Poraba kalorij na šihtu

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Nekak ne razumem zakaj delodajalec plača samo tiste 3 evre za malico, nekdo ki dela lahko delo za računalnikom bo porabil v 10 urah 1200kcal, nekdo pa težko fizično delo in 10 ur bo porabil 5000kcal. Kcal si mal izmislu.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj lahko delodajalca navdušiš, da bo dal npr. 10 Ejev za malico, ampak bodo obdavčeni (ne gre pod dodatke
grims-1.gif
)

Ne vem iz glave, koliko je predpisana malica oz. dodatek za prehrano, je pa predpisan, od smeri vlade. Gre za cifro nekje 5 ali 6 Ejev. Kar je več, ne gre pod dodatke in je obdavčeno s prispevki in dohodnino.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (Uradni list RS, št. 140/06 in 76/08)
Citat:
2. člen

(prehrana med delom)

(1) Povračilo stroškov za prehrano med delom se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, za vsak dan, ko je delojemalec na delu prisoten štiri ure ali več, do višine 6,12 eura.

(2) Če je delojemalec na delu prisoten deset ur ali več, se za ta dan, poleg povračila stroškov za prehrano med delom v skladu s prejšnjim odstavkom, v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, do višine 0,76 eura za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Kdaj bomo dočakali dan, da bo država prišla k pameti in teh 128,- EUR "dodala" v neobdavčen del plače in bo končno mir.

Prevozne stroške pa "vračala" preko olajšave pri dohodnini.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Praviš 6,12 Eja za malico. Ta cifra je stara že blizu 10 let. (Uradni list RS, št. 140/06 in 76/08) Nič se ni revaloriziralo, nič inflacije in podobnih tegob, ...

Odkar smo šli v unijo, nas držijo na istem nivoju.
rolleyes-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Malice dejansko povečini stanejo tam do 5 evrov, ponekod do 6, tako da je dodatek dovolj visok.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Uuuu, Klopčič, a to še laufa? Ko smo bili fizikalci prek študenta, smo se hodil tja na bone nažirat, jaz najrajš neki na žlico pa gas.

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
219
38
28
17.325776N, 23.254786E
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Pa sem pred 10 leti v Šparu za tisti voziček pustil okoli 100 Ejev, danes pa 250 !
stupid-1.gif

250 za eno normalno nabavo fasnge?
kolk vas pa je v gospodinjstvu? Če preračunam name, ki nas je 5, potem sklepam, da vas je 12. :confused

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Pa sem pred 10 leti v Šparu za tisti voziček pustil okoli 100 Ejev, danes pa 250 !
stupid-1.gif

250 za eno normalno nabavo fasnge?
kolk vas pa je v gospodinjstvu? Če preračunam name, ki nas je 5, potem sklepam, da vas je 12. :confused
Kaj ima veze koliko jih je? Govora je o polnem vozičku. Ja, tudi pri nas gre v enem velikem nakupu 250eur, pa smo trije. Od tega je 100eur samo za osebno nego (od plenic, krem, deodorant, ...), 50eur za čistila (pralni prah, mehčalec, tablete za pomivalca), 100eur pa za hrano. Aja, pa ne kupujemo mesa za eno kosilo, ampak se vzame po 2-3kile posamezne vrste in se vrže v skrinjo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Pa - sej je to neobdavčen del plače.

ne-ne-1.gif

Vprašaj katerega koli zaposlenega v SLO koliko zasluži - ti ne bo nihče dodal teh 100,- EUR "na plačo" v vsoto, ki ti jo bo povedal. Pa tud noben ne bo povedal, da dela (ozr. je plačan) za 37,5 tedenskih ur - vsi se bodo drli, da delajo 40 ur.

V isti sapi se bo pa znal primerjati z jodlarjem in jamarati kako malo zasluži. Pa ne pravim, da imamo dovolj velike plače - samo naj primerja se naj jabolka z jabolki in ne s hruškami.

I

Izbrisan uporabnik #9334

sprasujem se.gif

Ne razumem tvojega modela. Sem gospodarstvo in za pridobitev obrtnega dovoljenja sem moral pristopiti k Splošni kolektivni pogodbi o delovnih razmerjih. Lahko bi imel tudi kako posebno, kot jo imajo nekateri "ta veliki", na primer policaji, Slovenske železnice, zdravniki, ... (da si jih ne izmišljujem).

V tej Splošni kolektivni pogodbi o delovnih razmerjih je točno opisan model izračuna plače in gre za okroglih 40 ur tedensko, če je ena ura več, je nadura, če je ena ura premalo, pa na FURS-u popizdijo, da "kaj se pa gremo!"
rolleyes-1.gif

Delavcu s tem vsem skupaj pripadajo še razni dodatki k delu, npr. Prihod na delo, ki je vreden samo pol vrednosti legalne kilometrine, torej 0,17 Eja / km (medtem ko je že vsaj 10 let ali več kilometrina za službena potovanja prilepljena na 0,37 Eja / km)

(Še en oklepaj, pred tem, torej 15 let prej in več, smo te potne stroške preračunavali po prodajni ceni super bencina 98 oktanov, ki se je dnevno spreminjala,
uf-1.gif
, da se ti odrola!)

Ter dodatek za prehrano med delom, ki je zopet točno določen, s cifro - zgoraj ste me opomnili, da je to 6,12 Eja na šiht (8 ur).
Ter regres enkrat letno. Ter službena potovanja z lastnim vozilom, kot sem dejal že zgoraj 0,37 Eja / km + dnevnice.
Potem osebna zaščitna sredstva.

... potem se pa neha. To so vse dodatki k delu, ki niso obdavčeni niti ne gredo v dohodninsko osnovo. So "direkten strošek dela"!

Od kje imaš ti 37,5 del. ur na teden ter drugačen model izračuna plače, pa ne vem.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Od kje? Čas malice odbiješ ... trenutno se mu namreč plačuje strošek malice + čas ko malica.

I

Izbrisan uporabnik #9334

ne-ne-1.gif
Tiste pol ure za malico delavcu pripada, plus 6,12 Eja za hrano. Torej na koncu tedna 40 del. ur.

Če grem prikazat vaših 37,5 del ur na teden - vprašaj Mamco, kaj se bo zgodilo.
uf-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Ðižs Demz ka si trd.
rolleyes-1.gif

V pogodbi res piše 40 urni delavnik - efektivno pa oddelajo 37,5 ur, ker jim moraš dati pol PLAČANE ure fraj, da popacaj(m)o malico. In eni plačajujete max. neobdavčenih 6,12, drugi pa kaki evro ali dva manj (šparaj kjer se le da) - toliko o enakih pogojih delavcev.

Prevoz na delo namenoma ne vlačim v debato, ker je lahko še večja muljaža in, vsaj v mojih očeh, ne more in ne sme biti strošek delodajalca.
Država naj z ustrezno davčno politiko "izenači" pogoje stroška prihoda prihoda na delo in s tem, vsaj deloma, kompenzira višje stroške tistih iz periferije.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Prav nič nisem trd, đizs! Mi zadeva kar paše in ko bom nekoč prišel pred Boga, mi ne bo mogel očitat, da nisem povrnil delavcem stroška malice in prihoda na delo.

Zelo lahko bom pa jaz očital, da je država pobrala mnogo preveč prispevkov in raznoraznih davščin, ki bi lahko bile vsaj pol manjše, če bi vsak zaposleni v javni upravi delal po svoji vesti in hkrati optimalno.

Mislim da sem s tem vse povedal.

------------------------- V podpisu tokrat ni smajlija, saj je misel skrajno resna!