problem ???disk???

ErazeM4

Pripravnik
1. mar 2008
191
0
16
Včeraj mi je računalnik enostavno zmrznil. Ko sem ga resetiral se je windows(xp) postavil do tam kjer je windows logo na črni podlagi in se nalaga... Potem se pokaže samo še tale blue screen.
414118-DSC03701.JPG

Priponke

• 414118-DSC03701.JPG
    414118-DSC03701.JPG
    57,6 KB · Ogledi: 215

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
preveri z diagnostičnim orodjem za tvoj disk, dobiš ga na proizvajalčevi strani.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Reši podatke, ki so ti pomembni in na novo postavi sistem (aka : reinstalacija Windows).
(za reševanje priporočam zagon s kakega CD-ja, linux, ker je bolj robusten pri branju diska; povleci in odvrzi fajle na zunanji disk/usb ključek/CD/DVD/BD ploščo...)

Ali pa poskusi popravljati obstoječi sistem.

Nazadnje urejeno:

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Isti problem imam jaz.Sem potegnil z neta virus ali črva ......ne vem........... nisem mogu nikakor reši pa sem nesel na servis.Če izvem kaj je bilo bom javil.Sem ga dobil pri enem programu za spremenit IMEI v ID.Hvala bogu imam vse pomembno na prenosnem trdem disku.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Na hitro lahko probaš zagnat inštalacijo winsov, daš repair console in vtipkaš chkdsk /f /r. Če ne dela, napravi, kot ti svetuje stein.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Saj s formatom to lahko reši začasno, če mu disk zna prealocirat bad sektorje in namesto teh uporablja zdrave (mora imeti tak disk). Ta metoda ima seveda svoje meje. Skoraj pri vsakem disku z bad sectorji se zgodba konča ravno pri njih in ne pri njihovem številu. Poškodba se širi s časom.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Poškodba se širi s časom.
To sploh ni nujno. Pri mojem Quantum 20GB disku sem imel okoli 1MB slabih sektorjev, ki so se uspešno zamenjali z zdravimi. Tega je že okoli 6 let in disk še vedno normalno deluje, novih slabih sektorjev pa ni na spregled.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Sektor je kot rezina torte. Ti si imel samo 1 MB podatkov v tistem slabem sektorju. Ti to zamenjuješ z bloki (posledično cilindri). Več cilindrov sestavlja en sektor - kjer sektor seka cilinder, je blok. Sektorjev ne zamenjuje, ker jih ne more - firmware namesto slabih sektorjev dodeli rezerve; če je znotraj tega sektorja kaj zdravih blokov, ga to sploh ne zanima. Takrat začne trpeti tudi roka z glavo, ki mora zmeraj tisti okvarjen sektor ignorirat, preskakovat in namesto njega iskat zdrav sektor, ki zamenjuje bolnega.
414867-360px-Cylinder_Head_Sector.png

Priponke

• 414867-360px-Cylinder_Head_Sector.png
    414867-360px-Cylinder_Head_Sector.png
    60,4 KB · Ogledi: 197

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sektor je osnovna enota na disku. Velika 512 bajtov.
"Blok" je sinonim za "sektor".

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
V bistvu ja in ne - to, o čemer ti govoriš, je geometrijski sektor (= blok) na plati, jaz pa sem govoril o track sektorju (rezina). Tako da si samo ponovil ... Prerez med track sektorjem in cilindrom je geometrični sektor oz. blok.

Happy?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
99,99999% sveta : sektor je sektor (je blok)
Naglfar: sektor je rezina

Whatever, meni je vseeno
wink-1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Moja terminologija je marsikdaj še iz časov 486.
hysterical-1.gif

Greva raje enkrat na pivo, ko me moraš toliko popravljat.
smile-1.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Evo še mene, nekaj na temo diska. Zadnje čase slišim neke čudne zvoke iz prenosnika, nek kovinski škripajoč zvok, ki bi lahko nastal ob drgnenju - diska
crazy1.gif
. Zagnala sem program SpeedFan, in-depth online analysis in res je pokazal, da je spin up time below the average limits - 138. Spodaj je pojasnilo, da se to zgodi ob starejših diskih, bla bla. Moj je star okoli 2 leti. Je to že staro? Je potrebna previdnost? Kaj svetujete?

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Lahko, da bo šel po gobe. Najprej pa seveda preveri, da nimaš kakega CD-ja v pogonu in ti mogoče to škrta.

Povej malo več, kdaj se to dogaja. Zmeraj? Samo ob zagonu? Ob zagonu določenih aplikacij? Probaj zagnati kakšen film in glej, če slika/zvok v redu. Prav tako vzami eno večjo datoteko (recimo kakšen HD film) in jo premetavaj po disku in glej, če opaziš kaj sumljivega.

Miška dela brez zatikanja?

Kakšno oznako ima tvoj disk? Dobijo se orodja proizvajalcev, s katerimi lahko preveriš, na kateri točki si.

Ni staro in ni potrebna neka ekstra previdnost. Glede na to, da se običajno pokvari, ko si še ekstra previden (in ga po možnosti še odvijaš iz pene in antistatične vrečke), se nimaš zdaj kaj bat. Hitro napravi en soliden backup, ker se življenjske dobe ne da predvideti. Lahko da bo normalno delal še naprej. Moj disk je pokvarjen delal dobre pol leta - sukal se je, rožljal ni, podatki so pa bili na koncu za en k****.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ne me držat za besedo, ker tvojega škrtanja ne slišim, zato lahko samo domnevam. Če praviš, da je disk, je za disk normalna edina resonanca (slišna zaradi vrtenja) in tisto tipično mletje. Kar je bolj hrapavo ali bolj grobo od normalnega, lahko indicira kakšen problem. Če imaš računalnik v garanciji, ga je bolje nesti takoj nazaj in zamenjat, kar se mora.

Še prej pa seveda backup, ker očitno v tvoji situaciji nekaj je narobe, čeprav ne moremo reči, kaj točno. Sem pa skoraj popolnoma prepričan, da te bo disk slej ko prej izdal.

V kolikor je računalnik kje kam padel, je lahko to krivo. Če je disk slabe izdelave, ga lahko uniči tudi, če samo udariš po mizi. 2,5'' diski imajo sicer zagotovilo do 900 G (~ 60 G v delovanju) za laptope, kar se mi zdi solidno. WD je za svoje desktop diske z 350 G-sile v nedelovanju zračunal, da je lahko usoden že padec na trdo podlago z 8 cm (3'').

Je pa to Hitachi. Hitachi = bivša IBM sekcija za HDD-je. Tako ali tako je nepomembno, ampak IBM je bil znan po click of death. Še meni so takrat vsi trije deathstari pocrkali.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Uf! Se že veselim ponovnega nategvanja s serviserji.
jezen.gif
Naj omenim, da je na dotičnem laptopu crknla matična že po enem letu. Mi pod garancijo pripada drug disk, če ima ta slab performance?

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Diski imajo vsaj 3 leta garancije. Če je računalnik še v garanciji, potem bi ti ga morali zamenjati.

Praviš, da si ga že pošiljala na servis. Lahko je kriv tudi transport ... Glede na to, koliko je nove robe crknjene, se ne čudim, če pride računalnik s servisa še bolj zjahan.