Mi imamo pralni stroj od Candy za polnjenje z vrha od leta 2001.
Od tega se mi je kmalu po preteku garancije (takrat 2 leti) pokvarila crpalka za iztok vode. Original crpalka je imela slab o-ring, tako da je voda prisla v motor in je enkrat stroj centrifugiral enkrat ne, saj je nakljucno voda ostajala v bobnu. Ze med garancijo mi je parkrat ostala voda v bobnu, ampak tako poredko, da nisem hotel komplicirat...
Zadnje dve leti perem cca 1-2 stroja na dan.
Pred cca 1/2 leta je sla krmilna elektronika, po vsej verjetnosti releja za vrtenje levo-desno, prezgane povezave tudi na tiskanina - zakaj so vezi na tiskanini, preko katerih tece celoten tok motorja tanke, mi tudi ni jasno... Zopet stroj enkrat delal, enkrat ne.
Kmalu po zamenjavi elektronike mi je zavrtelo jermenico bobna, ker je na osovino samo "nabita" (konus), brez nobenega moznika ali zatica. Zamenjal sem jermenico, po enem mesecu mi je tudi novo jermenico zavrtelo. Po vsej verjetnosti se je tudi konusna osovina stanjsala, saj je iz tako mehkega materiala, da jo lahko komot pilis z navadno pilo iz interdiskonta.
Ce sem hotel, da mi stroj dela, sem moral dat struzit eno posebno ploscico, ki jermenico pritrdi na osovino in poleg tega tudi zavrtati zatic skozi jermenico in osovino. Zaenkrat stroj deluje. Upam na najboljse...
Drugace pa o zarjavelem (in temu posledicno zlomljenem) vzmetnem mehanizmu za vrata niti ne zgubljam besed...
Je pa dejstvo, da je zivljenjska doba "cenenih" pralnih strojev nekje 5 let, ponavadi se podaljsa ker v splosnem ljudje perejo le parkrat na teden. V splosnem naj bi bili top loader zaradi same zasnove slabse kvalitete od navadnih.
Zakaj stari pralni stroji se danes delajo (npr. tasca se vedno pere z Rex-om starim 40 let), sem tudi razmisljal. Takrat je stal Rex cca 2 placi, danes za dve placi dobis skoraj industrijski pralni stroj (cca 2500 eur), ki bo tudi delal leta in leta...
Ce bi moral kupit nov pralni stroj (top loader) bi izbiral med dvemi variantami:
1. Draga varianta, naj bi bil siguren nakup, saj naj bi bil stroj pol-industrijski: Miele, cca 1000 eur
2. Cenena varianta ( gotovo povezana s problemi, ki bi jih sicer reseval preko garancije ): najcenejsi Whirpool v Nemciji, cca 250 eur. Ce je garancija 5 let, vsake 5 let kupim novega za ceno enega Miele in imam 1000 eur za 20 let... Kdo mi bo pral, ko bom cakal serviserja ali rez. dele je pa drugo vprasanje...
Pa se to. Za Gorenje so prijatelju rekli, da ima testni pralni stroj (kupil normalno v trgovini), zato zanj ni vec rezervnih delov. Sicer ne vem, koliko je bil pralni stroj star, vendar me moti to, da je bil testni...
LP