Poračun za ogrevanje - od kod tako velik?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Že nekaj let se nam dogaja, da dobivamo nenormalno visoke poračune za ogrevanje, medtem ko nekateri za ogrevanje dobivajo celo povrnjeno. Dvosobno stanovanje, 55 kvadratov, 3. nadstropje (od 4), notri večinoma živi ena oseba, pozimi odprt radiator v dnevni sobi, v kopalnici, občasno pa še v eni sobi, oseba zelo pazi na porabo, pazi, da nima oken na kip itd. pa je bila poraba kljub temu 1560!!! enot po EDSO, kar pomeni 300€ doplačila. Medtem ko imajo drugi po 1000, 800, 500 ali celo rekorder 10 enot (3-članska družina) porabe. Zdaj ne vem, ali ljudje hodijo pozimi v bundah po stanovanju ali pa je nekaj enostavno čudnega. Kako bo ena oseba, ki praktično uporablja le pol stanovanja, odprte pa ima 3 radiatorje, porabila za 800€ plina letno?
confused-1.gif

Kakšne porabe imate ostali?

Zanimivo je tudi, da je poraba elektične energije v tem stanovanju znatno višja od ostalih stanovanj, pa nekje živijo družine z malimi otroki.
13.gif

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Poračuni so drek. Mi smo dobili poračun za vodo 1600€ .. in se sedaj borimo :S

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
900 kubikov, precejšen delež gre na kanalščino. Da ne bom preveč teme smetil
smile-1.gif

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
470
83
Za števcem cev poči in voda v tla. Po možnosti se nikjer nič ne vidi niti ne sliši. Račun je tu. In nič jim ne moreš...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Kloshar: meritve imate po delilnikih, po kalorimetru?
Jaz sem letosnjo zimo prezivel ob zaprtih radiatorjih, pa imam tudi dva majhna otroka. Pa nismo bili v bundah.
Sem pa videl da sem edini med 50+ stanovanji ki sem imel radiatorje zaprte.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Vanz: ce imas vse pipe zaprte je stevec na miru ali se premika. Ali preveri stevec med dlajso odsotnostjo (dopust, vikend). Malenkonstno kapljanje pipe, wc kotlicka ti letno lahko odtede precej m3. Ce bos dokazal da nisi umazal toliko vode, se bos lahko znebil kanalscine, same porabe vode pa najbrz ne.

GrofG7

Zelenc'
25. jun 2012
1
0
1
Ja v našem bloku smo tudi mi dobili gromozanski poračun za toploto kljub ful varčnosti. Katastrofa kot da bi se ogrevali kr z energentom in ne s toplo vodo. En kup enih čudnih tabelc pa faktorjev da se navadnemu uporabniku kr zmeša. Pa sem se spustil v to raziskovanje ter odkril da so se vsi povprek zmotili pri izračunih, tako da so nam po novih izračunih še kar precej dolžni.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
prva sezona kalorimetrov in imam vec kot 450 evrov dobropisa. (55m2, 4 radiatorji, od tega 2 stalno zaprta, temperatura med 23 in 25~C) . Za letos je bilo tako, da smo imeli odcitek samo na koncu. Drugo leto hocejo odcitovanje na mesecno raven.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik spenstar pravi:
Drugo leto hocejo odcitovanje na mesecno raven.

obrazloži tem 'hočejo' da bo to mesečno stalo tam cca. 2,5 EUR več. Ali rečeno drugače..samo za odčitke bojo dali nekatri tudi 20 EUR na kurlno sezono...ker potem bojo spet upokojenci jamrali (kot seveda tudi zdaj
evil.gif
).

drugače pa..zakaj tak poračun...manjka podatekkje se to stanovanje nahaja....pritličje, najvišje nadstropje? Od tu je za pričakovat da bojo položnice višje, ker zdaj se plačuje dejasnka poraba (če so merilniki seveda nameščeni).

