Prehrambene pasti za faraonke

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Iscem kaksne pasti z zastrupljeno "hrano" za faraonke, pa zaenkrat brez uspeha (tiste zelene, ki so zelo ucinkovite pri klasicnih mravljah, tu nimajo ucinka). Spricanje menda nicesar ne izboljsa (pa tudi tezko je dolociti, kje bi bilo primerno za spricanje, ker so izvidnice enkrat tu drugic drugje). Slisal sem, da je zelo ucinkovita past MaxForce (ali nekaj podobnega), pa da se tega ne da vec dobiti pri nas (in da sta dve "zgodbi": da ni bilo dovolj povprasevanja ali pa da je "deratizacijski lobi" to preprecil, da ima redni biznis pri spricanju blokov). Kaj predlagate?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Faraonke je treba samo sledit v bazo, tam pa narest WW3 pa je stvar resena za nekaj casa. Ce je pa kaksna dobra strup hrana za crne mravlje ki napadajo drevesa pa tudi mene zanima. Neki so mel v hoferju zadnje case.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Čisto znebil se faraonk ne boš, če ne bo zadeva sistematsko narejena po celotnem bloku.
Imam že dolgo prakso, tako da so se že navadile in je le še sem pa tja kaka izvidnica, a sprva so mi delale gnezda pod tetrapaki, v škatlah od soli in kosmičev, v kruhu, itd.
Najbolj je pomagalo občasno špricanje s sprejem za faraonke (kar iz leclerka za 3 €) po kotih in robovih, kjer so najbolj hodile. Sedaj so naseljene v stenah, razpokah in jaških, na plano pridejo le izvidnice, tako da sam boš težko kaj naredil.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Faraonke je treba samo sledit v bazo, tam pa narest WW3 pa je stvar resena za nekaj casa. Ce je pa kaksna dobra strup hrana za crne mravlje ki napadajo drevesa pa tudi mene zanima. Neki so mel v hoferju zadnje case.

To ne obstaja. Mislim mravlje, ki napadale drevesa. Drevo so ti napadle uši ali pa stenice, mravlej pa se hranijo znjihovimi izločki. Torej išči nekaj proti sesajočim žuželkam. Čeprav je vprašanje če se drevesu to sploh pozna. Te motijo kolone mravelj na deblu?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Čisto znebil se faraonk ne boš, če ne bo zadeva sistematsko narejena po celotnem bloku.
Imam že dolgo prakso, tako da so se že navadile in je le še sem pa tja kaka izvidnica, a sprva so mi delale gnezda pod tetrapaki, v škatlah od soli in kosmičev, v kruhu, itd.
Najbolj je pomagalo občasno špricanje s sprejem za faraonke (kar iz leclerka za 3 €) po kotih in robovih, kjer so najbolj hodile. Sedaj so naseljene v stenah, razpokah in jaških, na plano pridejo le izvidnice, tako da sam boš težko kaj naredil.

Problem je po mojem v tem, da se pri nas to "sistematsko po celotnem bloku" dela predvsem s špricanjem - s tem pa se jih samo spravi v paniko in selitve kolonij. Morali pa bi iti v nabave zastrupljenih pasti, ki bi jih razporedili po strateško pomembnih točkah, da bi se mravlje v miru nažrle in pocrkale. In teh pasti mi ni nikjer uspelo najti, da bi vsaj najbližje "nahranil".
evil.gif

Verjetno so res kje v steni oz. tam, kjer so speljane cevi. In kako so nevarne izvidnice na kuhinjski pult, če si recimo en teden odsoten?

22. jul 2007
13.593
1.772
113
124
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:

To ne obstaja. Mislim mravlje, ki napadale drevesa. Drevo so ti napadle uši ali pa stenice, mravlej pa se hranijo znjihovimi izločki. Torej išči nekaj proti sesajočim žuželkam. Čeprav je vprašanje če se drevesu to sploh pozna. Te motijo kolone mravelj na deblu?
ne-ne-1.gif
obstaja, pri nam so tudi požrle en del lesene ograje, so pa kar velike proti drugim mravljam, sem se jih začasno znebil z raid sprejom-pena

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz imam dobre izkušnje (ne ravno s faraonkami) s pršilom Forth (modra embalaža, zelena nalepka). Mi jepa všeč ker se ne rabiš trudit z vabo ampka pošpricaš...če vidiš kar mravlje, drugače pa poti po katerihhodijo..takoodnesejo strup v gnezdo in pocrkajo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Jaz imam dobre izkušnje (ne ravno s faraonkami) s pršilom Forth (modra embalaža, zelena nalepka). Mi jepa všeč ker se ne rabiš trudit z vabo ampka pošpricaš...če vidiš kar mravlje, drugače pa poti po katerihhodijo..takoodnesejo strup v gnezdo in pocrkajo.
Ta forth mislim da sem tudi sam uporabljal v bloku. Dobil sem jih v zapakiranih jaffa piškotih, paketu plenic....

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Nam so napadle mlado drevesce, jest se nisem tolk poglabljal v to, samo dobil sem info da je treba nekaj nabavt za iztrebit, kar pa prodajajo v hoferju.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Prsila ne naredijo nic kot sizifovo delo, enkrat sem jim sledil in jih najdel v skatli zarnic, notr mrgolelo mravelj, pravtako mislm da so bile na kupu kr 3 matice ki so jih zgleda sam stancale, torej k to najdes in razgons si jih resen za nek cajt. Seveda al pa strup hrana katero odnesejo v tabor in tam pocrkajo. Pa sej a niso skoz neke raid reklame glih s to hrano na tvju?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.038
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ta forth mislim da sem tudi sam uporabljal v bloku. Dobil sem jih v zapakiranih jaffa piškotih, paketu plenic....

Tudi pri nas smo imeli problem s faraonkami.Bilo jih je nadpovprečno veliko(maj, junij).
Poskusil sem z vabami pa se mi ni zdelo, da je kaj učinka, zato sem nabavil FORTH pršilo, ki deluje tako, da se strup oprime mravelj in se počasi sprošča tako da g zanesejo tudi v mravljišče.Pošricaš po njihovih poteh predvsempa čim bližje gnezdu, če g alahko izslediš--pri meni jebilo na drugi strani stavbe
smile-1.gif
. Letos sem ga porabil 2 plastenki inrenutno je mir.
Seveda pomaga tudi, da dokler "napadajo" nadpovprečno čistiš po stanovnju in omarah , da ni ostankov hraneoz.kar mravlje pač zanima , ker če izvidnica nič ne najde potem tudi ostalih ni ...... če pa kaj najdejo potem imaš invazijo.....pot si seveda označijo, tako, da vedno znova prihajajo novi osebki
smile-1.gif
.....

Predno se lotite eliminianja predlagam malce branja(google), da preberete, po kakšnih vzorcih se obnašajo in zveste kaj pomaga in kaj ne.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Še en glas za Forth. Prej sem sicer imel nekaj za faraonke v oranžni embalaži. Pa se mi zdi, da je Forth boljši. Včasih sem imel več gnezd, odkar pa špricam s Forthom, je mir. Tu pa tam občasno kakšna zaluta, ampak tista najde smrt karp pod mojimi nohti.