Presuh zrak-vlaženje zraka?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Vsi imate težave z vlago v prostoru in s plesnijo na stenah.
Jaz pa imam ravno obratno težavo.
V flatu imam okoli 25% vlago. Če nas več dni ni notri pade pod 20% kjer "vremenska" postaja ne meri več. Sicer moram še preverit če ta vremenska postaja meri prav.
Zadevo rešujem s šuenjem perila v stanovanju oziroma obešanjem mokre brisače, vendar se mi zdi to početje v garsonjeri "češko" početje.
Baje obstajajo vlažilci. kakšnega naj si privoščim.
Kakšna naj bi bila vlaga v prostroru?

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Tiste posode, ki jih obesiš na radiator in vanje nalivaš vodo, si že probal? To namreč imam jaz in je vlaga skozi okoli 60%.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
nisem, imam na omari kastrole (proftan) pa ni pravega haska.
Na radiatorjih ne bi bil nič večji hasek, ker je zaprt.
Zdele ponoči se bo sušil stroj brisač v flatu pa da vidim zjutraj vlago v flatu
Trenutno je še vedno pod 20%, kjer se merilno območje postaji konča

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
V kleti se mi mi valja vlažilec, malo je za očistit, predvsem rezervoarji za vodo, ti ga rade volje šenkam -> ZS

Sicer pa, takoj ko bodo zunaj temperature višje, se bo dvignila tudi vlažnost

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
imam enak problem.... tudi sam iščem neko pametno rešitev. Drugača bomo pa klimo zamenjal in dal gor Daikin Ururu Sarara ki vlaži zrak...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Uporabljam en tak, plastični bazenček, ki se ga da na vrh radiatorja. Na sredini ima režo, skozi katero gre vrož zrak radiatorja in je usmerjen v vodo v bazenčku.
Izdelek je slovenski, kupi pa se ga v Sanolaborju.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
No ponoči posušil na stojalu 6 nekoliko večjih brisač (centrifuga na 800) pa še nekaj cunj zraven.
V prostoru cca 20m2 se vlaga dvignila iz 20 na največ okoli 28% (ob dveh ponoči). Zjutraj so bile brisače čisto suhe, vlaga pa 23%.
Ker radiatorjev ne mislim odpirat da bi grel vodo na njih (že tako imam 25C in sem v kratkih hlačah), bom probal s kakšno ponvo polno vode na štedilniku.
Sicer bom plačal elektriko, (ogrevanje imam pavšal tetol) ampak, saj ponoči je poceni štrom
wink-1.gif
.
Čez dan pa vlago nekoliko dvigne kuhanje

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
(že tako imam 25C in sem v kratkih hlačah)
Mislim da si s tem povedal bistvo.
rolleyes-1.gif

Zakaj k**** bi moral sredi zime v stanovanju imeti 25 st. in skakat okoli v kratkih hlačah? Zakaj ne spustiš temp. na npr. 20 st. Boš prišparal na kurjavi, pa še vlažnost ti bo kar naenkrat poskočila na 40-50%.

Še vprašanje: Ali imaš klimo in če jo imaš, na koliko st. jo imaš ponavadi naštimano poleti. Grem stavit da na manj kot 25 st.

LP

nakoruzi

Pripravnik
8. mar 2008
209
0
16
Imel sem isti problem, vlagomer mi je neprestano kazal "Low%".
Po temeljitem brskanju po internetu in nasvetih drugih ljudi, sem razbil šparovc in kupil tale vlažilec: http://www.ats.plaston.com/en-us/Products/Ultrasonic/U7144

Po 14 dneh sem zelo zadovoljen in upam, da mi bo še dolgo služil brez težav.

Vlago sem dvignil nad 40% in tudi počutje je neprimerno boljše.
Mater, sem napisal kot, da bi bil v TopShop reklami, ampak je vse res.
grin1.gif

Brisače in lončki na radijatorjih dvomim, da kaj pomagajo. Jaz v vlažilnik nalijem približno 10l vode na dan!

