Potrebujem očala...

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
...pa ne sončna. Najraje bi naredil tako, da bi šel v eno optiko, bi mi tam izmerili in dali očala pa je. Se pravi brez dohtarja. Kje lahko to naredim na relaciji gorenjske oz. ljubljane in kje je so kakšne akcije. Mestna optika ima nekaj preko mercator pike, še kakšna podobna zadeva?

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
Optiko Mesec (Jesenice) zelo hvalijo glede okulističnih pregledov. Bojda so meritve isto natančne kot pri "dohtarjih".
Drugače pa ti pri izbiranju očal priporočam Optiko Krstič iz Ljubljane.
Glede akcij pa pojma nimam

Nazadnje urejeno:

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kako pa je s temi pregledi? Je zastonj če vzameš potem pri njih očala?

Koliko približno stanejo očala z nekim solidnim okvirjem?

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
Tukaj je spletna stran optike mesec čeprov nisem ravno prepričana da boš našel na njej informacije, ki te zanimajo. Je objavljena tudi telefonska, tako da najbolje da pokličeš pa sam povprašaš.
Hm, cene za solidna očala... 100+ €.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Pregledi kolikor jaz poznam optike niso zastonj. Pri mojem optiku pride pregled nekje okoli 20-25€ (Celje).

Očala pa tako...okvirji so od recimo 50€ pa do 400€...odvisno, kako fancy želiš bit. Načeloma pa za 100€ ali nekaj malega preko že dobiš soliden okvir. Stekla pa se začnejo pri recimo 30€ (klasika, nestanjšana) pa do recimo 200€ (stanjšana na polno). Seveda je stanjšanost odvisna od tvoje dioptrije. Če vzamemo neko sredino...250€, pa imaš OK očala.

Mimogrede...si razmišljal o lečah?

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
če greš prek dohtarja oz. zavarovalnice, imaš ponavadi tudi določen popust pri nakupu, saj zavarovalnica delno (ni neka bajna vsota, pa vseeno) krije stroške korekcijskih očal. Drugače pa imaš mestno optiko (tam kot zdravnica dela ena, ki je sicer tudi v zdravstvenem domu okulistka-mene pedena že od mejhnega, pa je kul), na celovški je optika rugelj-ful prjazni, prodajalc si vedno čas vzame...Cena očal je pa odvisna od dioptrije in posebnih dodatkov ala tanjšanje šipc, efekt proti rosenju, efekt proti bleščanju itd...okvirji mislim, da se že kar solidni dobijo za 100 ojrov...

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Jaz hodim v optiko v City Parku. Tam sem si pred dobrim letom dni naročila dioptrijo 0,75 in 1,00 (brez cilindrov) z okvirji (ne vidim na daleč). Takrat so me šipce prišle nekaj čez 30 EUR x2 in okvirji 175 EUR (plačaš tako ali tako veliko tako da sem si raje vzela ene, ki so mi bile res všeč in ne kakšne dolgočasne klasike, končen izračun za očala pa je bil 250 EUR). Mesec nazaj sem naročila nove šipce (1,75) in je prišlo 2x35 EUR, torej 70 za obe. Obakrat sem vzela enake šipce alize.
Pregled ti v vsakem primeru računajo za tako ceno kot je že rekel SoulMan.
Kakšne akcije ima npr. Hartlauer samo jaz ne bi ravno šla tja kupovat očala.
smirk-1.gif

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Meni so dioptrijo zmerili brezplačno v optiki.
Pri - 0,5 ne bom imel očal,če bo pa slabše pa grem pa dohtarju.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
dioptrijo ni noben problem izmerit, ker si jo ubistvu ti sam. Samo ne hodit na kake preglede z računalnikom, ker so zelo nezanesljivi.
lp

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
na zdravstvene pregledu bodo ugotovili samo ali vidiš ali ne, mislim če si slep ali nisi
za določitev dioptrije pa stopi v kakšno optiko in vprašaj kako je z pregledi pri njih

Jaz recimo za pregled nisem plačala nič, vendar pa zaradi tega tudi nisem mogla koristiti popusta, ki ti pripada na vsake dve leti, saj je bil pregled narejen brez napotnice.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A ko si zlomiš roko, boš šel v mavčarno in rekel, da naj ti jo kar zagipsajo? Pač zdravniki in rentgen ti ne sedejo.
bonk.gif

Tudi v optike pridejo oftalmologi in opravljajo preglede vida. Da bi se pa usedel pred refraktometer in si na podlagi meritve dal narediti očala, je pa - oprosti izrazu - neumno. Sploh ker ti pregled plača zdravstveno zavarovanje in deloma pokrije tudi stroške izdelave korekcijskih leč.

