Prenosnik pc ali mac?

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Sem mislil, da ne bom nikoli pred to dilemo ampak.....

No prenosnik bo treba zamenjati. Uporabljal se bo kot glavni računalnik. Načeloma se na njem poganjajo vsakodnevni programi (internet, office...) dosti pa tudi Photoshopa, corela... Velikost maximalno 15,4. Razmišljam celo o 13" vendar s takšno velikostjo nimam izkušenj. V pisarni je zraven na mizi 22" lcd, enako doma. Vmes ga sicer rabim pri strankah ampak tam ni nekega grafičnega oblikovanja. Manjšega predvsem zaradi vsakodnevnega prenašanja po terenu.

Sedaj pa kaj izbrati? Denarno tam nekje do 1.500 + ddv. Envy 15 od HPja izgleda obetavno, vendar je baterija kr neki. Potem je tukaj kakšen Elitebook (ja pač sem pristaš HPja
wink-1.gif
) ali pa? Želja je, da je čimlažji, da baterija deluje vsaj nekaj časa in da so karakteristike času primerne. In tukaj se pojavi Mac. Uporabniki so vsi navdušeni in nočejo več slišati za kaj drugega, jaz se pa po nekaj kratkih poskusih nekako ne morem zamisliti, da bi se navadil na to. Windowse bom potreboval, ampak to ni težava, jih bom pač zraven zložil.

Ste bili pred podobno dilemo? kakšna je bila odločitev?

Lp

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Definitvno mac sam odmisli Corel kdo sploh uporablja še to? Adobe paket zadostuje za vse.

Once you go black, youll never go back....

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Eno vprašanje tistim, ki imate npr. 13" notebooka za prenašat okoli, doma/ v službi pa imate dodaten ekran.
A ni rahlo nerodno tipkati na tipkovnico na prenosniku in hkrati gledati na drug ekran? Ali za ta primer uporabljate zunanjo tipkovnico in je prenosnik zgolj kot "kišta"?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Ponavadi se zraven uporablja še tipkovnica in miška. Sicer pa avtorju teme priporočam MB pro 13'3. Če se ti pa ne mudi tako zelo z nakupom se pa splača še malo počakati, ker se v kratkem obetajo posodobitve pro modelov.
zmaga.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
ksz:
Kako eni forsirate ta "napol obgrizen jabuk"... In ja.. eno leto sem delal vsakodnevno celi siht na njem. Sedaj v novi sluzbi moram pa obcasno tudi. Ok, priznam.. Nekaj stvari mi je celo vsec, recimo vec namizij (in hiter preklop med njimi), hitri predogled, v FCP nekaj zadev, ostalo je pa sama sminka. Ampak tiste zadeve ne odtehtajo cene. Zal...

Sedaj pa hitro po meni
10.gif

Nazadnje urejeno:

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Meni je vseeno, vsakemu svoje. Ampak Windowse sem uporabljal 10 let, sedaj pa sem že kakega pol leta samo na Mac-ih in se stabilnost obeh sistemov preprosto ne more primerjat pa lahko reče kdo kaj hoče (pa nisem imel slabih PC sistemov, verjemi). Odkar imam Mac-a sem dejansko bolj produktiven in kreativen pri delu, ker se preprosto ne rabim jebati z Windowsi in 101-im problemom povezanim z nijmi, meni to nekaj pomeni, ker si z računalnikom služim vsakdanji kruh in mi ni problem dati par 100 eur. več zanj. Sicer pa glede na to da si očitno v video vodah si poglej malo kaj uporabljajo audio in video (pa tudi grafični) studiji po svetu, ki nekaj veljajo. Ne boš verjel, ampak več ali manj so vsi na Mac-ih, verjetno ne brez razloga, kajne?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Predvsem video in slike. Poglej, saj ne recem, da je zadeva slaba. Ampak recimo v "kriticnih" trenutkih, ko sem moral oddajati prispevek v rezijo, se je ponavadi kaj sesulo. Predvsem FCP. Pa tudi vmes velikokrat. Obcasno se je spomnil, da na disk1 nisem mogel shranjevati projekta in sem ga moral na disk2. Kar tako, brez razloga. Pa se veliko malenkosti je bilo, ki so me obcasno motile.
Sedaj, ce ga, uporabljam samo Photoshop, ampak sem na Windowsih vseeno hitrejsi, kot na macu
grin1.gif

