Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sej 100% tesnenje nima nobenega pomena niti ni obvezna veha pri fermentaciji.
Saj to predvidevam, da ni treba, da 100% tesni, saj mi je tudi plastika že dostikrat puščala (tudi že pokrov mi je snelo zaradi burne fermentacije, pa več dni nisem niti opazil) ampak vseeno bi imel malo boljši občutek, da ne bi kak tujek nori prišel in bi šlo vse k vragu
Citat:
Glede zatesnitve dobiš za vinske sode posebno gumo ki jo povezneš čez pokrov.
no .. to bi me zanimalo.. kje pa to dobiš? Iskreno nisem še dosti gledal, niti ne vem kam naj grem kaj takega sploh gledati, sem pa googlal že vse živo v zvezi s "tesnilo za sod" in podobno, pa nisem našel nič pametnega, razen tole:
https://mtehnika.mercator.si/izdelek/1481331/tesnilo-za-sod .. je to to? A to je mišljeno, da z zunanje strani napneš preko roba soda in pokrova? Ampak tole tule je brez dimenzij in vsega, pri meni imata pa oba soda vsak drugačen premer in verjetno ni "one size fits all" ali pač?
Glede varov pa sem to že na parih koncih prebral, ampak moja dva soda imata samo en lep, čisto gladek var po višini.. ne vem no, ne zdi se mi nič takega, kar se ne bi dalo z gobico in starsanom dobro dezinficirati, imam plastiko že dosti bolj hrapavo pa jo tudi čisto lepo spucam še zaenkrat...