Potapljanje

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
Malo me mika da bi šel na tečaj potapljanja. Do sedaj sem samo snorkljal, v prihodnje pa bi se bilo fino tudi potaplat (z jeklenko). Ko sem začel zbirat info sem najprej opazil da se tečaji izvajajo po xy številu šol (padi, cmas, ssi,...)
Kateri tečaj ter klub bi mi priporočali?? - verjetno se kdo izmed vas potaplja..

Nazadnje urejeno:

Viky

1600. registrirani uporabnik
27. okt 2007
747
0
16
42
Za začetno stopnjo je praktično vseeno kateri tečaj opravljaš. Bolj je pomembno po mojem mnenju, da ga greš opravljati v kak urejen klub, kjer to z resnosto jemljejo.
Sam mam narejen SSI, prvo stopnjo. Pravijo da je ta najboljši
smile-1.gif
, delal sem ga pa v NovaSub Kamnik, ki je zelo urejen klub, z veliko organiziranimi potopi, skozi celo leto.
Še vedno pa je varianta, da greš nekam v tople kraje na kak šnel kurs, če se misliš potapljati samo tako malo za vzorec.

Sicer pa potapljanje je super zadeva, samo ni glih pocen rekreacija.

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Po kvaliteti in zahtevnosti je na prvem mestu CMAS, sledijo PADI in ostali..
Pri CMASU gre bolj vse skupaj v smeri profesionalizma, več teorije, več prakse, padi in podobni so pa bolj za rekreativce..

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Sam se potapljam
srce-1.gif
zopet P2 po programu CMAS.

Torej lahko sedaj iz prve roke povem razliko med obema programoma. In to je, da ni razlike
cheer.gif
. Mogoče po CMASU dobiš v začetku malo več znanja o reševanju in nevarnih situacijah. Kar pa pri PADIJU dobiš pri tretjem tečaju, pa si potem nekako na istem.

Do sedaj imam, v petih letih, skupaj 26 potopov
cool-1.gif
.

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Jaz mam po PADI OWD in AOWD.

OWD sem delal v piranu AOWD pa v Dahabu. Toplo priporocam, ce je le mozno, predvsem AOWD, da zdruzis delanje tecaja z obiskom recimo rdecega morja. Delat vaje s pogledom na ribice ko iz akvarija je neskoncno bolje kot rit po mulju piranskega zaliva.

Cene samega PADI tecaja so afaik enake pri nas ali na tajskem ali v egiptu.

Do AOWD narest je nuja ce mislis kaj met od potapljanja v eksoticnih krajih, ker za vecino zanimivih stvari bos moral it izven mej OWD.

Kar se pa potrebne strokovnosti tice pa... za vodene turisticne potope je itak naceloma cist vseen a si kdaj slisal kaj teorije al ne, ker bo itak tvoj divemaster poskrbel, da je skupina v okvirih varnosti. Tisto kar je pa potrebno, da si sam svoje usode varen krojac pod vodo, se bos naucu, ne glede al pri padi, ssi in ne glede na to al v SLO al v egiptu.

Kakorkoli, ne glede na lokacijo in licenco, priporocam samo da stvari vzames resno in da ves, da loh zlo hitro umres zarad banalnosti. Ce pristopis z respektom bo ok karkoli zberes
smile-1.gif

Problemi in izkusenost pridejo bolj prav ko kako leto mine od zadnjega potopa in se 4 kolegi odlocite da neki v lastni reziji zorganizirate, pol pa gre se kej narobe casovno, kej crkne pod vodo, kej se ne razumes s buddyjem, malo zapanicaris in si tam...

lp,
Sasa

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Kako je v praksi kaj z zdravstvenimi riziki potapljanja?

(o tem, kaj vse te lahko ob potapljanju doleti, je precej po netu....zanima me pa praksa pod pogojem seveda, da se potapljaš pod strokovnim vodstvom in upoštevaš navodila)

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
Citat:
Uporabnik absistem pravi:
Po kvaliteti in zahtevnosti je na prvem mestu CMAS, sledijo PADI in ostali..
Pri CMASU gre bolj vse skupaj v smeri profesionalizma, več teorije, več prakse, padi in podobni so pa bolj za rekreativce..

Po mojih izkušnjah kot divemaster so CMAS najhujši začetniki.. največ dela je z njimi..
Če mene prašaš ssi padi je isto.. potem cmas itd..