Hja.. so na macih, ampak tudi v US filmih povsod vidis japka
evil.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
take fore se ti lahko komot, oz. še bolj verjetno na windowsih dogajajo. sicer pa je itak napisal da bo windowse zraven dal, tak da osnovno vprašanje ni to osx or not, ampak glede hw. tukaj bi jaz rekel takoj da meka vzame, ker enostavno seka. po vseh leptop kištah ki sem jih imel in jih še imam doma, mi je mac najbolj pri srcu. če imaš pare, go for it, ne bo ti žal
wink-1.gif
13,3 ekran pa sploh ni panike. sam sem prvo bil tudi skeptičen, ampak je res puna kapa

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@all
imam v službi "super duper" japčka, prej pa imel zelo švoh pc. Pa če črto potegnem bi rajš imel PC-ja s tako konfiguracijo, kot jo ima mac.
Imata pa seveda oba sistema svoje pluse in minuse.
In ja težko je verjet, vendar s pc-jem nisem imel nobenih težav.
Imamo več japčkov, in prješni teden je na skoraj novem japčku odletel sistem. In tudi ostali japčki se kdaj sesujejo ali ne delajo kot bi mogli.
Mene niso prepričal.

@igi
kaj pa en netbook, ki ga imaš za po terenu prenašat in en workstation na katermu delaš in ga lahko enostavno nadgrajuješ?

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Ne že zopet te teme kaj je bolje Win ali Mac, vsak se naj sam odloči ali bo zamenjal OS ali ne,vsak od niju ima svoje dobre in slabe lastnosti.
Z kompi se ukvarjam že dobrih 17 let, dal sem že dosti os skozi tam vse od Dos-sa pa čez Win 3.11, Win 3.5 NT, Win 95, Win98, Win Me, Win NT, Win 2000, Win XP, VIsta,... vmes sem tudi parkrat probal presedlati na kakšno Linux distribucijo vendar neuspešno me je vedno Win okolje nazaj potegnilo, no pred kakim letom sem pa prestopil na MacBook Pro, in še kr ostajam pri tej zadevi.
Prednosti ki jih jaz vidim, dober GUI, ni registra, ni smeti po odstranjenih programih, boljši 64-bit handle (SL), zadeva je pod "haubo" UNIX kar je zelo dorbro saj z znanjem linuksa hitro potweakaš mašino svojim potrebam.
Kar se pa tiče hitrosti dela pa MacOS X in Adobe creative suite cs4 se mi pa zdi da sta napisana drug za drugega.
Arhitekti pa naj probajo kombinacijo s ArchiCAD-om.

P.S. Eno vprašanje za Win upirabnike kaj je malimekani zdaj že vključil 3D pospeševanje ala OpenGL v sam OS, se prav ida dejansko pomaga risat tudi desktop in programe?

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
@igi
kaj pa en netbook, ki ga imaš za po terenu prenašat in en workstation na katermu delaš in ga lahko enostavno nadgrajuješ?

Dve mašini "no go"... Vse kar rabim doma rabim tudi na terenu. No sej načeloma imam že zdaj za na hitro enega 10" prenosnika, pa je premajhen za kaj resnega.

Z win sam nimam težav. Deluje vse kar potrebujem in presenetljivo brez problemov.
Sem sam tudi še iz časov comodorja 64 in potem počasi naprej skozi vse faze microsofta in njihove probleme. Ampak od win xp naprej res ni večjih problemov, vsaj pri mojem delu.

Bolj kot operacijski sistem me pravzaprav zanima HW.

In ja verjetno bom res še počakal kakšen mesec, da vidim, kdaj bodo dali kakšne i5 ali i7 procesorje not...

Hvala

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Potem imam pa se sam eno vprasanje. Pa priznam, da se v to nisem nikoli presneto spuscal.
Na Windowsih nalozim v Photoshop recimo 40 slik, jih zmelje BP in jih potem urejam. Na Macu mi pa, mislim da, nekaj tezi ze pri osmih. Pa je Powermac 2x 4jedra, 4gb ram...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Eno vprašanje tistim, ki imate npr. 13" notebooka za prenašat okoli, doma/ v službi pa imate dodaten ekran.
A ni rahlo nerodno tipkati na tipkovnico na prenosniku in hkrati gledati na drug ekran? Ali za ta primer uporabljate zunanjo tipkovnico in je prenosnik zgolj kot "kišta"?

