Priklop strojne opreme

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Nekaj sem se hecal in poskusil priklopiti na računalnik trdi disk št. 2 in dvd rom, pa mi nekako ni uspelo. Vsaj računalnik ne daje takšnih znakov. A je treba novo napravo kako "mountat", ali bi jo moral računalnik sam prepoznati in narediti vse sam??

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Počasi, počasi...

Najprej kakšen disk - zunanji, notranji, v originalnem zunanjem ohišju ali ne, zunanji dvd ali notranji...

netko

Guru
25. jul 2007
6.976
2.264
113
predvidevam da veš da morata biti obe komponenti priklopljeni s podatkovnimi kabli in tudi napajlnimi kabli...

ok če to veš potem sklepam da nimaš sata diska in dvdja kar pomeni da imaš ide... na ideju pa moraš biti pozoren na masterja in slave... torej na enem ide kablu na katerem imaš priklopljene dve napravi je ena master druga obvezno slave in isto na drugem ide kablu... kako določiš master in slave... na disku in romu imaš v pine in jumperje ki ti po shemi definirajo pozicijo jumperjev za master ali pa slave... shema je na vidnem delu diska oz dvdja

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Huh, zgleda, da je bolj komplicirano, kot sem mislil.
wink-1.gif

Od prejšnjega računalnika sem hotel v novega prenesti disk in dvd rom ...

Notranji trdi disk WD 80gb sem prišraufal pod unega, ki je bil že no3, disk sem priklopil na šop kablov (barvni - rumena, rdeča, črna), ki grejo iz napajalnika (??) najprej v prvi trdi disk in nato v drugega, zraven je pa še par teh slotov praznih za še kak disk. To predvidevam, da je štrom.
wink-1.gif

Nato je še en 5 cm širok kabl, ki izgleda kot kos papirja ... Ta je priklopljen na matično ploščo, nato gre v prvi disk, je pa gor še dodatni priključek (to menda ne rabim razlagat) in tisto sem priklopil na drugi trdi disk.
smile-1.gif

Enako sem priklopil dvd rom, s tem, da gre un šop kablov za štrom potem še naprej v disketnik.

Po moji kmečki in znanja potrebni logiki bi moralo biti to to, pa nekako ne deluje kot sem si zamislil.
wink-1.gif

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Na disku zadaj kamor si priklopil štrom in uni širok kabel, so še eni pin-i. Tam določiš ali je disk master ali slave.(jumper - se reče)
Poglej na unem disku ki ga imaš od prej ali je pod master(verjetno da je) ali pod slave in naredi pri tem ki ga daješ noter ravno obratno. Se pravi da če je prejšnji disk master daš tega slave.
Če pa je kao "cable select", daj še tega ki ga staviš noter pod "cable select".
Isto narediš s dvd-jem

lp

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
A samo un jumper je treba nastavit na slave in to je to?? Ja in kako se to nastavi??

Je pa dokaj zaribano šarat, ker je vse tako nadumfano.
crazy1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Vzameš mostiček oz. "jumper" ven in ga ustaviš na ustrezne pine nazaj noter. Pomagaš si s slikico, ki je na vsaki taki enoti.

Primer (to NE velja za vse enote, za svojo moraš pogledat na svoji enoti):

install-ide-hard-drive-jumper.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Hmm ... disk je wd.

Dvd rom zdaj dela, sem odstranil tist zatič in to je to.

Tudi pri HD sem vzel zatic ven, a je stanje enako. Potem je treba ugotovit samo, kakšna kombinacija pinov ga naredi slave?? Sumim, da je problem v tistem širokem kablu, ker se nekako noče lepo uleč v disk med pine.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Potem je treba ugotovit samo, kakšna kombinacija pinov ga naredi slave??

Ne. V prejšnjem postu sem ti lepo povedal in pokazal, da je treba poiskati shemo na enoti sami. Ugibanje načeloma ne pride v poštev.

Niti nisem to mislil.
wink-1.gif

http://www.wdc.com/en/library/eide/2579-001037.pdf

Evo ga, na strani št. 2 je. Če bi mi lahko kdo malo po kmečko razložil kaj zdaj to pomeni.
wink-1.gif

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Ja sej tako sliko moraš imet ti na hdd-ju narisano.
Če je enako kot tukaj na sliki, ali ga daj do konca desno ali pa eno prej.

Kaj hočeš reč s "Sumim, da je problem v tistem širokem kablu, ker se nekako noče lepo uleč v disk med pine."
kabel mora it noter brez problremov, malo na trdo ker je stisnjeno ampak mora it na lepo.

Nazadnje urejeno:

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Dost po kmečko je na tvojem linku opisano. Glej slikco "Dual HD". Tisti disk, kjer je gor sistem, ma jumper na pinih master, oni drugi, dodatni, pa je slave. Jumper enostavno natakneš na pine tako, kot je narisano na sliki - preštej kontakte od roba konektorja in na prava pina natakni jumper. Jumper ni nič drugega, kot kratkospojnik - se pravi, med dva kontakta naredi šlus.
Taširoki kabel ima na ženskem konektorju na enem širšem koncu izboklino, HD pa ima moški konektor, ki ima na ohišju cca cm širok utor, luknjo. Tadva - izboklina in utor - se morata ujeti.
Mora delat.
cheer.gif

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
naredi kurzšlus ne samo šlus ker te res nebi blo nič ..... nima vsaki kabl izbokline tak da je možno narobe obrnjen

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Cable select - to imajo novejši diski, ki znajo glede na to kje so na kablu priklopljeni se sami postaviti v pravi "način".
Slave je pa pač slave (drugi disk na istem kablu), Master pa je prvi disk na kablu.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Kaj je "Cable sellect" in kaj "Slave" tam pod dual hd??
Najbolj ziher je, da disk, na katerem je sistem, kodiraš kot "Master", tistega drugega pa "slave". Master je taglavn, Slave ("suženj") pa dela, kot mu majster reče.
Cable select zna kaj zajebavat, sploh, če so diski mal starejši (kar mislim, da so, glede na to, da ima 80Gb kapacitete
grims-1.gif
).

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ne vem kaj je to ... Kabl sem fino porinil notri in zdaj lepo stoji, tist natiček sem dal na 3. in 4. slot pa ga še vedno ne prepozna. Nej zanesem na sevis?
confused-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ej, kje v računalniku se še nahajajo tej zatički za pine, da naštimam še na masterju?? Ker mi je padel nekam in ga ne morem dobit.
smirk-1.gif