Prenos z NET-a OK, prenos po mreži pa ne

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Dva racunalnika, sta na internetu preko istega routerja, na obeh dela internet brez problema tako download kot upload ( skoraj do max. glede na izbrani paket 8/2 ).

Ampak,ko pa med sabo kopiram kaksn film recimo,pa rabi 5 minut za prenos filma iz enga PCja na druzga. Je to normalno ali ne?
Recimo prenos je cca 2.5MB po mrezi, medtem ko recimo iz USB diska je cca 10x hitreje.
Kako odpravit to oziroma narediti da bi bil prenos hitrejsi iz enega pcja na drugega? Eden je preko kabla na router povezan, drug preko wi-fi.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Preko wifija je to popolnoma normalno... 802.11g zmore nazvno 54mbit/s, realno je pa to maksimalno polovica tega, torej je cca. 20Mbit/s, kar nanese ravno 2.5MB/s čisto realno hitrost.

Pred kratkim sem si kupil 802.11n router. Tukaj dobim pa naslednje rezultate: do 5.5MB/s sprejem in do 8.5MB/s pošiljanje. Ampak v tem primeru potrebuješ tudi mrežno kartico, ki podpira 802.11n standard
wink-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Airport Extreme od Apple-a (184eur) sem nabavil. Torrente mam prižgane skoraj vedno, in router čisto nič ne zajamra. Hotel sem kupiti 1gbit verzijo, pod lažnimi informacijami sem dobil 100mbit, a so mi v trgovini zagotovili, da mi bodo zamenjali za 1gbit verzijo, ko jih dobijo. Ko bom pa dobil 1gbit verzijo, bom pa še sprobal, kako se obnese zunanji disk na USB slotu, ki ima vgrajenega. Na 100Mbit verziji se mi ne zdi vredno gor prikrapljati disk. Podpira pa tudi priklop USB printerja, kar se mi zdi zelo luštna funkcija, če imaš doma več računalnikov in želiš vsem omogočiti dostop do printerja. Deluje pa seveda tudi z Windows sistemi.