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
Citat:
Uporabnik Akasha pravi:

(o tem, kaj vse te lahko ob potapljanju doleti, je precej po netu....zanima me pa praksa pod pogojem seveda, da se potapljaš pod strokovnim vodstvom in upoštevaš navodila)

Tole je široka tema..
boš moral povedat bol natančno katera praksa te zanima? plučna? zlomi? kaj te bega?
lej če maš problem z ušesi ti tut strokovna pomoč in nadzor ne pomagata.. lahko sta ti samo v pomoč pri spustu izenačit moraš pa sam.. jaz namesto tebe ne morem pihnit v tvoja ušesa..
kar se tiče varnosti je pa vsaj pri nas tako da je to na 1 mestu.. in ne bom te vleku dol če vidim da ti ni.. če te ej strah se bova pogovorila pa ti bom potem svetoval kaj pa kako.. če ne veš kam greš se tudi vsedeva ap razložim.. itak je pa brifing.. moje mnenje bol 2X slišat kt nikol.. opremo si pa pač moraš znat sam sestavit.. tuki pa nimam kej.. lahko ti pšomagam pa še enkrat razložim sestavu jo boš pa sam.. no seveda je pol tuki še moj pregled.. pa še pregled pred vodo.. pod vodo so določeni znaki s katerimi sporočaš kaj je narobe.. občutke.. veselje.. itd.. in jaz kot pes čuvaj beri divemaster moram to upoštevat.. in še miljon drugih stvari mislim zraven medtem ko ti samo uživaš in gledaš ribice.. pa ja.. lej to je moje delo in v tem uživam.. torej mi ni teško to počet..
če te pa še kaj zanima pa le prašaj.. samo bol direktno

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Am, jaz ne bi priporocal snek kursa v toplih krajih. No valda odvisno na kaj naletis. Eni nasi so letos se odlocil za to zadevo, prvic. Jaz sem ostal na snorklu. 10 min teorije in smo ze pod vodo na 10m, kolega je spustil mislim da na 20m. Se mi zdi malo hard zadeva, glede na to, da dol se vseeno ni za hecat. Kolegico zagrabi panika na parih metrih, instruktor je ni spustil gor, jo je drzal za jeklenko. Ze prej sem tuhtal al bi al ne, ko sem pa to videl sem pa dobil fobijo. Se mi zdi pametno narest tecaj nekje tako kot je treba.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
to je varen sport za upokojence.
naredi pa tečaj v slo. da boš v bazenu mal natreniru.. tisti tropski tečaji so res bolj tko ponavadi.

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Am, jaz ne bi priporocal snek kursa v toplih krajih. No valda odvisno na kaj naletis. Eni nasi so letos se odlocil za to zadevo, prvic. Jaz sem ostal na snorklu. 10 min teorije in smo ze pod vodo na 10m, kolega je spustil mislim da na 20m. Se mi zdi malo hard zadeva, glede na to, da dol se vseeno ni za hecat. Kolegico zagrabi panika na parih metrih, instruktor je ni spustil gor, jo je drzal za jeklenko. Ze prej sem tuhtal al bi al ne, ko sem pa to videl sem pa dobil fobijo. Se mi zdi pametno narest tecaj nekje tako kot je treba.

tem je za vzet licenco.. če je bila res globina 10m.. ali 20.. problem je da obstaja po padiju discovery scuba.. ampak ta je do 6 metrov.. pri paniki pa je inštruktor ravnal prav.. prvo pomirit pod vodo nato šele ven izplavat.. če greš prehitro ven je lahko večja štala.. ampak lej dokler dihaš je vse ok.. so pa takile tropski najhujši..

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Punca sicer ni bila na 10m ampak recimo 5, 6. Plavala je proti toku in se valda predihala in je ratala panika. Sam da te spodi drzi pa ne vem no, mogoce je prav na globini, na tauh opciji pa pomoje ne.

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
iz prakse ti povem poštimaj spodaj prvo potem ven.. če ne gre kontroliraš dvig..

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Akasha pravi:
Kako je v praksi kaj z zdravstvenimi riziki potapljanja? (o tem, kaj vse te lahko ob potapljanju doleti, je precej po netu....zanima me pa praksa pod pogojem seveda, da se potapljaš pod strokovnim vodstvom in upoštevaš navodila)
Da dodam še svojih par vrstic
grin1.gif
.

