primerjava stroškov trgovalnih računov?

andmer99

Pripravnik
11. okt 2007
160
0
16
Do konca leta moram nekje odpreti trgovalni račun in nanj prenesti delnice, ki jih imam trenutno pri KDD. Trenutna vrednost delnic je 1200 EUR. Delnice imam načelno namen obdržati, zato mi je predvsem pomembno kakšen je letni strošek trgovalnega računa in ne samo strošek njegovega odprtja.

Kolikor sem do sedaj gledal spletne strani bank in bph se vsi prav trudijo narediti primerjavo letnih stroškov čim bolj nepregledno, saj imajo vsi kup postavki, ki jih želijo zaračunati. Skratka tippičen primer, kako še enkrat ostriči ovce....

A je že kdo delal primerjavo, kje je možno odpreti trgovalni račun s kar najnižjimi letnimi stroški? Račun bi načeloma zaenkrat rabil samo za držanje teh delnic, tako da mi je vseeno ali je klasičen ali online ali kaj jaz vem kaj, samo da je minimalno stroškov....

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Če nimaš donosa več kot 5% letno, kar prodaj vse skupaj ... cene stroškov gredo naslednje leto gor za najmanj 20%. Verjemi, finančne inštitucije vedno najdejo tržno nišo za striženje.

andmer99

Pripravnik
11. okt 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Če nimaš donosa več kot 5% letno, kar prodaj vse skupaj ... cene stroškov gredo naslednje leto gor za najmanj 20%. Verjemi, finančne inštitucije vedno najdejo tržno nišo za striženje.

Hja, zadnja leta imam tipičen donos dividend dobre 3%, kar je kar nekaj več kot trenutni bančni depoziti. Tako da če vsaj približno velja ta informacija o NLB, bom kar držal naprej.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Kako se pa te vrednostne papirje proda? Imam 6 delnic Zav. Triglav ... ki sem jih dobil z dedovanjem... In ne bi rad ravno senkal drzavi... itak bodo scasoma kot kaze vse pobrali
smile-1.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Odpreš trgovalni račun na katerega preneseš delnice in jih potem lahko prodaš na Ljubljanski borzi.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ni nujno, če ne kotirajo ne moreš nič prodat na Borzi, samo Bolha,....
Recimo KSTG ne kotira, so pred leti v notranjem odkupu ponujali slabih 60€ za delnico, danes se bojim, da ni nič vredna.

Tukaj je spisek tistih s katerimi se trguje na LB: http://www.ljse.si/cgi-bin/jve.cgi?doc=7017

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Saj fora je ravno v tem, da na KDD ležijo v glavnem le še delnice, ki ne kotirajo na borzi in folk z njimi v glavnem nima kaj početi. In te se sedaj poskuša narodu pobrati ... to so v glavnem podjetja, katerih uprava še ni uspela zlastniniti firme.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ali pa tisti, ki so že davno divje olastninili, niso pa še izrinili malih telničarjev kot v primeru Telemacha.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.882
113
Zato pa se odpre trgovalni račun, odda naročilo in čaka. Pred leti mi je tako v enem mesecu uspelo prodat delnice Gorenjskega tiska, firme, ki so jo zadnjih 20 let nategovali kot harmoniko, izrinili male delničarje, menjali lastništvo, verižili,..in ob vsem še tožili eden drugega. Pomoje je bila moja prodaja tisto leto edini promet z njihovimi delnicami.

Cene delnic, če ni bilo prometa vsaj knjigovodske (kar je ponavadi enako kot nebi pisalo nič) so ponavadi objavljene v letnih poročilih družbe, pa tudi lastništvo in promet z delnicami. Tako da, mal pobrskaš, vprašaš ostale lastnike, pokličeš v firmo in vprašaš če odkupujejo lastne delnice. Čeprav, neredko je izkupiček ravno za pokritje stroškov odprtja računa in transakcije ali pa še to ne (če je treba plačat da se znebiš lastništva je verjetno res bolje da zadeva plesni v lasti države. Pa še razlog imaš da naslednjih 30 let pizdiš čez komunajzarsko bando, ki krade poštenim ljudem).

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Ko smo ze pri trgovalnih racunih. Se da delnice od oceta prenesti na racun sina, brez da bi on odpiral racuna na borzi?Da se izogne temu strosku?

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Ja to je OK za male delničarje, da se združijo, samo mene zanima če že imam odprt račun in bi oče meni podaril delnice bi to šlo skozi, ali pač mora on nujno odpreti nov račun in potem se šele izvede znotraj borznoposredniške hiše? Če se da odpiranju novega računa izogniti bi bilo super.

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
Ko smo ze pri trgovalnih racunih. Se da delnice od oceta prenesti na racun sina, brez da bi on odpiral racuna na borzi?Da se izogne temu strosku?
Za takšne namene obstaja posebna oblika računa, kateri se odpre le za namen prodaja. Po izvedeni transakciji pa se takoj zapre. Ni pa zastonj. Zastonj je edino to, da ne narediš nič in delnice pokasira država.

PS- pa račun se ne odpira na borzi ampak na eni od borno posredniških družb.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.750
6.743
113
pri taščici
Ksz
Moje delnice bo dobila drzava. Tako da sedaj se bom lahko na alterju tudi pohvalil da sem drzavi nekaj prepustil/podaril, ne samo jemal.
V primeru zene pa najbrz ne bo slo tako enostavno.
Ima nekaj delnic katere je "nemogoče" prodati. Prvi pogoj za prodajo je menjava službe kar pa ji nekako ne diši. Sele potem pa bi se lahko lotila prodaje vinkuliranih delnic.
Skratka "banda".
Kam torej z njimi?
Lahko da je nlb najcenejsi. Ampak to po besedah alterja ne smem vzeti, ker poceni ni bilo se nikdar dobro.