Za kontaktne leče pa ne le, da je takšno početje neumno, ampak je lahko potencialno nevarno za tvoj vid. Potrebno je pogledati očesno ozadje, pregledati površino očesa z biomikroskopom in po potrebi narediti Schirmerjev solzni test.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Kakor je rekel Jernej, mislim da ti zdravstveno zavarovanje krije pregled na vsake x let, problem je edino ker so čakalne vrste povečini predolge.

V družini imamo optiko, tako da vem kako zadeve funkcionirajo, vsaj pri nas.
Čeprav zna vsak optik z nekaj letnimi izkušnjami izmerit natančno dioptrijo, je ne sme, ker je to v sloveniji prepovedano. Recimo v nekaterih tujih državah je to dovoljeno. Torej optika najame okulista (recimo enkrat tedensko) in ti si prijaviš in opraviš pregled. V tem primeru ti zavarovanje ne krije stroškov. Pol pa imaš različne možnosti (odvisno od optike do optike). Recimo pri nas je tako, da če opraviš pregled in da po pregledu kupiš očala(okvir in leče), ne plačaš pregleda.

Tako da se malo pozanimaj kje bi se dalo na podoben način to urediti in pol opravi.

lp, marin

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
... Da bi se pa usedel pred refraktometer in si na podlagi meritve dal narediti očala, je pa - oprosti izrazu - neumno. Sploh ker ti pregled plača zdravstveno zavarovanje in deloma pokrije tudi stroške izdelave korekcijskih leč....

Pustimo banalne detajle, da na vrsto prideš čez pol leta ali več, v vmesnem času si pa - po logiki našega sistema javnega zdravstva - očitno lahko brez problema slep.

BTW - Kolikokrat pa ti oftalmolog napiše drugačno dioptrijo, kot je izmerjena na stroju? Praviloma nikoli oz. se od izmerjene razlikuje največ za 0,25, kar je pa nepomembno.

Se pa strinjam, da je to pametno narediti pri lečah. Najbrž. Ker ne vem, kako pa v praksi dejansko tak pregled izgleda, saj niti slučajno ne mislim nositi leč.

Edina rešitev je tista, ki jo je napisal medak - seveda pa s tem v vsakem primeru izgubiš tistih 8 bivših jurjev pri nakupu očal.

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
BTW - Kolikokrat pa ti oftalmolog napiše drugačno dioptrijo, kot je izmerjena na stroju? Praviloma nikoli oz. se od izmerjene razlikuje največ za 0,25, kar je pa nepomembno.
bonk.gif
Ne trosit neresnic in krive vere. Bodi raje tiho, kot pa da se delaš pametnega tam kjer nisi.

Pri meni čisto vedno napiše drugo dipotrijo, kot mi jo izmeri stroj in to ne za 0,25 ampak za 0,50.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Ko so tej stroji prišli ven, so bili velik bum, dandanes pa jih vedno manj optik uporablja. 0.25 ni veliko, je pa že nekaj, tebi izmerijo dioptrijo v tistem trenutko ko si na pregledu, ni nujno da imaš isto dioptrijo tudi naslednji dan.

Pe še to je, da na okulističnem pregledu ti zdravnik tudi pregleda oko in lahko marsikaj opazi. Velikokrat se zgodi, da po pregledu v optiki, zdravnik reče da naj se oglasiš še v bolnici, da ti pregledajo oko, ker je nekaj videl (mrene, povečan pritisk..).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Ko so tej stroji prišli ven, so bili velik bum, dandanes pa jih vedno manj optik uporablja. 0.25 ni veliko, je pa že nekaj, tebi izmerijo dioptrijo v tistem trenutko ko si na pregledu, ni nujno da imaš isto dioptrijo tudi naslednji dan.

Žal mene nikoli v življenju ni še noben oftalmolog klical na preglede naslednji dan.

Glede drugega odstavka se pa strinjam, da to stroj ne vidi.

@rikukus - ker so ti očitno gate odletele z riti, ko si prebral moj stavek (ja meni so rotirali 0,25 - na dolgi rok mi je bilo itak vseeno, že samo zato, ker se tvoj vid razlikuje že samo med tem, ali je jutro ali večer, kaj šele, kaj konkretno delaš tisti dan ali teden - torej so razlike že med junijem in septembrom, ker so vmes pač dopusti). Persen baje pomirja - poročaj!

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Hvala bogu da te ne kliče naslednji dan. Vsem se dioptrija nenehno spreminja, odvisno od svetlobe, počutja...

Koliko se razlikuje je odvisno od stroja do stroja in od očesa do očesa. Tukaj ne moreš rečt da se razlikuje za toliko in toliko. Dejstvo pa je, da ti okulist natančneje izmeri dioptrijo.

Nazadnje urejeno: