Prenosnik odpovedal

tejc007

Pripravnik
6. jun 2008
451
2
18
Prenosnik z win xp sicer star že 5 let je odpovedal. Windowsi se mi ne zaženejo, če hočem na novo naložit, pa enostavno ne prikaže diska.

Morm kej v biosu narest?
Je kak program za formatiranje razn winsow?
Niti prek usbja mi noče windows 7 inštalacije zagnat, ker tudi ne najde diska?

Pri zagonu pa javi tole: glej sliko

Kakšen nasvet ali je disk skurl?
1029768-Zajetaslika.JPG

Priponke

• 1029768-Zajetaslika.JPG
    1029768-Zajetaslika.JPG
    46,2 KB · Ogledi: 134

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Je kdo saril po BIOSu in spreminjal nastavitve delovanja kaksnega dela HW (morda kar kontrolerja od diska) ?

Pozeni kaksno Live distribucijo Linuxa s CDja ali USB kljuca in preveri kaj rece za vgrajeni disk (torej v kaksnem nacinu da deluje kontroler in ali se disk sploh vidi ali ne in ali lahko do njega dostopa normalno ali ne).

Vse ostalo je samo ugibanje.

tejc007

Pripravnik
6. jun 2008
451
2
18
Bi lahko izvedel, kje dobim live linux? Je kak torrent kje s pomočjo, ker tega še nisem počel? Kako zapečem, kako je z usbjem... itd

drgač pa biosa ni nihče spreminjal.

tejc007

Pripravnik
6. jun 2008
451
2
18
mi je ratal z verzijo windowsow ki ima gor neke sata driverje... verzija prepozna disk

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik tejc007 pravi:
mi je ratal z verzijo windowsow ki ima gor neke sata driverje... verzija prepozna disk

Se pravi da je en cepec saril po nastavitvalh tvojega racunalnika in spremenil nacin delovanja kontrolerja iz IDE emulacije v AHCI. Popravi nazaj in bi moralo delovati brez dodatnih posegov.

tejc007

Pripravnik
6. jun 2008
451
2
18
sem popravil v biosu, zdej dela tudi z navadnimi winsi. Ko sem vse na novo naložil je pa prisšlo do naslednjega:

računalnik je napisal nekaj na modrem zaslonu in se ugasnil. Od takrat ga ne prižgem več. Vse kar se zgodi je to, da ob prižigu začne vetrnica na polno vrteti, vse ostalo je mrtvo?

Je šel procesor, ram, disk???

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tale opis meni ne pove nic, razen da bi nemara ti moral najti zase kaksen drug hobi, kakor pa racunalnistvo
frown-1.gif

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.915
115
63
mb+ -20km
Citat:
Uporabnik tejc007 pravi:
Od takrat ga ne prižgem več. Vse kar se zgodi je to, da ob prižigu začne vetrnica na polno vrteti, vse ostalo je mrtvo?

Je šel procesor, ram, disk???
Tole diši po matični plošči, mi je isto delal na HP probooku, pa so na servisu rekli, da ga lahko stran vržem, saj popravilo ni smotrno glede na ceno.

Tomas

Pripravnik
6. avg 2007
539
18
18
A si poizkusil zalaufat brez diska? Če si ti postavi in ti samo jamra da ni diska potem je vzrok disk - zamenjaj.

tejc007

Pripravnik
6. jun 2008
451
2
18
zdej sm zamenjal ram iz enga slota v drugega in po čudežu se je prižgal.

drgač pa prej tud do biosa nism pršu... da vidm kaj bo zdej k bo mal pržgan.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Pozdrav,

Imam en totalno banalen problem. In sicer, nujno bi moral zamejat vetrnico za hlajenje. Imam Toshiba laptop, star nekje 3-4 leta, ne vem točno, ker sem ga odkupil na firmi. Računalnik sicer brezhibno in lepo deluje, le vetrnica je fuč in se dere ko 100 mater. Včasih se celo ne zažene, ko bo morala ohladit, saj verjetno zaradi trenja nima dovolj moči in mu je potrebno pomagat tako da pihnem skozi hladilne reže...no nato ko dobi brco v rit, se začne spet vrtet in hladit, vendar spet ropoče zraven.

Torej, preden sem začel razkopavat po laptopu sem si pogledal nekaj tutorialov kako do vetrnice na Toshiba laptopih, vendar na moje presenečenje ni bilo niti približno tako, kot je v večini primerov prikazano - kao pod tipkovnico. Odvil sem dobesedno najmanj 30 vijakov, vetrnico vidim, vendar ne morem do nje - je res pod tipkovnico, vendar niti pod razno ni variante da se prebijem do nje, saj je na vrhu čez celo matično še neka plastika, ki vse prekriva. Poskušal sem še iz spodnje strani in ugotovil sem, da je dejansko treba odstranit celo matično plloščo da se prebijem do te klinčeve vetrnice. No potem sem raje odnehal, saj sem imel že za celo pest vijakov, ekran ločen, in odklopljene še vse konektorje na raznem kablovju....štala v glavnem. Saj ne vem zakaj tukaj pravzaprav jamram, sam tega očitno nisem sposoben (pa nisem nek levak za rač. železnino). Zanima me samo ali je še kaka opcija da bi podmazal tega hudiča (in s čim) drugače se mi bo spipalo. Kakšen predlog??
bonk.gif

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Kontaktiraj me na pm, pa bova zrihtala.
Potrebujem pa tudi točen model prenosnika ali serijsko številko.
wink-1.gif

Pri večini Toshib je tako, da najprej odstraniš vse vijake spodaj, nato letvico nad tipkovnico, vijake pod tipkovnico, odklopiš vse flat kable, odstraniš optično enoto, odstraniš zgornji del ohišja (pri nekaterih nato LCD), potem odstraniš še matično ploščo in si zmagal.
smile-1.gif