Pripravna grupa za kompresor

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Torej, se splača za občasno vijačenje nabaviti komplet pripravno grupo (kako veliko sploh - 1/4", 3/8", 1/2") za kompresor s 100l in sesalnim pretokom 300 l/min? Vijačnik pa 1/2", na 6 bar. Regulator že imam, posoda je verjetno dovolj velika, da kondenz ostane na dnu, kjer ga lahko izpustim.
Razmišljam namreč, ali bi v poštev prišlo tudi TOLE ali kaj podobnega.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Ja to je ponavadi poleg pri vijačnih pištolah, upam da nisi kupil pištolo za 40€ ker ni za nobeno rabo (edino če imaš srečo in si naletel na dobro) sam sem imel že dve in ena je ok delala ta druga pa že nova ni bila za rabo računa sem pa pametno seveda odvrgel
bonk.gif
Sam trenutno ne uporabljam naoljevalnika (vem da ni ok) vsake tolko časa naoljim pištolo ročno in to je to, si bom pa letos naredil v delavnici inštalacijo iz 1/2" cola cevi imam pa tudi že pripravno grupo, ker dostikrat pozabim naoljit pištolo. Če boš kupoval drugo pištolo je zdaj v akciji v Merkurju rodcraftova za 170€ takšno uporabljam jaz in je špica.
Tako da če ne rabiš dostikrat potem se pomoje ne splača ali pa probaš z tem nastavkom.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Pištole še nimam, najcenejše ne bom vzel, sem pa razmišljal o kakšnem kompletu za 100 evrov. Upam, da se nisem spustil prenizko, bo treba pogledati malo po trgovinah. Vidim pa da je meja med rizkantnim razredom in amatersko rabo tam pri 50 evrih verjetno.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Zdaj imaš kot sem rekel v merkurju akcijo rodcraftovo za 170€ odpusča pa z 950Nm kar je zelo dosti za ta denar skoraj nobena druga tega ranga ne odpusti z takšnim momentom. Dobre so še CP, ingersol rand, CP prodaja Koch iz ljubljane, jih imaš pa že od 100€ naprej. Tiste kovčke v katerih imaš pištolo in še par stvari pozabi, to je china roba in ti bo žal. Za kolesa odpustit bi bilo za kaj več pa ne. Lahko pa naoljevalnik našraufaš na izhod kompresorja (če neboš delal inštalacije) ampak potem moraš paziti če boš slučajno kaj barval da ga odtraniš
evil.gif

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Tudi priznani proizvajalci imajo komplete - RODCRAFT , pa Unior in vsi ostali tudi. Zanima me samo kakšen je nastavek na pištoli - standard kot je na račni - pravokotna os s kroglico? Ja, nisem še uspel iti po trgovinah
smile-1.gif

Je pa 950Nm čez glavo - verjetno si bom umislil kaj za tam okrog 500 Nm - to je že 50kg z 1m dolgim ključem. Dvomim da bi kdaj kaj več rabil.
Drugače pa imam na regulatorju 2 izhoda, pa sem že mislil, da bi na enega kar namestil naoljevalnik, drugi je pa za suh zrak.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Te Merkurjeve variante so žalostne. Ni uporabno za kaj drugega kot hobi. Pripravne grupe v Sloveniji se splačajo kupovati od FESTO in SMC-ja. Kolikor poznam vijačnike, delujejo na 6 Barih, iz kopresorja pa dobivaš +/- 8 Barov. Torej je potrebno že tu ukrepati. Za vijačnike se ti splača investirati v posebno pripravno grupo iz katere boš napajal samo vijačnike. Vsak vijačnik ima predpisan zahtevani pretok in na podalgi tega tudi presek cevi. Pripravno grupo izberi na podlagi tega.

