodaš za 6 jurjev, plačaš 25% od jurja prodajne razlike.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
OK, potem je davek tudi za garaze in podobno, sem mislil da je to samo za vecje stvari kot so stanovanja in hise da nebi folk preprodajal. 25% pa spet ni tako malo, pac jest garaze 5 let nebom rabil in imeti nekaj toiliko casa samo zarad 5 letnega roka je tudtko tko.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
Saj ne rabiš "zaslužiti", ko jo prodaš.

Ja ce jo dobim ugodno jo sigurno nebom senkaval naprej, vsaj meni noben nic ne senka. Vrjetno pa ce za isti denar prodas dalje potem zasluzka ni in tako ni 25% davka ne. Ok tnx za razlago

matej_

Guru
25. okt 2007
2.153
673
113
hotu je rečt, da prodaš za isti dnar kot si jo kupil, provizijo pa daš v žep.
Zdej razumeš?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Pa tudi, če dobi "samo" 75% dobička, če dobi garažo res ugodno, pa res ne vidim problema v tem? Raje 0, ker ne dobiš 100?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
hotu je rečt, da prodaš za isti dnar kot si jo kupil, provizijo pa daš v žep.
Zdej razumeš?

Bolj bi ti razumel ce bi prebral kar sem napisal v zadnjem postu.

Gal1

Pripravnik
19. okt 2013
82
0
6
Pa tudi po 5 letih ni davek na dobiček nič, ampak vsakih pet let pade za 5 %. Sicer pa kolikor vem je davek na dobiček 20 % in ne 25 %.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Če misliš da boš v bližnji prihodnosti bistveno dražje prodal kot sedaj kupil se najbrž motiš.
Še vedno pa lahko sedaj napihneš ceno v pogodbo (pa plačaš 2% davka na napihnjeno ceno, pa prihajajoči davek na napihnjeno ceno) ali pa kasneje ob prodaji napišeš nižjo ceno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Ob popisu nepremičnin so pri starših hoteli videti klaftre pokrite s pločevino, ker so rekli da je to stavba na aerofotu. Kaj torej misliš da je tvoja garaža?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Če misliš da boš v bližnji prihodnosti bistveno dražje prodal kot sedaj kupil se najbrž motiš.
Še vedno pa lahko sedaj napihneš ceno v pogodbo (pa plačaš 2% davka na napihnjeno ceno, pa prihajajoči davek na napihnjeno ceno) ali pa kasneje ob prodaji napišeš nižjo ceno.

No sej ce je ze ista cena pa ni davka pa je vredu.

Kaj lahko pri tovrstnih garazah vse preverim glede dokumentacije, malo me je strah ker stojijo v sklopi na zemlji brez elektrike in vode, sicero do 1960 leta kot vse ostale, samo skrbi me da se nebo kr ena firma najdla k bo kupla to zemljisce od bogsigavedi koga in nakoncu bom se njim placeval uporabo. Ali je taka garaza samostojno vpisana v ZK ali mora biti cel sklo kar pa vrjetno predstavlja problen ker se itak nemors zment s toliko lastniki.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Garaža mora biti zemljiškoknjižno urejena, drugače ne moreš prepisa naredit.

Sem jo kupoval pred lani. Sicer od moje tete, ampak prepisa ni bili mogoče narediti. Zemljišče je bilo občinsko, zgrajena pa v 60. z dovoljenjem občine. Vse originalne papirje smo našli skupaj z pogodbo o dedovanju. Zahtevek na občino za odkup zemljišča, katerega so nam potem šenkali (vsaj nekaj dobrega od občine). Notarska overitev pogodbe in vpis v ZK na lastnico (teto). Nato kupoprodajna pogodba med mano in njo, odmera davka na DURSU, notarska overitev in sprememba v ZK. Vse skupaj je bilo rešeno v cca. pol leta. Cena. Darilno pogodbo so pripravili pravniki na občini, notarska overitev okoli 30 EUR, vpis v ZK 17 EUR. Kupoprodajna na pri notarju in overitev okoli 100 EUR, sprememba v ZK 17 EUR. Plus 2procenta od 80 procentov ocenjene vrednosti davka.

Po sklepu o dedovanju po mojem starem očetu je teta postala lastnica leta 84, vendar ni bila vpisana v ZK, zato me je bilo strah če bo DURS upošteval ta leta za lastništvo ali samo od vpisa ZK, ki je blo kak mesec ali 2 pred prepisom. Na DURSU niso komplicirali in odmerli 2 procenta in ne 25 procentov.

Garžo lahko v ZK vpišeš individualno, tudi če je v sklopu. Pri meni je 6 povezanih garž (en objekt), vpisani pa samo 2. Pri odkupu zemlišča (oz darovanja v mojem primeru) so odmerili kvadraturo po tlorisu garaže in dodali še 3 m2 za dovoz oz prostor pred garažo in lastnik tega zemljišča si.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
no sej glede zemljisca me zanima, ali moram se za to preveriti cigavo je al naj bi se smatralo da je od garaze? To vse vidim v zemljiski knjigi?

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Tako je. Če je zemljišče od garaže in vpisano v ZK, potem je OK. Če ne se pozanimat o lastništvu zemljišča, ter urediti, da je od garaže. Občina izda potrdilo o namenski rabi zemljišča. Če je lahko za garažo je OK, če ne je pa zadeva na črno narejena.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Gledam na prostor3 pa pise garaza itd pa katastrki vpis NE.

Podatki o lastnikih in upravljavcih
Priimek in ime / naziv
Naslov
Leto rojstva / matična številka
Delež

Status
MESTNA OBČINA LJUBLJANA

Ljubljana, Mestni trg 1 1000 LJUBLJANA

1/1
Lastnik

Nazadnje urejeno:

Gal1

Pripravnik
19. okt 2013
82
0
6
Da ne kompliciramo preveč, povej, katere papirje imaš, parcelna številka in katastrska občina. Lahko tu, lahko pa na pm. Ti takoj, ko boš odgovoril javim podatke oz. takoj, ko bom na alterju. Vse ostalo parlamentiranje je brez veze.