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
10 litrov vode na dan porabiš? Ja kaj pa vlažiš? savno?
wink-1.gif

Kje si ga kupil? ga gledan na ebayu, pa če imaš kakšno varianto bližje se priporočam...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
rolleyes-1.gif

Zakaj k**** bi moral sredi zime v stanovanju imeti 25 st. in skakat okoli v kratkih hlačah? Zakaj ne spustiš temp. na npr. 20 st. Boš prišparal na kurjavi, pa še vlažnost ti bo kar naenkrat poskočila na 40-50%.

Še vprašanje: Ali imaš klimo in če jo imaš, na koliko st. jo imaš ponavadi naštimano poleti. Grem stavit da na manj kot 25 st.

LP
Spregledal si naslednji stavek
grin1.gif

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ker radiatorjev ne mislim odpirat da bi grel vodo na njih......

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Od česa pa potem ima 25 stopinj v stanovanju? Od savne za zidom?

Jaz sem to razumel kot, da noče še bolj odpreti radiatorjev, samo zato da bi zrak navlažil.

nakoruzi

Pripravnik
8. mar 2008
209
0
16
Citat:
Uporabnik igi pravi:
10 litrov vode na dan porabiš? Ja kaj pa vlažiš? savno?
wink-1.gif

Kje si ga kupil? ga gledan na ebayu, pa če imaš kakšno varianto bližje se priporočam...

Ja vem težko verjet, da požre10l. Polnim ga zjutraj in zvečer, v posodo gre pa 5,5l vode. Res pa, da dela neprestano na polno, ker je bilo v stanovanju prej suho kot v krušni peči. Verjetno morajo zdaj tudi stene vpiti vlago, da se stanje normalizira.

Vzel sem ga na http://www.primoloco.si/ (dali so mi 3% popusta na predračun). Naj bi jih pa imeli tudi v Sanolaborju, Harvey Normanu, itd.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
S kakšno vodo pa ti to filaš? Ker če z vodo iz pipe, bo zadeva kmalu šla pa-pa. Imamo v firmi par teh zadev (sicer Siemens-ovih) pa smo morali začet uporabljat destilirano vodo. Z vodo iz pipe so se vse 'zabile' (vodni kamen).

nakoruzi

Pripravnik
8. mar 2008
209
0
16
Z navadno vodo filam, ja.

Stvar ima nekakšen filter, ki naj bi izločal vodni kamen iz vode. V navodilih piše, da vode pridobljene mislim, da z reverzno osmozo ne smeš uporabljati. Ne vem, sicer zakaj, in če to velja tudi za destilirano (bom še enkrat točno prebral kaj piše).

Morda je pa to zato, da kupuješ njihove filtre (oziroma menjaš nek granulat), ki ni ravno poceni.
confused-1.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Izgleda, da uporabljaš nek mehčalec vode (ala vodofos). Pri nas v firmi to ne pride v poštev, ker bi ga porabili preveč. Pozimi namreč porabimo vsaj 500L destilirane vode na teden le za vlaženje zraka v prostorih, kjer mora biti konstantna vlaga.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Citat:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
rolleyes-1.gif

LP
Očitno nisi vsega bral
Radiator imam zaprt (enga sem pa odzagal), v kopalnici priprt toliko da posuši brisačo pa da malega ne zebe ko se kopa.
Naj sredi zime imam stalno kipnjeno okno da bom imel 20C.?
Komaj čakam kalorimetre. Če bi se dalo bi tudi ogrevanje skeslal. Sicer pa je sorazmerno poceni- za celo leto recimo cca 7 evrov od kvadrata

poleti klima: največ je bila 26-27!
Je pa res da njen termometer mogoče za stopinjo ali dve laže?!na steni je termometer kazal okoli 25-26. Mi je pa žal da nisem takoj ob nakupu stanovanja tudi klime zmontiral. Ker pri 30C v stanovanju živet si ne predstavljam (glede na to kako smo drugje razvajeni)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Citat:
Od česa pa potem ima 25 stopinj v stanovanju? Od savne za zidom?
Od penzionistov okoli mene, ki jih očitno stalno zebe. Jaz pa lahko na balkonu spim pri zunanjih -10,. pa nimam nobenega radiatorja v garsonjeri, razen tistega v kopalnici.
No pa od "vročevoda" ki poteka med kopalnico in kuhinjsko nišo. Predvsem zaradi tega moram poleti imeti klimo, ker to ti pa je radiator.