Sicer zanimivo, ampak dušikovi oksidi jedko smrdijo in se jih zazna že pri nizkih koncentracijah. Kdaj je nazadnje smrdelo pri kuhanju plina? Če bi imeli tako visoke koncentracije, kot navajajo v članku, bi bil v kuhinji smog, kot pozimi v Ljubljani.
Ko pa prideš do raziskave, je pa notri vse na "may" "Can", skratka treba bi bilo kupit en dober NoX senzor, pa izmerit pri viru.
Potem pa še: While observational studies can’t prove that cooking with gas is the direct cause of asthma, data also show that the higher the nitrogen dioxide level, the more severe the asthma symptoms in children and adults.
Tisto, kar je bolj problematično je tole (vir health.harvard.edu) : The researchers collected unburned gas from stoves and building pipelines in the greater Boston area. In their analysis, they identified 21 different
hazardous air pollutants known as volatile organic compounds (VOCs). For example, benzene, hexane, and toluene were present in almost all of the gas samples tested. Exposure to some VOCs raises risks for asthma, cancer, and other illnesses.
Če je v našem plinu res prisoten tudi benzen in ostalo sranje, je dosti podobno, kot bi si auspuh speljal v hišo. Ampak - ti plini smrdijo/dišijo. Benzen, toluen in ostale aromatske oglikovodikove rakotvorne spojine rezko dišijo, NoX peče, itd... Ko nažigaš plin, tega smrada ni. Treba bi bilo zmerit z občutljivimi in certificiranimi napravami, brez tega je vse skupaj eno strašenje.