Poškodba kabla za kabelsko pri kopanju

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Pozdravljeni,

prejšnji teden smo za hišo kopali, ker urejujemo okolico.
Pri (ročnem) kopanju so fantje naleteli na kable kabelskega sistema (KRS). Prišlo je do poškodb, ki so jih lastniki KRS sanirali, nam pa sedaj izstavili račun - cca 250 EUR.

Kabli so bili na globini ~40cm, ne enem delu tudi manj, bili so samo položeni, brez kakršnekoli zaščite (plastične cevi).
Zanima me, ali imam kakršnekoli možnosti, da sebe oz. fante, ki so kopali opravičim do plačila tega popravila?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Ali je ta kabel samo do tvoje hiše (torej samo tvoj signal) ali je to glavni kabel še za ostale sosede?

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
zaščita kabla mislim, da ni potrebna, je pa ponavadi nad kablom kakšen označevalni trak... če je pa obvezen, pa nebi vedel!

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Jst sem imel enak primer in sem raje sam seštukal - je bilo še najhitreje in zgleda tudi najceneje
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če imaš hišo zavarovano morda lahko iz tega naslova kaj potegneš.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Mogoče sa lahko na kako služnost zgovarjaš, da ni vpisana, da nisi vsedel, da je tam kabel.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Ne, zavarovanje ne krije tega, sem pravkar preveril.
Za naslednjič vemo koga poklicat, da bo to cenejš popravljeno, ampak bi sedaj rad nekako rešil...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
250 evrov, pa bo zadeva resena, kje je tezava ? Drugic pa manj veselo rijte tam, kjer se dovolili drugim, da uporabljajo vaso zemljo, ali pa ne narocajte popravila pri tistemu, kateremu ne zmorete placati racuna.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Problem je v tem, da je kabel previsoko in da je 250€ veliko veliko preveč za popravilo "odrgnin" kabla.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
250 evrov, pa bo zadeva resena, kje je tezava ? Drugic pa manj veselo rijte tam, kjer se dovolili drugim, da uporabljajo vaso zemljo, ali pa ne narocajte popravila pri tistemu, kateremu ne zmorete placati racuna.

Po svoji zemlji pa res lahko koplje kjer mu je volja, kablarji pa ziher niso položili v skladu s standardi. Vs napeljave, ki gredo po zemlji morajo biti v zaščitni cevi. Voda v modri, elektrika v rdeči...

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če prav razumem, je podjetje kopalo (delavci) in poškodovalo kabel in ne prijatlji, ki bi bili za delo nagrajeni z gajbo pira in eno orng malco.
Se pravi, da je potrebno z podjetjem, ki je poškodovalo kabel, se dogovoriti, da znesek odbijejo od končne cene, katero bodo zaračunali, ko bodo končali.
Definitivno pa je potrebno preveriti, koliko globoko naj bi bil tak kabel položen, in če je prenizko v zemlji, je potrebno stroške popravila zavrniti.
Aja, najboljše je tko, da izvajalec izstavi račun oziroma pove, koliko Vas bo delo (izkop, gradbena dela) prišlo, nato pa pač argumentiraš poškodbo kabla in sanacijo in se zmenita, da odbije 250 eur od njegovega računa.
Če mu prej omeniš v tej smeri, bo sigurno pribil še 300 eur, da bo lahko po pregovarjanju spustil za 250 eur.
Drgač pa ponavadi vejo izvajalci, da če kaj poškodujejo, je to njihov strošek.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
Po svoji zemlji pa res lahko koplje kjer mu je volja, kablarji pa ziher niso položili v skladu s standardi. Vs napeljave, ki gredo po zemlji morajo biti v zaščitni cevi. Voda v modri, elektrika v rdeči...

Kabelska pa v ... nevidni ? Daj ti nam povezavo na ta tvoj standard (?), kjer pise v kaksni cevi mora biti kabelska, potem bo tvoj odgovor res uporaben
smile-1.gif
Kolikor je meni ostalo v spominu od tistega malo prava, kar sem ga imel med predmeti, to, kar si napisal, ne drzi (torej trdim, da ne mores riti po svoji zemlji kjerkoli se ti zahoce, ce ima nekdo sluznost za eno stvar in gre tista stvar preko tvoje parcele, kar je diametralno nasprotno od tistega, kar trdis ti).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Problem je v tem, da je kabel previsoko in da je 250€ veliko veliko preveč za popravilo "odrgnin" kabla.

Zakaj pa nisi sam naredil, ce imas ugodnejso varianto ? Sploh ker je samo odrgnina
rolleyes-1.gif

Kot si napisal zgoraj, ste naredili sranje in jih klicali, naj pridejo popravit za vami. Ko so to naredili, ste pa kar naenkrat pametni koliko po vase to mora stati, prej ni bilo pa nobenega genija, ki bi to sam popravil ?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Hm, pokaži junaka, ki bo na vrtu popravil optični kabel in potem upal, da bo vse uredu. Ker za to moraš imeti ustrezno orodje in nekaj, da lahko preveriš, da si pravilno popravil, da je oziroma bo signal uredu. To isto kot popraviti poškodovano električno napeljavo.
Nekaj je popraviti, drugo pa to, da za tem kar popraviš tudi stojiš!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ga pa to ne ustavi, da ne bi postal instant strokovnjak za ocenjevanje vrednosti storitve ? Ker (sicer v sorodnem, a vseeno drugem "fohu") srecujem take mojstre kar naprej, mi to res posteno preseda. Najprej naredi bedarijo, potem hoce, da nekdo drug popravi njegovo bedarijo, potem bi se pa se nekaj cenkal - ce ima ugodnejso varianto (= drugega izvajalca), bi jo pac uporabil, ali pa ce je tako neverjetno sposoben, morda sploh ne bi naredil bedarije ? A v trgovini tudi pametnari, da dobijo oni kruh toliko ceneje in se potem cenka na blagajni ?
bonk.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
1. 40cm je dovolj globoko!
2. označevalni trak je bil
3. če ne veš kje gredo kabli naročiš da pridejo zadevo zrisat.
4. tam kjer je kabel paziš
5. ko pretrgaš probaš zadevo rešiti najugodneje, če poznaš kakega štromarja naj pride to popraviti on

sedaj bi ti rad najdu izgovor da bi pršparu250€ za urgentno odpravo napake? jao jao...

ni mi pa jasno kako pri ročnem izkopu niste vidli traka? in kako vam je ratalo prebit kabl?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Ne on, jaz iščem rešitev (izgovor)....

No, če je 40 cm res dovolj globoko (zdi se mi zelo plitko) in če res ni nujno, da so kabli v zaščitni cevi, pol pač nimam kej druzga, kot da za ušesa fante, ki so kopali. To, da so nastale poškodbe pri ročnem kopanju (več 8 poškodb) je res bila malomarnost....

Hvala vsem za odgovore.