Povojni poboji-grobišče?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ne mi prosim zdaj s čebinarji in podobnim....

Na znančev travnik so v jamo zmetali dva voza pobitih ustašev. Maja 1945. Zanima ga kaj bi se zgodilo če grobišče prijavi.

Hvala za odgovore v njegovem imenu.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Nič, oglasili se bodo kriminalisti, forenziki in zgodovinarji. Komunističnih morilskih klavcev pa tako ali tako ne bodo odkrili, v sloveniji se ne sme obsoditi nobenega rdečega zločinca, saj bi to razkrinkalo pravljico o boju æebinske partije za svobodo, saj so v resnici zlorabili poštene, zavedne slovence, in pod ptrevezo boja za svobodo pomorili svoje politične nasprotnike in prevzeli oblast in še nadaljevali z množičnim pobijanjem. Saj v drugih državah so počeli isto...rdeča zveza je rdeča zaradi krvi, ki so jo prelili njeni nosilci, pri tem pa niso izbriali žrtev.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Le en nov davek bi si še izmislili, za pokrivanje stroškov.
crazy1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.084
113
Po mojem bi ga dali na nek seznam in mogoče bi kosti čez nekaj let izkopali, ker jih je malo. Dvomim, da bi travnik odkupili in postavili kak spomenik. Najbrž pa je to za znanca najbolj zanimiva rešitev.
Kaj pa vem, če bi jaz imel tak travnik, bi raje videl, da se nekaj s tem naredi. Saj ti kosti nič ne morejo, vendar gre za nek odnos. Tudi, če so bili v času zajetja v ustaški uniformi, ne veš zakaj so jo nosili. Lahko so bili tudi mobilizirani in si niso nič mogli.

OT: zanimivo kako so Slovenci razdeljeni glede žrtev druge svetovne vojne. Pri prvi svetovni vojni tega ni bilo. Po enaki logiki bi lahko zaničevali tiste, ki so se borili na strani sil, ki so vojno začele (med njimi Avstroogrska). Mnogo Slovencev je bilo prostovoljcev v njenih vrstah. In po drugi strani bi poveličevali tiste, ki so se borili v vrstah, ki so pripeljale novo ureditev v Evropo (denimo Italijani). Pa nam to ne pride na misel. Oboji imajo spomenike na neumnost politikov, ki so jih žrtvovali.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Naj kar prijavi, da jih prištejejo k ostalim. Naj se vidi kak pogumni narod smo, da jih več pobijemo ko je vojne mimo kot med njo
bonk.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
zanimivo kako so Slovenci razdeljeni glede žrtev druge svetovne vojne. Pri prvi svetovni vojni tega ni bilo.

Pa je bilo. Ravno včeraj sem odprl topic o dr. Ljudevitu Pivku.

safet_susic

Pripravnik
10. avg 2008
288
0
16
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ne mi prosim zdaj s čebinarji in podobnim....
Na znančev travnik so v jamo zmetali dva voza pobitih ustašev. Maja 1945. Zanima ga kaj bi se zgodilo če grobišče prijavi.
Hvala za odgovore v njegovem imenu.

hysterical-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
In kaj je tu smešnega?
bonk.gif

Še nekaj:kje najti seznam povojnih grobišč?

Sem iskal ampak ne najdem nič uradnega....

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kolikor sem uspel izbrskat se ukvarja s tem Inštitut za novejšo zgodovino.

Vem pa da sem pred časom našel spletno stran nekega zavoda/društva kjer so bila navedena vsa grobišča, zdaj pa ne najdem več.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Naj čimprej prijavi.
Da se čimprej vse evidentira in počasi zaključi.

Prišli bodo forenziki, kriminalisti in zgodovinarji. Stvar naj bi bila hitro končana. Ker pa gre za neznane ustaše in ne domačine, po moje tudi ne bo nobenega problema s tem, da bi se tam spomnili postavljati kaka obeležja.

Zato bo po moje travnik ostal po izkopu normalen.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Naj pozabi. Je'beš ti spomenike žrtvam pobojev IN spomenike partizanom in podobnim. 60 let je že minili, koga še to briga ... Same bedarije.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Če se najde novo grobišče iz kamene dobe je isto vredno kot grobišče 5 let nazaj. No saj, v bistvu je še bolj.

Kdo pa govori o spomenikih?

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Naj pozabi. Je'beš ti spomenike žrtvam pobojev IN spomenike partizanom in podobnim. 60 let je že minili, koga še to briga ... Same bedarije.
OFF topic
A si ti pozabil svoje prednike (dedka babico .....) - če ti bo pa pes crknu boš pa postavljal spomenik. Pieteta do mrtvih je osnovni pokazatelj človeškega EQ. Če član družbe (pa četudi on noče biti njen član-bonitete pa bi pobiral, pa na alterju tudi sodeloval??!!) ni sposoben kulturnega odgovora na temo morbidnosti in pokvarjenosti prejšnjega sistema ni vreden mlačnega pljunka iz spodnjega organa.
ON topic

Najprej naj prijavi - zaradi pomanjkanja denarja bo najverjetneje prišel na vrsto za sondiranje čez cca 4 leta - potem pa se bo domenil kako in kaj naprej.
lp
r