Poškodovana roleta (med lamelama)

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Pri spuščanju balkonske zunanje PVC rolete (kar široka), se je le-ta na levi strani zataknila ob eno plastično cev, ki sem jo imel na balkonu, kar je povzročilo, da se je pod nepravilno porazdeljeno težo rolete, na desni strani na dolžini 20-30cm med dvema lamelama pretrgala vezna luknjičasta plastika. Počasi sem roleto potegnil gor, ker se je zelo zatikalo, ker je med lamelama kar konkretna špranja.

Je to možno zamenjati oz. sanirati ne da bi bilo potrebno zamenjati celotno roleto, ampak samo poškodovano lamelo?

Hvala za odgovore!

22. jul 2007
13.591
1.772
113
124
potegni ven poškodovano lamelo in "teraj dalje"
cool-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Tako je.
Sicer boš imel krajšo roleto, ampak....
Sicer pa pojdi s poškodovano lamelo do proizvajalca oz do lokalnih roletarjev (jih imaš precej) in Probaj dobiti novo enako.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
potegni ven poškodovano lamelo in "teraj dalje"
cool-1.gif

To sem tudi imel v mislih. Sicer se sam lotim marsikatere stvari, ampak popravilo rolet mi pa ne bo šlo. Nimam orodja, nimam izkušenj. Poznata vidva koga, ali naj se kar obrnem na kakšnega roletarja?
Našel sem tole, pa še blizu so: http://www.roltek.si/

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Imaš kak izvijač najbrž križni? Poglej pod pokrov vijaka vodila, odstrani vodilo mogoče bo dovolj na eni strani, spusti do poškodovane lamele, lamelo ven in drugo nazaj notri če jo dobiš. Če je ne dobiš, pač roleto skrajpaš za stevilo poškodovanih lamel.
Imam neke stare ”rjave” rolete, če imaš slučajno rjave, ampak mislim da imaš novejše rolete.
Če bi bil bližje bi jaz prišel. Kolikor te poznam, si sposoben tega sam narediti. Je pa res da ni nič baterij vključenih, razen morda tista v sravfarci.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
kje pa imaš roletne škatle na zunaji ali notranji strani?

Na zunanji strani. Vse je dosegljivo brez problema, ker je to balkonska roleta.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Takole izgledajo:

Imam pa križni izvijač, seveda. Torej, če sem prav razumel, moram dol dati plastične pokrovčke na sredinskem vodilu, odšraufat vijake, dati vodilo dol in spustiti roleto. Je težko eno lamelo ven potegniti?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Lamelo potegneš ven brez težav. Situacija je res preprosta in nimaš skoraj kaj narediti narobe. Zgoraj pri drsnem profilu bi morala biti plastična vpadnica in ker boš odstranil 'H' profil, moraš biti pozoren tudi na drugi strani.

22. jul 2007
13.591
1.772
113
124
Edino težavo katero vidim je v širini okna vs vrata, drugače pa naredi po tistem postopku katerega si napisal in bi moralo uspet.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
lamele "same" ven letijo. (kot sanke po snegu)
Ko boš imel odstranjeno vodilo, ne vidim več težav.

Ko boš odstranjeval vodilo imej roleto čimbolj gor, da je ne boš spodaj lomil. Upam da nisi prve polomil, ker spodnja lamela je drugačna običjano

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
zakaj bi vodila dol jemal?
rabiš še en par rok, v vodilih notri so ponavadi nekakšni čepki kateri zaustavijo roleto, da je ne moreš čisto gor navit (navijati okol in okol), potem tiste pokrove rolet odšraufaj dol da prideš do same rolete. iz vodil (vodoila še zmeraj privijačena na okno) potegneš ven roleto oz. lamele, tukaj rabiš še en par rok, da ti ne "uidejo". Ko prideš do zlomljene lamele, jo potegneš ven, načeloma lahko dve zgornjo in spodnjo, potem počasi vlečeš roleto nazaj gor, jo spraviš nazaj v vodila, zahaklaš tiste čepke in prišraufaš kaseto nazaj gor.
vsaj na tak način mam jaz rolete.
edit: še slika

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hm.
In kako sestaviš dele nad in pod poškodovano lamelo?

Edit: tudi jaz sem slabo prebral
redface-1.gif

Tudi tako gre.

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
13.591
1.772
113
124
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
zakaj bi vodila dol jemal?
rabiš še en par rok, v vodilih notri so ponavadi nekakšni čepki kateri zaustavijo roleto, da je ne moreš čisto gor navit (navijati okol in okol), potem tiste pokrove rolet odšraufaj dol da prideš do same rolete. iz vodil (vodoila še zmeraj privijačena na okno) potegneš ven roleto oz. lamele, tukaj rabiš še en par rok, da ti ne "uidejo". Ko prideš do zlomljene lamele, jo potegneš ven, načeloma lahko dve zgornjo in spodnjo, potem počasi vlečeš roleto nazaj gor, jo spraviš nazaj v vodila, zahaklaš tiste čepke in prišraufaš kaseto nazaj gor.
vsaj na tak način mam jaz rolete.
edit: še slika

ja tvoj način je duo popravilo, mi smo mu pa povedali za solo varijanto
cool-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Hvala vsem za odgovore!

Danes sicer nisem imel časa, da bi se temu posvetil, saj me doma skoraj nič ni bilo.

Imam pa še eno vprašanje. Če grem delati solo verzijo, odstranim sredinsko vodilo in spustim rolete dol dokler ne pridem do poškodovane, ki se nahaja dosti na vrhu rolete - kaj preprečuje, da se mi roleta, ki jo bom spustil in se bo vsedla na tla, da se mi spodnji del, ki je že vseden na tla, ne 'razleze'?

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
Nič ti ne preprečuje, moreš pač ahtat. Če misliš s tem da ti bojo lamele šibale levo pa desno.

Mene bolj pri tebi skrbi to, da če boš odstranil vodila na sliki levo in sredinskega, se ti zna razpelat komplet roleta tudi tadesna, ker kot vidim imaš na sredini enojno H vodilo. Če je enojno nebi vodil sploh dol šraufal ker potem ti more tak nekdo primiti še tadesno roleto in moraš odšraufati še tadesno vodilo, potem moreš ko popraviš nazaj gor vse spravit in ne pozabi dat v vaservago!!!

edit: si bil zraven ko so rolete gor šraufali? če ja potem narediš v kontra smeri kot so oni in maš komplet roleto dol levo in desno. Ker cela roleta sloni in je prišraufana samo z vodili.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Karkoli boš počel, imej poleg pomočnika.
smile-1.gif

Za te tvoje ne vem, s tistimi rjavimi, 30-40 let starimi, sem se pa kar nekaj prezajebaval.