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

drugače pa..zakaj tak poračun...manjka podatekkje se to stanovanje nahaja....pritličje, najvišje nadstropje? Od tu je za pričakovat da bojo položnice višje, ker zdaj se plačuje dejasnka poraba (če so merilniki seveda nameščeni).
Glede na to, da je tudi poraba elektrike višja je zelo visoka verjetnost, da je problem v sami osebi. To, da je zgolj ena oseba v stanovanju ne pomeni nič. Ker 3 radiatorje imet odprte non stop je neumnost.
Btw. pri nas sta dve gospodični
srce-1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
jah, saj vem to, le niočem napisat direktno
smile-1.gif
.

Pri nas imamo podobne probleme kjer je ena oseba v trosobnem stanovanju, vajena da se regluira temepratura z odprianjem oken...zdaj ko so delilniki, sicer okan zapirajo, a so radiartoji odprti (nekateri niso hoteli dat termoststaskih ventilov gor), oken po večini taki nočejo menjat, ker se še povsem OK vidi čez..itd itd...potem pa jok in stok zakaj take položnice.

Pa ti je potem 'nerodno' reči: 'Ja gospa, tako imate dejansko porabo. Do zdaj so vas drugi subvencinonirali, zdaj smo pa na realnih tleh.'

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Mah, brez veze je take ujčkat. Treba jim je povedat direkt, pa še takrat bodo jamrali in pljuvali čez vse, le pred svojim pragom ne bodo počistili.
Najbolj fajn je pa to, da včasih smo take mi podpirali, sedaj nas pa oni. Saj v primeru, da hoče imeti on 23 stopinj, ti pa imaš 21 stopinj toplota prehaja od njega k tebi, tako da te sedaj on sofinancira. Škoda le, da ne v taki meri, kot smo jih mi včasih.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Stanovanje je 3/4 štuk (tretji od štirih). Pogovarjal sem se s sosedo in je rekla, da pri njih ne kurijo. Sumim, da se grejejo od cevi, ki gredo skozi njihovo stanovanje.

Hanzi, celo zimo ob zaprtih radiatorjih brez bund; a mi poveš, kako je to mogoče?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

Hanzi, celo zimo ob zaprtih radiatorjih brez bund; a mi poveš, kako je to mogoče?

V bloku kjer sta starša je ravno pred najhujšim mrazem crknila neka pumpa pri centralnem ogrevanju, tako da sta bili 2 veji bloka brez ogrevanja lastnih radiatorjev, samo to, kar je šlo skozi cevi. No to še danes ni zrihtano, naj bi se čez poletje.

V stanovanju je bilo med 16 in 18 stopinj takrat, odvisno kaj se je notri delalo. Naj omenim da gre za 40 let star blok, ki je bil brez izolacije, stanovanje pa je v pritličju. Tako da sklepam, da bo letošnjo zimo v stanovanju tudi ob neogrevanju precej topleje, saj se ravno sedaj obnavlja fasada in dodaja 10cm izolacije.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik kloshar

juzna stran, polovica v steklu,z ostalih 5 strani pa sosedje ki pri 25c jambrajo kako jih zebe. naj povem da v sobi nisem imel manj kot 22, v kopalnici ni bili manj kot 25 (babca ni nic jamrala ob kopanju dojencka), edino na balkonu kjer sva spala in je bil spodaj inzgoraj "odprt" je bilo v najjujsem mrazu tja do 18. Na zalost si zamudil nakup stanovanja v katerem ne rabia ogrevanja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
minus pri taki lokaciji pa je to, da sem ze za 1.maj klimo laufal, ker so soaedje se kar greli se ob radiatorjih pri zunanji 25+.
Sem sel na ogled stanovanja izven lj. Kee je bilo prazno, je laatnik eno uro pred ogledom nazgal plinsko pec in klimo. kljub temu me je po ogledu zeblo. Ko sem se vrnil domov sem moral prizgat klimo,vendar sem se hladil.