poraba elektrike pri ugasnjenem kombiju?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.141
6.959
113
pri taščici
Kot društvo smo lani kupili novga Traffica. na njega je šlo še nekaj lučk in druge obvezne gasilske opreme(radio postaj....)
Po približno pol leta se nam je zgodilo da je akumulator prazen. REs da je kombi bolj poredko na vožnji (2-5x na mesec, do sedaj 3kkm) ampak da pa je prazen acu pa???
Prodajalec in montažer dodatne opreme pravita da je to normalno pri novejših vozilih, da tudi ugasnjen žre lepo količino štroma. Pri starem Boxerju se to v 13 letih ni nikdar zgodilo.
Rešitev je samo priklop na polnilec v garaži.(pa potem vedno odklapljat, priklapljat
bonk.gif
)
sedaj pa me zanima; ali je vse to res?
(ali lahko nekdo (crashandburn...)zmeri koliko civil kombiji žrejo štroma ko so ugasnjeni. Baje ga naš 0,2A?/h
da damo še nekaj 100 evrov za polnilec, (lidlovega se pa ne upajo tlačit v garažo?) se mi zdi pa res trapasto..pa še potem 10 evrov za elektriko na mesec.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Cisto mozno, sploh ce je kaksen brihtnez narobe zvezal radio, tako da je stalno vkljucen, tudi ce ni kontakta. Izmeri ti lahko vsak, ki ima pri roki tokovne klesce (ali pa multimeter, ce se pocuti pogumno in je preprican, da ne bo nihce sel verglat
smile-1.gif
).

0.2A * 24h = 4.8 Ah/dan oz. 33.6 Ah/teden, tako da so navedene stevilke cisto realne za kaksen povprecen akumulator.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Samo pripomnil bi, da lidlov ali hoferjev ( ne vem točno kater je ) , meni že drugo sezono lepo vzdružuje akumulator od motorja,ki se je običajno spraznil v garazi.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Dovolj je, da se kombi premalo vozi in preveč uporablja električne porabnike, ko je ugasnjen motor.

Recimo kratke fure, pa potem na parkirplacu prižgane radijske postaje nekaj minut. Napolnjenost akumulatorja upada in upada, napolni se ga pa nikoli ne dovolj, ker se kombi preprosto dovolj ne vozi.

Seveda je možno, da gre tudi za nezaželeno porabo elektrike, ko kontakta ni. Vendar se da svinčen akumulator zelo lepo fentat tudi s tem, da se ga ne polni dovolj.

Preverit torej porabnike in vezavo slednjih, pa redno dopolnjevat aku tudi ne škodi. Elektrike pa definitvno ne bo skuril za 10 EUR, razen če je polnilec v riti ali pa imate res vklopljene porabnike v vozilu.
wink-1.gif