Prehod med dvema sobama, kaj paziti?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Torej, rad bi naredil nek prehod med dvema sobama in sicer me zanima predvsem na to, kaj paziti? Stena ni nosilna, ker je v kleti ni,ampak je samo v 1. in 2. nadstopju ( na podstrehi je spet ni ) , bom pa delal to v 2. nadstropju,tako da mislim da kar se tiče nosilnosti, naj nebi bilo problema.

Predvsem me zanima kako se lotiti tega, kaj od materiala je potrebno kupiti, kaj ojačati, etc..?

Imel bi približno tako kot na tej sliki,samo brez tistih okrasnih stebrov, pa malce ožje da je.

slovenska-obala-hisa-portoro%C5%BE-dnevna-soba-e.jpg

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če stena prav zares ni nosilna, jo lahko brez skrbi v celoti podreš.
Obok, ali karkoli že, nato izvedi z mavčnimi ploščami (Knauf).

PS: amapak zares se dobro prepričaj, da steno lahko podreš!

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Vode zihr ni tam, elektrika je pod vrhom,ampak to vem kje gre oz se lahko tudi premakne. Sej ni mi nujno podreti čist do stropa, lahko tudi pustim 20cm roba recimo.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
In kako naj se prepričam 100% da ni nosilna? Glede na to da je ni v kletnem prostoru in pa na podstrehi, pa da to delam v 2. stuku,se mi zdi pač da nebi smel bit težav.

So mi pa sveotvali da naj kupim preklade in jih dam vmes, da "drži gor".

Kako se lotit podiranja, da bo čim bolj ugodno za okolico? Koliko casa to traja običajno? Načeloma hilti v roke pa štemat?

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Js sem podiral nosilno steno iz kuhne v dnevno, ker sem hotel met umes šank. Jaz imam na stopu ladijski pod tako da sem kar s klamfarco v fuge naklamfal polivinil. Naredu sem zaveso na obeh straneh stene. Vse ostalo pa sem zadihtal z selotepom. Na eni strani sem imel okrasni omet, ki sem ga hotel čim manj poškodovati, zato sem par cm zarezal s fleksom. Praši se ko hudič ampak samo tam noter v tisti celici ki sem jo naredu z polivinilom. ko je blo enkrat fertik je blo pa uredu. po ostalem delu sobe se ni nič prašilo. Ker je bila stena nosilna sem iz druge strani poštemal najperej za preklado. Poštemal sem samo eno šaro ciglov in zabetoniral noter preklado. Preklado sem lepo podložil in vgradil veliko lažje saj je stena še stala.
Po dveh dneh ko je zadeva zategnala sem se pa lotu podiranja. Ker je blo to na mansardi sem si želel čim večje kose in čim manj šodra. Naredil sem žičnico skozi okno kjer sem vse skupaj spustil po vrvi na prikolico. Najprej sem zavrtal par lukenj in ven so padali kvadri, ki so bili ravno toliko veliki, da so šli na žičnico. Ko sem pa enkrat nardil luknjo, je pa s štemarco šlo ko puter...
Robove, ki so nastali sem zaprl z gips platami. Igral sem se še z vgradnimi lučkami.
910406-IMG_6520.jpg

Priponke

• 910406-IMG_6520.jpg
    910406-IMG_6520.jpg
    68,9 KB · Ogledi: 1.151
Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Najprej sem zavrtal par lukenj in ven so padali kvadri,

Glede na to, da je mansarda, močno dvomim, da je zidano s kvadri.

Citat:
Ko sem pa enkrat nardil luknjo, je pa s štemarco šlo ko puter...

Spet dvomim, da so bili kvadri (betonski zidaki).

ker sem prejšnji teden ruknil ven eno trimetrsko steno 25-ke in sem se jebal ko zmaj. Pa sem imel oreng štemarco, ne kako 1500 watno bau bau.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
In kako naj se prepričam 100% da ni nosilna? Glede na to da je ni v kletnem prostoru in pa na podstrehi, pa da to delam v 2. stuku,se mi zdi pač da nebi smel bit težav.

Kako se lotit podiranja, da bo čim bolj ugodno za okolico? Koliko casa to traja običajno? Načeloma hilti v roke pa štemat?

lahko neseš načrte kakemu arhitektu pogledat.

Če lahko tako s polvinilom zapreš kot zgoraj piše je super, drugače maš pa celi bajti prah.

