prevod iz nemščine

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Prosil bi za en prevod iz nemščine, ker mi google translate nič pametno ne prevede in si lahko samo domišljam kaj pomeni...bi pa raje 100% vedel kaj to je.

Torej gledam za neko pretočno črpalko, v specifikaciji pa piše naslednje:

- 4m Abgabeschlauch
- Maximale Förderleistung: 8m
- Förderhöhe: max. 8m

ali pa recimo tale prodajalec spodaj, ni mi jasno:

- Max. Ansaughöhe: 2m
- Max. Förderhöhe: 42m

Torej kaj vsaka izmed alinej pomeni?

Hvala za pomoč
zmaga.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.761
6.537
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
- 4m Abgabeschlauch - dolžina izhodne cevi
- Maximale Förderleistung: 8m - pretočnost, tukaj manjka enota na sekundo
- Förderhöhe: max. 8m - do kakšne višine potiska
- Max. Ansaughöhe: 2m - do te globine črpa
- Max. Förderhöhe: 42m - do te višine navzgor potiska
[/B]

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
- Maximale Förderleistung: 8m - pretočnost, tukaj manjka enota na sekundo

hmm čudno, ker ta mi je na mail odgovoril tole spodaj

Die maximale Förderleistung ist von 8m und die maximale Förderhöhe von 28m.

Jaz si tole razlagam takole: v višino je zmožna potiskati 8m, najdaljša dolžina (vodoravno) je pa 28m. Ali si prav razlagam?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
ali pa recimo tale prodajalec spodaj, ni mi jasno:

- Max. Ansaughöhe: 2m
- Max. Förderhöhe: 42m

- Max. Ansaughöhe: 2m - maksimalna sesalna višina. Sesalna višina mora biti pri črpalkah čim manjša, za dober izkoristek.
- Max. Förderhöhe: 42m - maksimalna tlačna višina. Pomeni tudi, da črpalka ustvari na izhodu okoli 4,2 bar pritiska + rezerva za tlačne izgube v cevovodu in tako na višini 42 m nad nivojem črpalke iz cevi komaj še kaj teče, na 43 metrih pa nič več! Ob primernem preseku cevi seveda, glede na karakteristiko črpalke!

To je bolj poljudno, za bolj resno obdelavo je pa treba pogledati karakteristiko črpalke in lahko iz nje dimenzioniraš cevovode čisto natančno.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
odlično, hvala obema za zelo uporabne odgovore. 5*

Citat:
Uporabnik Demz pravi:
- Max. Förderhöhe: 42m - maksimalna tlačna višina. Pomeni tudi, da črpalka ustvari na izhodu okoli 4,2 bar pritiska + rezerva za tlačne izgube v cevovodu in tako na višini 42 m nad nivojem črpalke iz cevi komaj še kaj teče, na 43 metrih pa nič več!

Kaj pa če je (samo primer) cev dolga 42m vendar gre horizontalno, torej ni nobene "višine" ampak je isti nivo? Sklepam, da to nima več nobene veze in črpalka zmore to normalno?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Seveda, tu se pojavljajo samo izgube upora v cevovodu. Če je cev pretanka, ne boš dobil na izhodu nič (Bernoullijeva enačba). Ali pa poln pretok, kot ga je proizvajalec navedel, če je cev 3/4 " za tvoj primer.

Glavni problem pri črpalkah je višinska razlika za premagovanje. Še najhuje je na sesalni strani, kjer smo omejeni na samo nekaj metrov sesalne višine. Npr voda, če jo vlečeš na 9,7 m višine, enostavno zavre!

Prodajalcu piši, naj ti pošlje karakteristike črpalke in si na varni strani.