Prestavitev vodovodne ure (celega jaška)

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Hej.

Ker bom zidal nezahteven objekt, moram prestavit vodovodni jašek, kjer je ura za mestni vodovod.

Ali lahko vaški vodovodar (oziroma navadni vodovodar) prestavi uro in podaljša vse cevi? Mi bi mu skopali jame za cevi in vgradili nov jašek, on pa bi potem samo odklopil uro, podaljšal cevi, priklopil uro v novem jašku in potem še podaljšal cevi do hiše?

Ali moram za tak poseg imeti kakšno dovolenje od mariborskega vodovoda? Saj verjetno si oni ne zapomnijo lokacije, kje se je nahajal trenutni jašek?

Kaj mislite? Seveda bi rad čimbolj poceni rešil ta problem...

Hvala že vnaprej...

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
Tudi sam sem bil pred isto dilemo.
Tam kjer bi stala garaža je vodovodni jašek z vodomerom. Gruntam kere vse ljudi poznam na komunali, da bi dobil soglasje za prestavitev oz, da bi bilo čim bolj enostavno, pa nikakor ne morem pogruntat.
Nakar nekega dne pride možakar iz komunale menjavat števec. Jaz hitro ven do možakarja in ga "zaslišim" glede mojih želja.
Odgovor: najdite nekoga, ki je vodovodar, prestavite jašek, nobenga ne sprašujte pa naredite. Samo morate pustiti prost dostop do jaška, da tisti, ki popisuje števce pride kamot zraven, on sploh ne bo opazu oz. dokler lahko dostopa nemoteno, ga niti ne zanima kje je jašek in kako.

no potem nisem prestavu jaška ampak sem garažo sezidal na drugi strani parcele.

lp

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Ja prost dostop imam v mislih, samo za garažo, sedaj pa je dostopno poleg dvorišča... Saj bom vprašal kakšnega vodovodarja za mnenje in bomo videli, kaj in kako bo... Saj zato sem vprašal tukaj, da vidim malo mnenja od vas ostalih, ki mogoče že imate izkušnje s prestavljanjem...

Če ima še kdo kakšno mnenje, vas lepo prosim...
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
confused-1.gif

Nekje bi moral vodo zapreti na glavnem vodu, ko bi priklapljal čez novi jašek. (pritisk) Kako bi pa to naredil, da ne bi nobeden vedel od drugih gospodinjstev??
Sicer menda lahko vodo v cevi pred prekinitvijo zamrzne, da potem lahko priklopiš podalšek cevi/števec, sam ne vem, če imajo plin "vaški vodovodarji."

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Sicer še nisem pogledal v trenutni jašek, samo sem kar prepričan, da je pred uro ventil, s katerim lahko zapreš vodo in v miru menjaš stikalno uro. Vodovod gre samo do mene in nikamor naprej, tako da tukaj tudi ne vidim neke omejitve.

Je pa res, da bo potem (vsaj po mojih zamislih) v bistvu ventil ostal zakopan za zmeraj... Hmm, to sem šele zdaj začel razmišljat... Verjetno to ni dobro, kajne?

No, saj bom videl, kaj poreče kakšen vodovodar, ko si bo ogledal situacijo...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Zapreš ventil pred uro, razmontiraš, podaljšaš v nov jašek, ventil pred in za uro ter plombiranje vsega skupaj.
Praviloma mora to naredit Vodovod, oz. en od njih pooblaščen izvajalec. Pa ne računat na glupega popisovalca, si kar zapomnijo, razen tega bo najkasneje ob redni menjavi števca videl, da ni plombiran.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Sicer še nisem pogledal v trenutni jašek, samo sem kar prepričan, da je pred uro ventil, s katerim lahko zapreš vodo in v miru menjaš stikalno uro. Vodovod gre samo do mene in nikamor naprej, tako da tukaj tudi ne vidim neke omejitve.

Je pa res, da bo potem (vsaj po mojih zamislih) v bistvu ventil ostal zakopan za zmeraj... Hmm, to sem šele zdaj začel razmišljat... Verjetno to ni dobro, kajne?

No, saj bom videl, kaj poreče kakšen vodovodar, ko si bo ogledal situacijo...
Da je ventil pred uro in za uro je normalno. Ja, tako bi pa šlo, samo ventil ostane zakoman....

gr69

Guru
15. dec 2009
11.643
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
A ti misliš pod objektom pustiti vodovod? Zdaj če je to lopa in ni škoda podreti, ko bi bilo treba dostopati (iz katerega razloga že) do cevi, ni nekega blema. Če pa je to zidano in zalito s plato - veliko veselja.

Stopi do komunale - povej kaj bi rad. Naj ti potem nekdo pove kot boš kopal za nove cevi in jašek. Izvajalca načeloma lahko izbereš sam - odklop/priklop mora opraviti komunala ozr. se mora zgoditi pod njihovim nadzorom.

Aja - in ne bo ostal ventil "zakopan", ampak bo prišla ustrezna spojka na mesto priklopa / odcepa nove cevi. Bodo pač sosedje kako uro brez vode.