potrebe za prodajalno slaščic?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Marsikdo je pošteno delal in skrbel, da se drži vseh predpisov, pa je kratko potegnil zaradi nevednosti.
Ti pa se že v štartu spravljaš k živiljskemu poslu na tak način, da bo veselje gledat zgodbe po Svet na kanalu-a.
Načeloma od tebe ne bi želel uživati hrane, glede na opisan način priprave in dostave. Še raznim burekom ni za zaupati, ti si pa še hujši od njih.
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
Vozil bom s svojim avtom,brez hladilnika,sproti ko grem v sluzbo.to ne bo moja zaposlitev,jaz ze mam sluzbo...

To inšpektorja ne zanima, on bo pričakoval da je vse po predpisih.

Nehajte, še preden pridelate par jurjev kazni.
 

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.021
185
63
Mene pa zanima, kaj so počeli vsi inšpektorji do zdaj, celih 20 let in še več? Najbrž nič, razen da so sprejemali "modre" kuverte. Zato smo tam, kjer smo.... pa mislim da še nismo dosegli dna.
V Sloveniji se ne splača več delati ne na črno, ne na belo.
 

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
pa kaki inšpektorji... o čem vi govorite. a človek sočloveku res ne sme spečt al pa skuhat nečesa, pa da se v to ne bi vtaknili vsi možni puhloglavci v javnih službah. nobenih izpitov, nobenega varstva pri delu, nič ne mislimo met ...
pač baka speče fantastično torto, jaz jo prepeljem, brezposelna sestrična pa si rešuje rit in proda.
če ne gre brez nekih komplikacij, se pač tega ne bomo šli.
pa ne me zdaj metat v koš z albanci pa še ne vem s kom, vemo kaka svinjarija je tam, vse delajo brez umitih rok in rokavic, pa še vedno delajo ... ...
očitno se v tej državi res ne da več normalno in pošteno delat za preživetje, vedno je treba nekje nekoga zraven še servisirat/podmazat/plačevat ...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.745
6.743
113
pri taščici
ne nekoga,, teh je precej več in njih število se še povečuje in končno število ne obstaja... zato pa je narod vedno bolj pesimističen.... in se mu ne ljubi delat...
včasih so bili na šihtu od 6-14, potem pa zidanje hiše doma ali pri znancih (ali pa fuš) in so na koncu mesca nekaj imeli.
Sedaj pa je tega vedno manj, vsak ki bi rad delal, mora najmanj pol dati državi. In potem jih vedno več dela samo toliko da nekako preživijo in se ne grabijo več denarja. To je na žalost samo še en pospešek na spirali navzdol (brez dna).
Nekoč so delavci fušali in kupovali material v lokalni trgovini, sedaj delavci delajo za kruh, smeti, kazni in zdravstvo, elita pa si v tujini gradi gradove(od katerih naša država nima nič).

Prav firbec me matra kdaj in v kakšni obliki se bo zgodil hard reset. Tako slovenski, kot globalni. Sumim, da ima elita ovce dobro naštudirane do kam jih lahko striže.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.745
6.743
113
pri taščici
Na osnovi česa pa bi rada tvoja sestrična prodajala slaščice.
Za prodajanje na fuš rabiš šporget na drva, za uradno prodajo pa
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
xy
xyz papir...
vsak papir ob izdaji stane xy evrov in vsake toliko ga moraš obnavljat...

Si prebral liinkan članek zgoraj iz dnevnika?
In potem se gremo vzpodbujanje podjetništva....štos tisočletja
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
pa kaki inšpektorji... o čem vi govorite. a človek sočloveku res ne sme spečt al pa skuhat nečesa, pa da se v to ne bi vtaknili vsi možni puhloglavci v javnih službah. nobenih izpitov, nobenega varstva pri delu, nič ne mislimo met ...
pač baka speče fantastično torto, jaz jo prepeljem, brezposelna sestrična pa si rešuje rit in proda.
če ne gre brez nekih komplikacij, se pač tega ne bomo šli.
pa ne me zdaj metat v koš z albanci pa še ne vem s kom, vemo kaka svinjarija je tam, vse delajo brez umitih rok in rokavic, pa še vedno delajo ... ...
očitno se v tej državi res ne da več normalno in pošteno delat za preživetje, vedno je treba nekje nekoga zraven še servisirat/podmazat/plačevat ...
Ne, ne moreš. Takoj se vtaknejo vsi inšpektorji, da si zaslužijo plačo. Malo si poglej razmerje v številu zaposlenih v javnem in privat sektorju. Dodatno se pa ti spravljaš še k hrani, ki ima še miljaužnt dodatnih predpisov in zahtev ter dodatnih inšpektorjev.
Kratkoročno (ampak zelo kratkoročno) bi laufalo, da prodajaš na črno zgolj kolegom in znancem, ampak sem 99%, da te bo v kratkem prijazen sosed prijavil. Vedno se najde najmanj en tak.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
To glede babic, sestrične in tvojega doprinosa je verjetno šala
confused-1.gif

Živilski biznis je v Sloveniji, pa še kje drugod, zakomplicirana stvar.
Če te že v bifeju sanitarc jeebe, če imaš nesorazmerno nastavljeno ceno soka v primerjavi z alkotom, kaj šele bo, če bodo babice v svojih bajtah s svojimi šporgeti, ki verjetno niso v zakonskih standardih glede "pekarstva", pekle tortice, ti jih boš pa mimogrede odpeljal do sestrične s svojim osebnim avtomobilom, v katerem se je (hipotetično) verjetno kak dan prej peljalo psa k veterinarju.