Ce ima monitor vgrajen USB hub, potem preprosto vkljuci mis in tipkovnico vanj, ce nima, kupi en mali hubek za par evrov. Ko prides nekam, prikljucis monitor, mrezni kabel (ce nimas wireless povezave) in en USB kabel in se ti ni vec treba muciti na majhni tipkovnici v neudobnem polozaju. Jaz sem imel precej casa prenosnik povezan tako - sicer je bil 15", ki ima vecjo tipkovnico kot majhni netbooki, a je princip isti.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik bluub pravi:
P.S. Eno vprašanje za Win upirabnike kaj je malimekani zdaj že vključil 3D pospeševanje ala OpenGL v sam OS, se prav ida dejansko pomaga risat tudi desktop in programe?

Ne vem, če zastopim prav dobro. Tudi odgovor ne vem, če bo pravi.
tongue-1.gif

Klasično namizje brez šminke je na povprečnem PCju (vsaj na mojem prenosniku) počasnejše, manj tekoče, bolj zatikajoče... od novega fensi-šmensi-3d vmesnika Aero. Razlog je v tem, da je slednji strojno pospešen.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če imaš željo in voljo probati nekaj novega, go for it. Jaz sem pred cca. 4 meseci kupil MB pro 13,3'' pa moram reči da mi ni žal, da sem ga preplačal. V primerjavi s kakim Vaio-tom, sta cenovno nekje tam-tam, ampak pri applu mislim da dobiš "več". Polek OSX-a se mi zdi da tudi hardware odtehta svoje. Meni veliko pomeni tudi osvetljena tipkovnica, pa ne da ne bi znal slepo tipkat, ampak je pa bistveno bolj prijetno, da ko ponoči pogledaš dol, da vidiš po čem tipkaš. Polek tega, da ima za moje parklje edino jabuk dovolj velik touchpad, da lahko rečem da normalno živim brez miške
grin1.gif

Aja, pa baterija za normalno delo res zdrži... doooolgo...

Lp

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Jap sem jaz tudi našel ja AERO je strojno pospešen izgled OS-a, če sem prav prebral na osnovi DirectX 10.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Bil pred to dilemo. Mac je šel po enem tednu nazaj v trgovino. Namesto njega Lenovo T400s.

Moji občutki ob uporabi so bili ravno obratni kot jih je večina tu. Produktivnost dol, za isto stvari je bilo potrebno klikati tudi trikrat več, nekaterih funkcionalnosti kljub obsežnemu iskanju po internetu nisem mogel nadomestiti z drugimi programi. Na koncu sem obupan inštaliral WMWare Fusion, ki se je med nalaganjem obesil in "trden-kot-skala" Mac se ni več zagnal. Pomagala je samo nova inštalacija. Poizkusil sem namestiti tudi Windowse kot primarni OS, ampak ugotovil, da gonilniki še zdaleč niso to, kar bi morali biti (boot camp).

Estetski narcis v meni še vedno joče...
evil.gif
Macbook + MacOS sta nekaj najlepšega, kar sem kdajkoli videl v računalništvu. Kot otrok v trgovini s slaščicami. Kar ne moreš se nagledati vse estetskih bombončkov. Žal pa se je (vsaj zame) balonček razpočil, ko je bilo treba kaj resnega narediti.

T400s je pač mašina za delo. SSD, tipkovnica, modularnost, normalni izhodi (Macbooki so glede tega noro podhranjeni... še za navaden VGA moraš kupovati nek pretvornik). In pa - grda kot smrt. Zadeva zgleda kot prenosnik izpred 10ih let. Škatlast dizajn, dolgočasna črna barva...

Ne bom rekel... never again. Ker priznam... Apple je vedno v igri, ko začnem razmišljat o novem nakupu. They're just too pretty.
bonk.gif

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
to kar si ti povedal je noramlno za 95%+ uporabnikov sam za sebe pa lahko rečem da nikoli ne bom uporabnik jabolka nekaj poskusov na jabuku me je odvrnilo do te mere... winsi vseeno niso tako zanič da bi to toliko prevagalo da bi iskal alternativo... meni osebno računalnik ni zmrznil vsaj 6 let... tukaj je slišati da uporabnikov winsov os kar enemu za drugem zmrzuje... mogoče je vseeno uporabnik tisti ki ga prisili v to

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Misliš? Sodeč po odzivih tu, je to kar sem napisal normalno za ene 5% uporabnikov.

Odkar imam pa Win7, pa tudi malo manj trzam na estetiko divjih mačk (čeprav to še vedno ni to
smirk-1.gif
).