Poškodba na strehi - odpadla veja!

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Pozdravljeni!

Zanima me, kaj se da narediti v situaciji, ko imaš pred neko ustanovo (v tem primeru šola) parkirano vozilo in ti z drevesa pade veja in poškoduje streho. Nimam kaska, tako da preko tega ne gre.

Če pokličem policijo in naredijo zapisnik mi verjetno nič ne pomaga? V šoli pa verjetno ne bodo hoteli nič slišati, so verjetno kako zavarovani glede tega?!

Kakšna pa je situacija, če ti veja pade na regionalni cesti, je za to odgovorna občina?

Hvala za vsako pomoč!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.121
10.980
113
kod Džej-Zija
Jaz si zadevo predstavljam takole:
  • pokličeš policijo, da naredi zapisnik;
  • s pomočjo policije ali odvetnika poiščeš lastnika parcele, ki je odgovoren za drevo;
  • poskusiš se z lastnikom dogovoriti zlepa;
  • če zlepa ne gre, ti v končni fazi ostane še tožba.
Lahko, da se motim in da se da zadeve rešiti enostavneje. Bojo še ostali povedali svoje mnenje.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Tastu je pred leti na parkirišču pred gostilno padla veja na haubo zaradi novozapadlega snega. Gostilničar je samo skomignil z rameni, da on pa res ne more sproti snega z vej dol otresat in je bilo končano. Pač avto se je prodal z vdrto haubo.

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Hvala obema! Ima še kdo kakšen pedlog oz. je biv v podobni situaciji? Zemlja oz. parkirišče pa je občinsko.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Se mi zdi da bi ta odgovornost skoraj morala biti zavarovana. Gostilničar je oškodovanca fino nategnil.

Na vsak način bi poskusil tole nekako uveljaviti.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
176
63
38
Ni nujno, da bi gostilničar imel zavarovano. Meni je leta 2007 avto zalilo v avtomehanični delavnici, pa lastnik ni imel nič zavarovano. Sem se lepo obrisal pod nosom, ko sem hotel kaj od zavarovalnice dobit.

Ustanova kot je šola, pa to verjetno mora imeti zavarovano!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.121
10.980
113
kod Džej-Zija
Upam tudi, da je avto še na mestu z vejo na strehi. Če si reč premikal, boš imel težave z utemeljevanjem, brez prič in posnetkov kraja nevšečnosti. Vsekakor pa naprej s policijo, potem pa naprej.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Se mi zdi da bi ta odgovornost skoraj morala biti zavarovana. Gostilničar je oškodovanca fino nategnil.

Na vsak način bi poskusil tole nekako uveljaviti.
V takšnih primerih je pač treba poklicati policijo, da naredi zapisnik, na podlagi katerega se lahko ugotavlja odgovornost za nastali dogodek. Če se dokaže, da je za padlo drevo odgovorna oseba (fizična, pravna, ali kakršna koli že), bo ta moral kriti nastalo škodo. Kako jo bo kril pa je njegova stvar, bodisi iz lastnega žepa, bodisi po zavarovalni polici po kateri ima (če ima) zavarovano odgovornost za takšne in podobne dogodke.

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Citat:
Uporabnik mlacar pravi:
Pozdravljeni!

Zanima me, kaj se da narediti v situaciji, ko imaš pred neko ustanovo (v tem primeru šola) parkirano vozilo in ti z drevesa pade veja in poškoduje streho. Nimam kaska, tako da preko tega ne gre.

Če pokličem policijo in naredijo zapisnik mi verjetno nič ne pomaga? V šoli pa verjetno ne bodo hoteli nič slišati, so verjetno kako zavarovani glede tega?!

Kakšna pa je situacija, če ti veja pade na regionalni cesti, je za to odgovorna občina?

Hvala za vsako pomoč!

Verjetno je tudi vzrok zakaj odpade veja. Veter ali suha veja, ki odpade pri pihanju vetra. Ne vem, zna bit kar težko dokazovanje odgovornosti.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Čimveč poslikat za dokaze. Živa veja ne odpade razen zaradi preobremenjenosti s plodovi ali ob neurju. Suha veja pa odpade, ampak to pomeni da je lastnik zanemril skrb za drevo, suho vejo bi moral odžagati.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik mlacar pravi:
Pozdravljeni!

Hvala za vsako pomoč!

Če ti kaj pomaga.
Meni je s službene stavbe na avto padel omet s police.
Poklical sem policijo. Poslikal popisal in amen.
Obvestil sem našega varstvenika, ki se je izmikal s prijavo kot, da bom njemu kaj vzel.
Ko sem omenil policijski zapisnik je bil v 2 min pri meni.
Potem pa jaz nisme bil več zainteresiran za sodelovanje z njim...

Epilog.

3 dni brez avta, nadomestno vozilo. Avto super popravljen.
Ostalo so se pa firma zavarovalnica in klepar zmenil.