Prepis, zavarovanje, registracija ...

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Živjo!

Zanima me še ena stvar glede nakupa in prodaje avtomobila, odjave iz prometa ...

Torej, zaenkrat sem zaaral en avto, sedaj me pa zanima, kako bi najceneje in najbolje prišel skozi.
Trenutno imam staro kripo, vredno cca. 150-200 EUR, z mašino 1.3 in pod 60 kW. Na tem avtu imam boniteto -35% (PR 7).
Kupil pa bom 1.6 mašino v razredu do 80kW.

Se mi splača star avto proodajati in vmes plačati polno registracijo za "novega" ali ga kar odpeljem, da ga uničijo in odjavim iz prometa ter na "nov" avto vežem svoje zavarovanje? Kaj bi bil cenovno najugodneje? Pozna kdo še kakšno drugo možnost?

Hvala za pomoč!

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Starega odjaviš in začneš prodajat, bonifikacijo preneseš na novega. Če starega noben ne vzame, ga pač daš za simbolično ceno, oz. likvidiraš.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Samo jaz ga bi moral prepeljati nazaj v LJ, prepis delam v Grosuplju. Kot drugo nimam garaže in bi tako neregistriran avto "visel" na parkingu, je samo vprašanje časa, kdaj ga oni odpeljejo in me ocolajo. BTW, koliko pa sploh stane likvidacija vozila, če ga sam tja dostavim, če jih pokličem ali če ga oni odpeljejo, ko se za to odločijo?

Pa še vedno me zanima glede prvega vprašanja, kje je kaj točka preloma, če se mi sploh splača prodajati avto za tako sitne pare in ga imeti registriranega?

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Če ne rabiš met 2 avtov, se ti starega ne splača imeti registriranega. Sicer lahko novega zavaruješ brez bonitete, pa potem, ko se starega znebiš, storniraš polico in ti vrnejo razliko, da registriraš novega z bonusom, ampak ta papirologija ni zastonj, zavarovalnica pa sebi v prid zaokrožuje
wink-1.gif

Glede na to, kakšne šajtrge v afriko vozjo, se bo zihr najdu kak diler, ki bo starega vzel. Če ne drugje, v nedeljo dopoldne na sejmu "Pod lipcami", pa še vse papirje tam uštimaš, v ponedeljek pa lepo novega registriraš.

Sicer maš pa v Grosupljem avtoodpad Garbas, Jerova vas 25, 01/7864078. Poklič pa vpraš, za koliko te odrešijo.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.690
9.904
113
40
MB
piše kje kaki avto jim je treba dostavit? če ne bom jaz pleh dol porezal pa prodal
evil.gif

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Torej, jutri kupim "nov" avto in nato v prihodnjih dneh najverjetneje prodam starega. Sedaj me pa zanima, kako najbolje to izvesti. Namreč, kot sklepam, bom "nov" avto zavaroval brez bonitete, nato pa bom starega prodal in vzel dol svoje zavarovanje s 35% boniteto. Nato grem samo na zavarovalnico ali na tehnične preglede in odjavim tisto novo zavarovanje brez bonitete in prenesem gor staro? Svoj stari avto ne bi odjavljal iz prometa, saj ga bom prodal in naj ima kupec še cestnino, tablice ter naslednji tehnični šele naslednje leto. Je to najboljši način ali bi šlo še kako drugače?

Upam, da nisem preveč zakompliciral ...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ce starega se ne bos odjavil, bos za "novega" moral placati polno ceno... ko bos prodal starega in naredil prepis, gres s kopijo pogodbe na zavarovalnico kjer bos boniteto prenesel na "novega" in dobil povrnjeno razliko, ki si jo preplacal ... Preplacilo ponavadi dobis v nekaj dneh nakazano na OR ... Cestnino sicer lahko tudi nazaj dobis, lahko pa jo tudi pustis novemu lastniku ...

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.400
235
63
Če imaš dobrega zav. agenta, ti bo nov avto zavaroval z bonifikacijo starega. Ko starega prodaš, prineseš kopijo zav.police novega lastnika, nazaj dobiš sorazmerni delež premije in to je to.

LP,

Milan

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
OK, hvala za odgovor. Bom kar tako naredil in potem starega čim hitreje prodal.

Če mu vzamem cestnino, mu še vseeno pustim tehnični pregled (da bo imel šele naslednje leto v avgustu naslednjega) in tablice?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Tehnicni pregled si ze placal... in ga ne mores zahtevati nazaj ...
smile-1.gif
... Ce ga bos ti odjavil, bo on moral na novo vse delat ... edino tehnicni se velja ... Ce mu bos pa pustil cestnino in ga samo prepisal, pa bo on samo doplacal zavarovanje do izteka registracije...

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Torej, tudi če avto jaz odjavim, njemu tehnični pregled velja? Tablice pa vrnem, ko odjavim, pa bi on moral vzeti nove? Če pa delam zgolj prepis, mu vzamem cestnino in zavarovanje, pa mu ostanejo tablice in tehnični pregled?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Logicno bi bilo,d a velja, tudi ce odjavis
smile-1.gif
...

Cestnine pa tako ne bos dobil prav veliko... Za celo leto za avto do 1350 ccm je 48,50€. Ce imas se pol leta, bos dobil ene 25€ izplacano
smile-1.gif
...

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
No, glede na vrednost avta ...
wink-1.gif
Se bom zmenil, pa bo plačal malenkost več in je, hehe.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Ne boš verjel, dal sem realne slike, napisal točno kakšno je stanje in me je v enem dnevu poklicalo 4 zainteresiranih ljudi + en iz Beograda, če mu do tja avto pripeljem (za dele) in koliko več bi računal.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Ce starega se ne bos odjavil, bos za "novega" moral placati polno ceno... ko bos prodal starega in naredil prepis, gres s kopijo pogodbe na zavarovalnico kjer bos boniteto prenesel na "novega" in dobil povrnjeno razliko, ki si jo preplacal
Prenos bonifikacije lahko uredi takoj, s tem da je treba stari avto istočasno zavarovati na 100%.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Potem se mi to bolj splača, glede na to, da ima novi avto več konj in večjo prostornino mašine?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Cawo pravi:
Potem se mi to bolj splača, glede na to, da ima novi avto več konj in večjo prostornino mašine?
Če si na 50% bonifikacije, potem definitivno. Če pa še nisi, pa odvisno od tega koliko časa je še do poteka zavarovanja starega avta (zaradi napredovanja za 5%).

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Cawo pravi:

Zavarovanje se placuje glede na moc motorja (kW), cestnina pa glede na prostornino ... gre pa po 10 kW navzgor:

do 30 kW
nad 30 do 40 kW
nad 40 do 50 kW
nad 50 do 60 kW
nad 60 do 80 kW
nad 80 do 100 kW
nad 100 do 130 kW
nad 130 kW

V bistvu je skoraj vseeno... Ce je velika razlika v moči, potem se mogoče res splača narest "rošado" ... Če imaš pa dobrega agenta, pa se lahko poskusiš tudi dogovorit za varianto, ki jo je nekdo prej omenil ...