Kar se kvalitetnega dobi v Sloveniji od vijačnikov je Deprag in Atlas Copco. Res je, da se cene začnejo pri 950€ po vijačniku a zadeve funkcionirajo.
wink-1.gif

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Mislim da za doma ne rabi festo, ki je po pravici povedano zelo drag, za občasno delo bo dobra tudi pripravna grupa iz merkurja. Je pa Festo res ok zadeva imajo tudi ves material za stensko inštalacijo a je verjetno precej drag, jaz bom raje uporabil 1/2" pocinkano cev in si pač naredil inštalacijo po delavnici. 950€ za 1/2" pištolo (če slučajno ni večjih dimenzij) je enostavno preveč, večina pištol velikosti 1/2 cola odpustijo od 500 pa do 1000Nm kar je za normalno delo na avtomobilu čisto zadosti. Z tem lahko odpustiš vsak vijak, ki je na avtu, druga pesem so seveda torvornjaki in delovni stroji. Itak pa velja kot vedno malo kolko denarja tolko muzike.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Tako je. Kot pri elektro vijačnikih, Einhell za hoby in Makita za profi. Čeprav so tudi hobiji s profi opremo večji užitek.
wink-1.gif

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Jep čeprav dobiš dobre akuje od makitte že za 180€ kar pa ni tolko več v primerjavi z npr alpha krš, pa ti vsaj dela, ker ponavadi crkne ko najbolj rabiš
bonk.gif

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Je kakšen podatek s koliko momenta pri kateri stopnji (menda so 3 stopnje) obratuje RC 2264? Ker konec koncev za zategovanje avtomobilskih vijakov bi bilo okrog 100 Nm dovolj (po TEH podatkih). Ali kako se potem omejiti, da ne grejo navoji ali kaj podobnega.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Pištola ima eno stopnjo za odtegovanje in tri za zategovanje, nisem pa nikoli pogledal v navodila, ker je pištola od svaka in jo jaz že leto dni uporabljam on je itak ne rabi
evil.gif

Na prvi stopnji zategne kolesa že itak preveč, jaz uporabljam pištolo primarno za odtegovanje, kolesa vedno zategnem na 120Nm z moment ključem nikoli z pištolo, to najraje delajo vulkanizerji potem pa ti slučajno spusti guma pa se na cesti mučiš da z šrot ključem odpustiš. Ostale zadeve zategujem v večini samo na 1 in 2 stopnji. Saj ponavadi potem itak še ročno preveriš. Poznam enega vulkanizerja, ki z pištolo na polno zategne potem pa proba z moment ključem če poči na 120Nm
bonk.gif
Pri nekaterih avtih je problem če preveč zategneš kolesa lahko zjebeš navoj.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
No, pištola (RC 2264) nabavljena
smile-1.gif

Glede momenta sem pa že pred nakupom gledal na internetu - nobenega podatka. V navodilih, ki so bila v škatli - nobenih podatkov. Tako da me tole malo čudi. Sem potem poskusil na enem stroju z 22mm matico - pa na prvi stopnji navije nekaj takšnega kot jaz ročno z 22 ring ključem. Nimam pa moment ključa, da bi res preveril kako in kaj - bi mi lahko ti preveril? Da približno vem, kako velike matice še lahko vijačim s tem. Če je že zadeva pri hiši jo je treba izkoristit, pa na kakšnih strojih so matice na precej nerodnih mestih, tole pa odvijači v trenutku.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Moram svojo pogledat če je čisto isti model, vem v glavnem na internetu sem našel podatek da odpusti 950Nm verjetno je to v idealnih pogojih. Za ta denar res dobra pištola. Jaz jo gonim malo preko dovoljenega tlaka in sicer 8 bar ni glih najbolj zdravo ampak še nimam pripravne grupe, vedno pa se mi neda nastavljat tlaka na kompresorju. Naprimer kolesa na avtu M12 vijak zategne na 1 stopnji preveč se pravi preko 120Nm. Jaz uporabljam za podvozje največ 2 stopnjo pa še to je preveč in to še pri M12 vijakih. Najbolje da čimveč delaš z njo pa boš videl kakšen moment ti ustreza.
Ti bom sprobal ob priliki na polosi tam je mislim da M22 navoj pri 6 barih potem pa bom z momentim ključem probal. Apropo moment ključ odlični so Proxxon moment ključ stane ~70€ res dobra roba za ta denar.