Pregrevanje motorja pri uporabi klime?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.199
7.034
113
Danes opazim sledečo zadevo. Avto je stal na mestu, imel sem pa vklopljeno klimo, kakšne 20min... Pojavi se mehanski zvok, kot da bi bilo kaj narobe z kompresorjem klime. Misleč, da je kriva klima, se odpeljem..peljem se kakšnih 200m in se spet ustavim. V tem času poskoči temperatura motorja in obrati do 2000 rpm.

Po izklopu klime se zadeva povrne v normalno stanje. Kaj bi bilo krivo? Brez uporabe klime, še nisem opazil, da bi mi temperatura presegla normalno vrednost, pa četudi sem na mestu več kot samo 20min.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Vse je v redu, "poči" pa sklopka klime ko se le ta vklopi oz. izklopi, temperatura je pa normalno, da se poveča, ker bolj obremeniš motor.

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.524
113
Čakaj, čakaj, poskoči temperatura v rdeče polje ali ne? Ventilatorji pred/za hladilnikom vsi delajo?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Dokler ne gre temperatura čez 3/4 polja ni problema... Obrati so se pa povečali, ker je pri 214jkah 48mm. plastične lopute za zrak in te so znane, da pri zelo visokih temperaturah "spušča" metuljček. Plastika se razteza/krči....
p.s. hladilne terkočine je dovolj?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.199
7.034
113
V bistvu sem šele sedaj prišel domov, tako da se bom jutri ukvarjal s tem, zdaj sem preveč crknjen
smile-1.gif

A celo plastična je loputa? Se da mogoče kje naročiti Alu za solidne denarce, mislim da Alu loputa še doda nekaj moči?

Drugače pa..še nikol mi ni šla tempratura preko normalno, to je kazalec vodoravno...pa sem že z avtom stal par ur v koloni pri 40 stopinjah, tako da sem sedaj samo panično izklopil vse in počakal, da se spet vrne temperatura v normalo...bom naslednjič odprl haubo in pogledal, če se ventialtorji vrtijo. Ko pride kazalec na 3/4 bi se ventilator že moral vklopiti, ne?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Originalna loputa je 48mm. Obstaja tudi alu varijanta(vzeta iz LR Freelanderja). To se dobi za max 50€. Moči ne bo nič več, se pa rešiš zatikanja lopute. Obstaja tudi 52mm,, vendar je ta neuporabna za 214,216, saj ne prinese nič več moči. Ta(plus par malenkosti) pri 200Vi dvigne moč na 160 konjičev.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Se pa rešiš previske temperature motorja tako, da izklopiš klimo in daš gretje in ventilacijo kabine na maximum. Sicer ti bo vroče, ampak temperatura motorja bo pa padla (govorim za primer da stojiš v koloni in če se ti temp. motorja dvigne do vrelišča - ki je, spet odvisno od avta od 100 do 125 stopinj)
grims-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.199
7.034
113
Simon, je loput težko zamenjati, bi jo zamenjal nekdo z srednjimi izkušnjami iz avtomehanike? Je potrebno potem kakšno "kalibriranje"?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Loputo zamenjaš sam v 5 minutah. Je res enostavno. Edino, kar moraš vedeti, je ponovna kalibracija motorčka prostega teka. To narediš tako, da daš kontakt, pritisneš 5x do konca gas v intervalih po sekundo, počakaš 10 sekund in ugasneš kontakt. To je to.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.199
7.034
113
Aha, super hvala..bom verjetno kar nabavil.

Pravo mesto za nakup je verjetno ebay, ali se da dobit to kje pri nas?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Jaz vse dele, oz vse kar rabim kupim na e-bayju. Več ali manj iz anglije, se pravi e-bay.co.uk . Loputa za zrak je "throttle body"

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.199
7.034
113
Maš mogoče kakšnega stalnega dilerja, komur tudi zaupaš?

Je še mogoče kaj takšnega, kar bi bilo pametno zamenjati na motorju, oz okoli njega?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ne, stalnega dilerja nimam...saj toliko delov pa spet ne kupujem., mi avto dobro služi...Z alu loputo rešimo en problem, ne rešimo pa drug problem, ki je "pregrevanje motorja pri uporabi klime".
A ti delata obadva ventilatorja pri hladilniku, ob vklopljeni klimi?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.199
7.034
113
Žal še nisem uspel preveriti delovanja.

Ventilatorja bi morala delati "takoj" ko se vklopi klima, ali ko pride temperatura do 3/4 ?

Če je kak "hiter" test, potem ga lahko opravim, za kaj več pa bo potrebno počakat na vikend/toplo vreme.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ventilator za klimo(rumeni) se prižge takoj, ko prižgeš klimo s tipko na armatutki. Drug ventilator(ta veliki) služi pa za hlajenje motorja. Ta se vkluči, ko je prevroče. Se pa tudi sliši, ko se vklopi, saj je res glasen. Torej, kdaj se ti prižge ta glavni?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
"hiter" test je samo za glavni ventilator, se praqvi ventilator za hlajenje motorja. To narediš tako, da izklopiš rjavi konektor, ki je gledano motor od spredaj, na desni strani motorja, tam pri kolenu. Čim se ta konektor izklopi, se MORA glavni ventilator vklopiti, saj računalnik prepozna "napako" CTSa in se postavi v Safe mode.

danik

Pripravnik
16. jan 2008
33
0
6
Zakaj se men ta ventilator samo vkljaplja in izkljaplja dela 15-20s in ce izklopi in se zopet vklopi cez 10-15s če sem na mestu?