Povezava comp-TV-ni barv

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Končno mi je uspelo povezati računalnik in TV s kablom, problem pa je, ker nikakor ne morem nastaviti barv na televizorju, ki kaže črno-belo sliko! Mi zna kdo svetovati, kaj naj naredim?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaki kabel?
Kaki šteker na TV-ju?
Kaki šteker na PC-ju?
Kake nastavitve na PC? (video/S-video, PAL/NTSC/SECAM/bla/bla?)

Nastavitve se v glavnem morajo ujemat.
Če imaš S-video na enem koncu, potam mora biti tak vsepovsod.
Če imaš XZ, potem... kužiš foro?
wink-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Kaki kabel?
Kaki šteker na TV-ju?
Kaki šteker na PC-ju?
Kake nastavitve na PC? (video/S-video, PAL/NTSC/SECAM/bla/bla?)

Nastavitve se v glavnem morajo ujemat.
Če imaš S-video na enem koncu, potam mora biti tak vsepovsod.
Če imaš XZ, potem... kužiš foro?
wink-1.gif
Kabel na TV je scart, na compu pa,hm, okrogel z večimi luknjicam in činčom za zvok podebej. Na pc imam naštimano pal, pa tudi ntsc če vklopim je isto. Zvok dela normalno, v glavnem vse je ok, samo barva me hebe...
Lahko razlošič še malo bolj po kmečko?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Torej imaš na kompu S-Video.

Ena možnost je še, da če imaš novejši TV priklopi na RGB vhod (ali izklopi, ne vem več kateri je pravi) - probaj dat v drugi Scart priklop, Scart1 je ponavadi RGB.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Torej imaš na kompu S-Video.

Ena možnost je še, da če imaš novejši TV priklopi na RGB vhod (ali izklopi, ne vem več kateri je pravi) - probaj dat v drugi Scart priklop, Scart1 je ponavadi RGB.
Sem poskusil zamenjati scart vhoda, pa je malo čudno- Na scart1 mi pokaže na računalniku televizor, na scart2 pa HDTV!? Na scart2 ne morem nič štelat, pa tudi dela ne stvar!

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se bojim, da te čaka kakšna predelava kabla, ena 2 pina je treba povezat v scartu med sabo, če se ne motim.

Imaš mogoče VGA -> Scart kabel? Jaz imam povezano tak in deluje brez problema, ker imam RGB vhod na Scart1.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Se bojim, da te čaka kakšna predelava kabla, ena 2 pina je treba povezat v scartu med sabo, če se ne motim.

Imaš mogoče VGA -> Scart kabel? Jaz imam povezano tak in deluje brez problema, ker imam RGB vhod na Scart1.
Kakšen je VGA kabel oz. kam na compu ga vključiš? Kaj je RGB vhod? Imam okoli 8 let star Gorenje sicer...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
VGA je stari priklop za monitor - tisti modre barve.

RGB vhod pa pomeni, da vhod omogoča signal ''Red Green Blue'', torej enak signal kot potuje od računalnika do monitorja.

Pri 8 let starem je sicer bolj malo verjetno, da to ima (razen če gre za kakšen TV višjega cenovnega razreda), sicer pa piše RGB ponavadi pri scart priklopu.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
VGA je stari priklop za monitor - tisti modre barve.

RGB vhod pa pomeni, da vhod omogoča signal ''Red Green Blue'', torej enak signal kot potuje od računalnika do monitorja.

Pri 8 let starem je sicer bolj malo verjetno, da to ima, sicer pa piše RGB ponavadi pri scart priklopu.
Hm, upam, da obstaja še kakšna varianta, da ne bom moral spet v nabavo kablja? Mogoče kakšna nastavitev? Sicer pa se cel dan jebem s tem, grem zdajle na en per, da se pripravim na basket...
nahrung002.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Si na TV nastavljal video/S-video nastavitev? (če ima sploh)
Enako vprašanje za PC.

Torej oba morata "delati" v navadnem video načinu.

Ali oba v super-video načinu.

Sicer ne bo barv.

Pri SCART-u je to malo zamotano, ker ne veš, kaj imaš.

Če bi imel činč (RCA) priklop (ponavadi rumene barve), bi vedel, da imaš navaden signal.

Če pa je oni z oklepom in štirimi pini, pa je s-video.

__X__

Pripravnik
9. sep 2009
160
0
16
Maribor
Na drugem forumu sem prebral, da je lahko vzrok tudi v kablu, če imaš možnost poizkusi drugi S-video kabel.
Sam sem že imel primer, ko so najnovejši gonilniki za grafiko odpravili čb sliko.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
vzrokov za to je res lahko precej. 1x mi je recimo odpravilo čb sliko, ko sem samo kabl malo sem in tja zmigal
stupid-1.gif

1x mi je pomagal tudi programček, imenovan tvtool

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Vzrokov je lahko (kot že rečeno) več... jaz lahko povem eno izkušnjo. Isti računalnik (prenosnik), isti kabel, identične (oz. nespremenjene) nastavitve in dve različni televiziji... na eni barvna slika, na drugi črno-bela.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kaj podpira TV? Scart ima pine za komponentni in svideo vhod. Pri tem sta pina pri komponentnem enaka pinom za luminiscenco pri svideo. Če TV ne podpira svideo, se posledično prikaže črnobela slika, ker manjka informacija o barvi. Če podpira najlažje vidiš na TV s tem, koliko programov ima za exsterne izvore. Npr. Moj ima dva scart vhoda in tri kanale. En scart vhod podpira samo kompozitni signal, in je viden na samo enem programu. Drugi pa podpira oba in je viden na dveh programih, na enem za svideo in drugem za kompozitni signal.

Če TV ne podpira svideo imaš par možnosti. Če ima grafična možnost produciranja kompozitnega signala, lahko to nastaviš v nastavitvah. Če pa ne, se pa dobijo pretvorniki. Pretvornik je v bistvu kondenzator med luniniscenčnim pinom in krominiscenčnim pinom v svideo konektorju. Kondenzator mora biti, da sta pina še vedno galvansko ločena, zato ni dobro, da ju kar povežeš skupaj.