Popravilo napajalnika za prenosnik

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Poznamo koga, ki zna popravit napajalnik za prenosnik? Rabim mnenje, če je popravilo smiselno (glede na ceno novega bi lahko bilo).

gig

Pripravnik
7. apr 2009
684
11
18
Ne vem če se sploh splača ddati popravljat. Glede na visoke urne postavke servisov, morabit res minimalna napaka. Vprašanje pa je tudi če je napajalnik tako narejen, da se ga da brez drastičnih posegov odpreti - demontirati.
Jaz bi se najprej pozanimal kolika je cena novega originalnega, potem pa bi pogledal še na Bolho in na kak Ebay. Če mi napisal model računalnika in kake podatke o napajalniku, bi ti mogoče kdo od forumašev konkretno pomagal.

xcape

Pripravnik
14. feb 2009
320
0
16
Se ne izplača popravljati. Preko Ebaya kupi, zanemarljiv strošek. Cene originalnih so pa itak zasoljene. Ko sem jaz kupoval zase je bil nov na servisu 65€, preko Ebaya pa s poštnino vred 17€. Toliko v razmislek.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Se strinjam z obema. Napajalnik sem že kupil. Sprašujem konkretno po kakem majstru, ki je to že počel in bi znal takoj povedat ali se napajalnik sploh splača odpret, glede na to, da odpiranje lahko pomeni uničeno ohišje. Napajalnik je praktično nov in v bistvu se kontrolna lučka prižge, vendar počasi ugasne. Če bi se dalo zrihtat, bi ga imel za rezervo oz. za drugo lokacijo, da ga ne bi rabil nosit okrog.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Se strinjam z obema. Napajalnik sem že kupil. Sprašujem konkretno po kakem majstru, ki je to že počel in bi znal takoj povedat ali se napajalnik sploh splača odpret, glede na to, da odpiranje lahko pomeni uničeno ohišje. Napajalnik je praktično nov in v bistvu se kontrolna lučka prižge, vendar počasi ugasne. Če bi se dalo zrihtat, bi ga imel za rezervo oz. za drugo lokacijo, da ga ne bi rabil nosit okrog.

Vprašaj Radirkoja... oziroma počakaj da se sam oglasi tu.

Popravljat se po moje ne splača, glede na to da so univerzalni že od 20€ naprej.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nisem se oglasil zato, ker so ohisja teh napajalnikov ponavadi UZ varjena in se jih ne da odpreti brez poskodb - nikjer ni nobenih vijakov, da bi lahko na hitro pogledal in potem kulturno nazaj sestavil. Popravljati se jih ne splaca ravno iz razloga, navedenega zgoraj (kar je napisal xcape), za povrh je pa se cisto mozno, da je - ker gre za napajalnik za prenosnik - switching tranzistor, ki je najverjetneje poginil, kaksna eksotika, ki je pri nas trgovine nimajo na zalogi ...

tony

Guru
23. jul 2007
9.749
1.531
113
Odpreti se ga splača toliko, da vidiš, če je slučajo kak kondenzator fuč...

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Moj se je sam od sebe vžgal in nehal delat. Sem ga odprl z nožem, ker drugače ne gre, pa je samo kabl blo treba nazaj zalotat, tako da je še par mesecev delal, pol je pa dokončno crknil. Novga sm pol v bigbangu kupil original hp, mislim da je bil cca 60€.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
za kater napajalnik gre?
odvisno od napake, ali se ga splaca odpret. pri meni je bil fuc tam, kjer pride kabel v napajalnik (dell). pa sem ga odprl in nanovo prilotal in napajalnik normalno dela naprej ze nekaj casa. seveda sem ga moral zlepit s sekundnim lepilom in vidi se izolir trak, ampak dokler dela me ne moti..

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Vaio VGP-AC19V45 (120W). Kabel najverjetneje ni poškodovan. Poleg tega je napajalnik praktično nov.
Sam sem že nekajkrat odpiral napajalnike. Velikokrat je bilo potrebno, tako kot praviš, prispajkati kabel ali kaj podobnega. Redko je ohišje po takih posegih delovalo estetsko
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tako, kot je ohisje zdaj, ne bo nikoli vec, ce bo kdo saril po njem. Meni se zdi nesmiselno ukvarjati s tako zadevo (moje delo je zaresno in ga je treba placati), ce morda napaka ne bo enostvano odpravljiva, torej da bi ti moral nekaj racunati, problem bi pa se vedno ostal. Tebi bi se zdelo slabo, meni bi se zdelo nesmiselno, nihce ni na boljsem - verjetnost, da je slo nekaj takega, kar bi porabilo vsaj en dan dela (recimo 50 EUR) plus material, je pa zelo velika. Nov napajalnik stane toliko, pa zanesljivo dobis delujoco stvar. Na eBayu stane klon ali enak napajalnik iz druge drzave (kjer imajo normalne maloprodajne cene, brez 100% marze kot pri nas) se precej manj. Enostavno se servis ne splaca tebi kot kupcu.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Se strinjam. Za nov napajalanik sem dal natanko 23$ + liter šljivovice. Ta "problem" sem rešil. Zdaj pa tam v kotu gledam tisti stari, novi, "na pol" mrtev napajalnik...kaj pa če ga je treba samo prezračit
wink-1.gif

Vsem se zahvaljujem za komentarje in predloge.
nahrung002.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Glej, ce si elektronik torej iams vsaj nekaj osnovne opreme), odpri skatlo in mogoce bo res kaj osnovnega, kot so napisali zgoraj. Na slabsem bos samo za porabljen cas in morda za skurjeno spico od spajkalnika (odvisno od tega kako redoljuben si).

Ce pa nisi elektronik in se ukvarjas npr. z vrtickarstvom ali z davcnim svetovanjem, potem pa pozabi na vse skupaj, vrzi jajca v smeti in uporabljaj nova jajca, ker na uro zasluzis vec, kot je vreden cas za ogled, kaj sele za servis. Tako pac je da ce te stvar ne zanima zaradi hobija, ni nobenega ekonomskega razloga, da bi rinil v servis. 23 EUR ? Koliko casa gleda avtomehanik (z nekaj srece narejena 3 ali celo 4-letna srednja sola) na rednem servisu v tvoj avto, preden stane vse skupaj 23 EUR, brez da je sploh karkoli zamenjal ?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
jaz sem ga rabil takoj, zato sem ga na servisu kupil za 40 eurov (par dni rabljenega), mi je pa dal 2 leti garancije z računom

drugače sem potem videl kake univerzalne za manj kot 20 eurov, dvomim, da bo kdorkol to šel popravljat za 20 eurov

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Univerzalni so večinoma do 90W, če pa prenosnik potrebuje 120W ali več, pa zna biti težava. Jaz imam veliko boljše izkušnje z originalnimi.