Pretok vode, pritisk, položnica

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Moti me relativno nizek pritisk vode v pipi (zlasti je moteče pri tuširanju in v kuhinji, ko rabiš vsaj petkrat dlje, da napolniš posodo z vodo, glede na to, kar sem bil do nedavnega navajen). Sicer zadeva ni nevemkako kritična, vendarle pa se mi zdi, da bi na tem koncu sveta moral biti večji (sploh ker do zdaj pri nas še nisem nikjer naletel na tovrstne težave). Pogledal sem položnico od komunale, kjer piše, da je dobavljeno 2.5m3/h. Če sem prav preračunal, to pomeni, da bi moral v eni sekundi napolniti približno 7 deci (ok, razumem, da to velja v kleti ali pa na točki dostave pri števcu), temu pa tudi približno ni tako (bom pa naredil nekaj meritev v prihodnosti, da vidim, kakšno je odstopanje).
Kako naj bi bilo s tem pri nas? Je možno zahtevati povečanje pretoka vode oz. pritiska dobavljene vodovodne vode? Domnevam, da nimajo ustrezno postavljenih rezervoarjev ali pa niso bili "apgrejdani", ko so se gradile nove hiše, pa je zdaj tako. Znižanje zneska na položnici?
smile-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Izmeriš z manometrom, recimo nekaj takega kot je tisti, ki ti kaže pritisk vode v napeljavi za centralno ogrevanje. Pod pipo zapreš ventil za mrzlo vodo, odviješ priključek za pipo in priviješ manometer. Odpreš ventil in opazuješ manometer. Priporočam kakšno brisačo v bližini
smile-1.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Ali je mozno, da je za nepravilno delovanje mesalne baterije pri tusu kriv slab pritisk vode? Vsaj domnevam, da gre za nepravilno delovanje mesalne baterije. Namrec, nekaj cudnih for se dogaja:
-Glava od tusa ima "stikalo" on/off, kjer lahko enostavno zapres dotok vode, ne da bi bilo treba zapirati pipe in potem na novo nastavljati, ko ponovno rabis.
smile-1.gif
Vendar, ce tega stikala ne zaprem do konca, da se rahlo kaplja iz glave, bo prvih par sekund po vklopu voda dobesedno mrzla.
-Podobno se zgodi, ce na glavi od tusa izberem namesto klasicnega curka tistega z maksimalnim pritiskom: Voda, ki bo spricala ven, bo mrzla.
Ni mi jasno, kako lahko do tega pride, ker naj bi tisti zapiralnik samo sluzil zapiranju vode iz tusa in nic vec - do tusa (glave) pa ze pride zmesana voda.
smile-1.gif
Tako mi je edina mozna razlaga, da je nekaj narobe z mesalno baterijo in da voda potem gre nazaj v cevi - ali pa je to zaradi nizkega pritiska ali pa je baterija samo pokvarjena in jo bo treba menjati, pa moramo se ugotoviti.
Pa se ena cudna zadeva se mi je zgodila, tudi povezana s tem: Ce je tus zacasno na OFF, je na pipi v umivalniku kolicina vode sicer bila normalna, se je pa shladila - ce sem dal cisto levo za 100% toplo vodo, je bila zgolj mlacna. Po vklopu tusa na ON je kolicina vode v pipi rahlo padla (kar je nekako logicno), temperatura pa je narasla (kar pa ni logicno).