Kakorkoli, tebi in tvoji sestrični, pa tudi babicam, za vajino zdravo finančno prihodnost odsvetujem tovrsten pekarski biznis.

P.S.: Napiše se HACCP in to ni izpit ampak standard oz. postopek za varnost živil. Če sem natančen, je kratica za sistemsko metodo, ki ugotavlja in ocenjuje dejavnike tveganja pri posameznih postopkih proizvodnje in prometa z živili. In v tvojem primeru ga bi morale vsakodnevno izvajati babice in sestrična, pa v primeru prevoza tudi ti, če se ne motim.

P.S. 2: Kaj več o HACCP je pa tukaj
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst te načeloma podpiram, da razmišljaš podjetno in želiš pomagata. Vendar se mi zdi, da si vse skupaj res preveč enostavno predstavljaš.
Kr neki namigov si že dobil, da pa se ne odkriva tople vode in ne pride do kake zamere, pa si raje preberi na netu kaj na to temo. Je kr velik napisanega.
Za začetek na primer
http://forum.ra-sora.si/viewtopic.php?t=267
http://forum.ra-sora.si/viewtopic.php?t=227


A si naredil poslovni načrt koliko tort ali mufinov moreš prodat na dan, da se pokriješ
Koliko tisoč € boš vložil v prenovo in marketing
Kako boš poleti vozil slaščice
Deklaracije (sestavine, hranilna vrednost...)
...
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
pa kaki inšpektorji... o čem vi govorite. a človek sočloveku res ne sme spečt al pa skuhat nečesa, pa da se v to ne bi vtaknili vsi možni puhloglavci v javnih službah. nobenih izpitov, nobenega varstva pri delu, nič ne mislimo met ...
pač baka speče fantastično torto, jaz jo prepeljem, brezposelna sestrična pa si rešuje rit in proda.
če ne gre brez nekih komplikacij, se pač tega ne bomo šli.
pa ne me zdaj metat v koš z albanci pa še ne vem s kom, vemo kaka svinjarija je tam, vse delajo brez umitih rok in rokavic, pa še vedno delajo ... ...
očitno se v tej državi res ne da več normalno in pošteno delat za preživetje, vedno je treba nekje nekoga zraven še servisirat/podmazat/plačevat ...

Model, fušati hočeš in odžirati posel ostalim, ki delajo v skladu s pravili, zaposlujejo, plačujejo davke, najemnine in prispevke..

Pa še tako nevarno početje, kot je kuhanje, hočeš početi brez vseh živih certifikatov, 10 lijakov, zdravniških pregledov itd itd..

Ja, tako daleč smo. Kar probaj dati oglas v salamonca ali nekam, da spečeš tortico, stranka bo takoj na vratih, samo žal bo inšpektorica.
 

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Kaj pa kakšna društva kmečkih žena, itd. Na stojnicah prodajajo doma narejene slaščice, kruh itd. Ne verjamem, da imajo miljon pregledov, nevem kake šporherte po nekih merilih itd. Obrni se na kako tako društvo, ti bodo lahko pomagali in svetovali kako je s tem.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Tam tudi moraš imet določena dovoljenja in moraš izpolnjevat določene pogoje... Tudi ni tako simpl kot si nekdo predstavlja.
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Sicer so pa že večkrat mnogi ki se s tem ukvarjajo ugotovili da so pri nas glede hrane med najbolj zaostrenimi standardi v Evropi (tujci, ki so širili dejavnost k nam). Inšpekcija trdi da bi se drugi v EU morali zgledovat po nas in zahteve zvišati, ne mi po drugih glede zniževanja zahtev.

Recimo splošno znano je da Jemija Oliverja pri nas inšpekcija zapre še isti dan s takim načinom dela kot ga ima.
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Kako se bo kaj prodalo, če imajo ljudje samo še za osnovno hrano. Kdorkoli že naroči torto jo naroči pri kakšni znanki, ki se s tem na črno ukvarja.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pa pri hrani je še full problem alergija, ki pa je lahko tudi smrtno nevarna.
Ti boš že lahko trdil, da je torta brez oreščkov. Sam ne boš pa vedu, da bo bakica z isto kuhanco v isti posodi mešala, kot je delala orehovo/lešnikovo... potico (govorim na pamet).
Če tko pogledaš, ena čist brezvezna malenkost, ki pa ima lahko zelo velike posledice.
Sej vrjetno se pred takimi lahko zavaruješ z napisom, da vse slaščice lahko vsebujejo sledi alergenih snovi. Sam vrjetno pa se nekdo sam ne bi na kaj takega nikoli spomnil.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.936
113
v lokalni ostariji
označevanje živil je ena zadeva
potem sledljivost živil
potem skrb da se dela vse v skladu s HACCP (izobraževanja, vzorčenja, čista/umazana pot....)

pri hrani ni trte mrte... sploh zadnje čase... se še spomnite afere s konjskim mesom?
bolje da plete gobeline kot da peče torte.

še posebej nej pride do kakšne alergijske reakcije pri kakšnem otroku... si predstavljaš zvečer na svet-u ? ŠOKANTNO! delal na črno. kdo bo odgovarjal. potem se bo pa najdla še ena ki se je zdela tvoja torta predraga in bo tam novinarki povedala da so notr sam strupi... in da inspektorji spijo...
 

Podobne teme