Priloge...

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Jaz imam že poln kuferKaj vse pripravljate kot PRLOGE k jedem?? Vse od raznih oblik krompirja, riža na posebne načine, kuhane ali popečene zelenjave,...
Imate kak vam še posebej priljubljen recept??

Jaz imam že poln kufer, da pripravljam vedno enih in istih cca 5 različnih prilog
tongue-1.gif


Hvala
roza.gif
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Jaz zadnje čase rada delam kus kus na moj način in so zelo zadovoljni. Je pa odvisno kaj naredim poleg priloge (je to meso v omaki ali brez, čevapčiči, ...). Veliko krat uporabljene priloge: kroketi, svaljki, prebranec (obvezna priloga k mesu z žara), leča, ajdova kaša (z jurčki), regrat s krompirjem in jajčkom
grin1.gif
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Jest zadnje čase delam priloge, ki ne vsebujejo krompirja ali riža. Montignac pač. Zelo mi pašejo na hitro popečeni šampinjoni in bučke z gorgonzolo. Velikokrat zraven kakšnih čevapov pade prebranac, včasih pa tudi zelenjava iz voka na kitajski način, ali pa samo popečena zelenjava...
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Krokete, svaljke,... kupiš, ali delaš sama doma??
Kak pa je kuskus na tvoj način?? Če ni skrivnost
evil.gif


cbb@ zelenjava kot priloga meni zelooo paše. Vendar so nekateri tok "starokopitni", da to zanje ni "prava" priloga. grrrrrr
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
jaz dostikrat zraven ponudim bruschette - na oljčnem olju rahlo popečeni kruhki z malo pelatov, mozzarele, origana in bazilike, ali pa testo za kruh z origanom, mletim česnom..., oblikuješ v kroglice in na hitro ocvreš v vročem olju.
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Zelenjave glede na publiko ne bom predlagal.

Mogoče za začetek samo malo dodelaš klasično prilogo: zapečeš testenine, v krompirjev pire dodaš česen ali tartufe (lahko samo olje), v polento dodaš parmezan in zapečeš... ali pa posežeš po štrukljih, njokih, kaši.
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Kus kus je res zakon, ja:)

Polenta je tud fina včasih za spremembo....lahko tudi bela polenta - je super ob kakšni svetli omaki.

Zelenjavica gre pa ponavadi na paro, potem pa malenkost potenstam na olivnem olju in dodam začimbe.
Razen korenje dam rajši na zeliščno maslo pa curry ter papriko (pa na pari mora biti full dolg).

Ko smo pri prilogah - ima mogoče kdo dober in podroben recept za kruhove cmoke? (nekak mi ponavad nek hud poc nastane na robu, pa ne vem, kaj narobe delam...)
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Če mam čas, jih naredim sama. Če pa je stiska s časom, potem pa kupljene. Okus domačih in kupljenih je neprimerljiv.

Skuham kuskus. Med čakanjem, da zadeva nabrekne (govorimo o kuskusu, da ne bodo spet kakšni pametni komentarji na to padali
grin1.gif
), na maslu prepražim čebulo, dodam gobice (narežeš jih na manjše koščke, da potem ne izstopajo preveč gobe, ker je kuskus tako miniaturen). Ko so gobice popečene, stresem v ponev kuskus. Vse skupaj pražim cca. 3 minute, dodam kislo smetano in še to pražim kakšno minuto ali dve. Okus je fenomenalen. Na enak način delam tudi riž.

Tisti, ki jim zelenjava ni prava priloga, naj dobijo na krožnik kroketke ... bodo zihr zadovoljni.
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Meni so tudi vedno razpadali. Zadnjič pa sem naredila po tem receptu, pa so bli res dobri:

8 starejših žemelj ali enaka količina starega kruha
100 g čebule
100 g prekajene slanine
1-2 žlici masti, masla ali olja
3 jajca
cca. skodelica mleka
2 žlici kisle smetane
1 žlica zelenega peteršilja
2-3 žlice moke
sol
drobtine
maščoba za zabelo

Priprava: Na maščobi zlatorjavo popečemo sesekljano čebulo ter na majhne kocke narezano prekajeno slanino. Dodamo še na kocke zrezane žemlje ali kruh in še malo popečemo. Preložimo v drugo posodo, ohladimo in prelijemo z v mlačnem mleku razžvrkljanimi jajci in kislo smetano. Pritresemo peteršilj, poprašimo z moko, po potrebi dosolimo, rahlo premešamo in pustimo, da se tekočina vpije. Z rokami oblikujemo cmoke velikosti teniške žoge.
Skuhamo jih v slanem kropu v približno 10. minutah.
Kuhane zabelimo z na maščobi popečenimi drobtinicami.