No zares, paziti moraš na pravilno in pravočasno "pihanje" v nos, ko se spuščaš v globino. To je prvi riziko potapljanja, ker če to ne gre in forsiraš si lahko poškoduješ bobniče v ušesih
tongue-1.gif
.

Nadalje moraš pod vodo ves čas enakomerno dihat in ne zadrževat sape, ker če se slučajno med zadrževanjem dvigaš si lahko poškuduješ pljuča. Evo to je drugi riziko potapljanja
tongue-1.gif
.

To je tako na kratko o zdravstvenih rizikih. V kolikor je vsa oprema preverjena, in da si tudi ti preverjen /nisi prehlajen, nenaspan, omotičen, prenajeden, .../ ne bi smelo biti "drugih rizikov"
smirk-1.gif
.

No mogoče še en rizik, vsaj pri meni na začetku je bil prisoten, to je strah. Nekje sem zasledil, da se največ nesreč zgodi začetnikom z do 10 potopi. Je bilo super, ko sem presegel to število
rolleyes-1.gif
.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Akasha pravi:

Edini nasvet, ki ti ga lahko posredujem je ta, da ne verjemi nasvetom, ki jih boš dobila na forumih oziroma
od neznancev, ki so se s tečajem ali brez znašli nekaj desetkrat pod vodo in verjamejo, da so potapljači.
Poišči inštruktorja, ki ti ne bo dal izkaznice zaradi zaslužka, ampak zato, ker boš osvojila teoretično in praktično znanje.
Pri takšnem boš brezplačno dobila vse informacije o zdravstvenih pogojih opravljanja tečaja, najboljši pa bodo med tečajem
tudi odgovorno poskrbeli za tvoje zdravje in počutje.
V naši deželi je kar nekaj inštruktorjev, kateri ne zmorejo dovolj samokritike, da bi v življenju raje počeli kaj drugega.
Dober inštruktor je lahko nekdo, ki redno inštruira in se tudi redno dodatno izpopolnjuje. Če poseduje še pravi
pristop in odgovornost do dela, je morda pravi zate.

Želim ti veliko lepih trenutkov pod gladino.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:

No, tale zadnji stavek tvojega citata mi je zelo všeč. Zdravo in odgovorno razmišljanje.
Če divemaster nekoga zadrži na globini, mu s tem lahko reši žvljenje, lahko pa ga tudi ubije.
Dober DM se zna pravilno odločiti. Slab DM ima morda lahko srečo v nesreči.

Vodenje popolnih začetnikov na večje globine je žal povsod stalna praksa in je posledica
neodgovornosti, ignorance, mačizma, tekmovalnosti... podobno, kot z vožnjo na cesti. Zaradi
takšnih neumnosti neizkušeni lahko umirajo kot sopotniki ali sopotapljači.

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
itak..
največji je strah.. pol je panika..
dober DM pa to poštima pred strahom.. je tako?
letos sem jih imel kar veliko takih situacij.. pa ne bom trdil zase da sem dober..
ful sem pa vesel ko ti človek podre vsaka tvoja pričakovanja in to v plus..
marsikako vodenje tut nisem računal zarad tega...

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Kaj naj rečem... na potope vodim samo še mojo in kakšnega prijatelja,
DM-ja se ne grem več, ker je to slabo plačano delo oziroma potem sam
nimam nič od potopa (čeprav sem se kot dm največ naučil), inštruiram
ne več, ker se nočem pogajat s potencialnimi tečajniki za par 10 eurov
oziroma se tudi raje potapljam zase, kot da slabo delam za malo denarja.
Dober inštruktor pa itak ne morem biti, ker pri nas skoraj ni pogojev , kjer
bi kot inštruktor lahko delal vsaj en konkreten tečaj na mesec in to celo leto.
Ergo - se ukvarjam s čim pametnejšim.

Če mi pa že pot prekriža kakšna jeklenka, pa najraje vidim, da jo sam ali z zanesljivim
kolegom podiham v družbi proteusov. Premalokrat, žal...

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
jaz jo imam skos v avtu.. he he
nikol ne veš kje koga srečaš..
no pa saj sem tudi tako veliko v vodi..