Mi smo prestavli vrata iz ene stene na drugo. Trajalo je vsaj en teden da je blo vse konc.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:

Za začetek preveri iz kakega material so ostale stene in kake so njihove debeline in primerjaj s tvojo potencialno žrtvijo. Če je res vse kar si napisal in je tvoja tarča še pol tanjša potem nabrž res ni nosilna. Če nisi siguren pa napiši kaj več oz. še bolje na ogled pokliči nekega znalca.
Za meter in pol širok preboj nenosilne stene ne rabiš dajat nobenih preklad.
Čeprav je pa res, da je vsaka nenosilna stena (posebej v starejših bajtah) tudi deloma nosilna. Defenitivno nenosilne so edino knauf variante v skeletnih konstrukcijah ali naknadno postavljene predelne stene iz siporexa. Bi pa kljub vsemu naj veljalo, da podiranje nenosilnih sten ne sme vplivati na statično stabilnost objekta.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Poleg že povedanega: zaščiti tudi tla, če ti je kaj do zdajšnje talne obloge. Npr. kos večje iverice, pa še karton čez, ker zna kar precej leteti po tleh. Vsekakor podiraj z glavo, torej ugotovi iz česa je stena. Sklepam, da je iz zidakov, torej se potrudi štemat cele zidake ven. Če ni predebel omet, lahko kar z ometom, ko dobiš občutek za njihove meje.
Začni z drugo ali trejo šaro od tal, ker lahko potem, ko dovolj odpreš luknjo, samo napol zaštemaš pri obeh straneh in še nekaj zgoraj nad zidakom ter ga nato kar z majzlem ali pajsarjem potisneš dol. Na koncu obdelaš še spodnji dve šari.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Točno to hočem naredit kar si ti naredil, samo da sem imel v planu pustit nekaj roba od stropa dol,ampak če pomislm, lahko načeloma tudi kar do stropa odprem.

Notri mislim da so tisti rdeči votli cegli, ne vem kako se jim reče pravilno.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Modularci

Jaz sem prvo kar na sredini nekje naredil luknjo skozi. Potem odštemal prvi cegel stran. Potem se pa zelo hitro kruši. Načeloma lahko kar po cel (ali pa po pol cegla) odštemaš vn. Sam sem podrl v 2 dneh (sem imel še dimnik za podret). Najhuje je bilo ker sem steno podrl hitro. Na vrhu pa je blo nekaj bentona za katerega sem zapravil cca. uro in pol da sem odbil tistih 20cm.

Je pa dobro, da tako kot je že bilo omenjeno, zaščitiš tla. Ker ko boš pri stropu štemal to padajo kar masivne kepe dol in ti zna kaj poškodovat.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Kar se zascite tiče, mi je važno samo da ne zjebem na eni strani, na drugi strani pride itak na novo podn in zato tudi hočem podreti, da se kar direktno priključi poden k dnevni sobi.

Se pravi, naredim luknjo v steno približno želenih dimenzij, s čim pa potem naredit robove?

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Za lep raven rob pride v poštev edino fleksarca z diamantno rezalko. Se bo pa kadilo ko hudič (če prej ne boš zasvinjal boš pa potem). Lahko pa rečeš ok, itak pride pol gips plata, malo več poštemaš, pa s kakšnim dletom in kladivom narediš končno izravnavo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ojej, še nisi nikol kaj podobnega delal sam?
grin1.gif

odvisno kaj boš naredil, boš do stropa potem zravnal (kolkr berem nazaj se še nisi odločil), kaj maš na stropu obeh sob?

drugač so cegli "cik cak" položeni, kar pomeni, da pač tam ko boš hotel ravno boš moral na polovičko približno poštemat, potem pa ali ometat ali pa iz knaufa

če nisi ravno vešč takega dela potem bo knauf lepše izpadel, za vogale pa dobiš profile, alu ali plastične, pokitaš in pobarvaš

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Jaz bom kar orajhal, zapucal ter pokital. Nekako sem okoli vrat ter oken vse sam delal, tako da tudi tukaj ne vidim nekega problema.
Strop je pa itak nadaljevanje knaufa iz druge sobe.

Lahko pa tudi pri steni daš knauf.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.991
368
83
tam ko se terc po tori rola
Jaz sem med dvema sobama podrl steno v širini meter in pol. Od tal do stropa. Velb (obok) pa sem naredil iz Knaufa.
V bistvu imam dva taka prehoda. Med kuhinjo in dnevno sobo, pa med dnevno in bivšo shrambo (sedaj je dnevna dokaj velika).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Večino stvari naredim sam, nimam obeh rok levih, res pa da se ucis na izkušnjah. Raje pa vprašam za nasvete prej, kot pa potem.

Luknjo načeloma ni problem naredi, zlepa ali zgrda
grin1.gif
, bi pa rad vedel na kaj pazit, ko bom imel luknjo želenih dimenzij, kako narediti lepe roboveoziroma zaključke ( ne vem točno kako bi temu rekel).

Pa rad tudi približno vem, koliko me te moje ideje finančno stanejo,kater material ( v grobem) se potrebuje. Stop je na obeh enak, bele barve, le stene v kuhinji so drugačne barve.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
material? gre se za to da narediš povezavo na stropu čim lepšo, zato je verjetno najlepš, če nardiš obok (ali pač ravno pustiš zgoraj eno ali dve vrsti ceglov

prehod med stenami že narediš, najlažje z gips platami (knauf), vogale pa je skoraj obvezno, da imaš kake profile, ker je drugače težko lepo nardit