Poper - zdrav ali ne?

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Sem velik ljubitelj pekočih začimb, predvsem popra. Na pici, na primer si tako popram, da je pica cela črna in ni niti kotička drugačne barve, potem pa prek namažem kečap ali pa tobasko. Isto je na primer pri ostalih jedeh ... Juho si tudi tako popram, da je črna ipd ...

Ljudje mi pravijo, da sploh ni zdravo pojesti toliko popra zaradi želodčne kisline pa ne vem česa še vse ...

Naj pa povem, da me poper in ostale pikantne začimbe niti malo ne motijo in sploh kaj ne čutim, da je res tako pekoča, kot bi na videz mogla biti ... Ko nekateri v kakšnem golažu jamrajo, da je preveč popran, jaz niti malo popra ne preštimam.
Poper imam povsod skoraj ... v juhi, pici, solati, golažu itd .. skratka skoraj povsod, kjer poper spada zraven, ampak ga je pač v velikih količinah.

Je to res ni zdravo ga toliko pojesti ali kako?
 

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Jah, v nobeni stvari ni dobro pretiravati pravijo, torej tudi z začimbami ne..
Če boš pa imel težave po jedi, boš pa hitro videl v čem je težava.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Poper naceloma ni skodljiv, vsebuje izredno malo natrija. Kar pa se ne pomeni da je potrebno pretiravat.
 
17. dec 2010
1.174
0
36
124
Po moje nikjer ne pretiravam .. ravno prav mi je, če je toliko popra notri.

Samo zanimalo me je, če res ni tako zdrav, kot eni govorijo ... Potem jim naslednjič lahko vsaj rečem, da ni res ...

Hvala.
 

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Citat:
Ščiti prebavila
Če poper uporabljamo na pravi način in v zmernih količinah, lahko krepimo zdravje, nepravilna uporaba te ostre pekoče začimbe pa lahko povzroči nezaželene posledice. Poper je zaščitnik našega organizma, zlasti prebavil. Poživlja delovanje prebavil ter izboljšuje apetit in prebavo. S spodbujanjem prebavnega »ognja« omogoči telesu, da bolje izkoristi prejete hranljive snovi, zagotavlja pa tudi naravno izločanje strupov skozi črevesje. Hkrati razstruplja in uničuje škodljive mikroorganizme v hrani. V zmernih količinah jo lahko uporabljamo pri obolenjih črevesja, jeter ter ob slabem delovanju želodca.

Zbija vročino in krepi odpornost
Poper pospešuje krvni obtok, izboljšuje imunski sistem, povečuje znojenje in izločanje seča ter tako pomaga pri odstranjevanju strupov in znižuje povišano telesno temperaturo. Zoper slednje ga je najbolje uživati v mlačni juhi. Če ga uživamo v topli juhi, pa preprečuje mrzlična stanja. Poper vsebuje piperin, ki je po zgradbi podoben morfiju in prav tako odpravlja bolečine. Ugodno deluje tudi na srce, a s poprom nikakor ne smemo pretiravati. Uživajmo ga občasno in v majhnih količinah. Dodajamo ga tudi obkladkom za boljšo cirkulacijo krvi in za gretje pri revmatičnih bolečinah.

Vprašanje je kakšne količine so "zmerne količine". Po moje, kar ti praviš je pretirano... Ampak sam najbolje veš kaj ti ustreza.
 

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če Indijci preživijo njihove "bojne strupe", potem "malo" popra ne more biti tako škodljivega.
Verjetno stvar navade.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
Na pici, na primer si tako popram, da je pica cela črna in ni niti kotička drugačne barve, potem pa prek namažem kečap ali pa tobasko.

To mislis kaj takega?

Pravjo da je dober za impotenco
grin1.gif

1263223-pf.jpg
 

Priponke

  • 1263223-pf.jpg
    1263223-pf.jpg
    60,5 KB · Ogledi: 1.564
Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.523
1.747
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Jaz imam tudi rad pekoče, ampak tole je pa pretiravanje! Pa ne zato, da bi bilo preveč pekoče, ampak s takšno količino popra ima cela pica okus po popru. Na sliki se zraven vidi tabasco, to je že bolje. Daj več tabasca in še poper čez. Zakon pa so chili-ji ali pa kar tale omaka!
evil.gif
 
17. dec 2010
1.174
0
36
124
Nekaj takega ja, da je pica črna ... brez kečapa ali tobaskoja pa ne jem poprane pice, ker takrat je res sam okus po popru, bog ne daj, da bi takrat vdihnil, ko bi šel k ustam s pico
tongue-1.gif


No, zame nič ni pretirano, jaz jem vse tako, tudi ko sem sam, ne da bi se pred kom ven metal ... Pač mi paše taka hrana ... o čiliju pa .. že parkrat smo tekmovali, kdo največ smrtno pekočih čilijev poje ... vedno sem zmagal ... zdaj na zadnje sem tekmoval z bratrancem, ker se je nekaj preveč hvalil ... 3 je pojedel, pa je nehal, jaz pa 12.

V glavnem, po tem, kar ste napisali, ni nevaren za kaj, da bi škodil zdravju ... tak da lahko v miru jem.
Vem, da se sliši čudno ... po navadi si tobasko nasipam (samo semena) v hamburger, tam kjer ga pečejo v tisti prikolici ... To more obvezno biti notri.

Pri vsakih pekantnih začimbah imam občutek, da če tega ni notri, da nekaj manjka, in s težavo jem, če že morem.

Glavno je, da ni nevaren, kot na primer sol, ki bi naj bil tudi med krivci za visok krvni pritisk.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Tabasco je sirup za dojenčke. Oni oranžni je morda pogojno dober, a ga pri nas nimajo, nabavim ga včasih v Avstriji. Prave čili omake so neprimerno bolj pekoče in tudi okusnejše. Nekateri jih delamo tudi sami doma. Poper pa sploh ni pekoč...

Če bi pekoča hrana škodila, indijcev in mehičanov ne bi bilo več
smile-1.gif
.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Tabasco je meni dober, je pa res da ciliji ponavadi dosti bolje pecejo. Sam ne prenesem pekocih zadev najbolje a vseeno uzitek je pac uzitek.
1283032-pf2.jpg
 

Priponke

  • 1283032-pf2.jpg
    1283032-pf2.jpg
    93,5 KB · Ogledi: 1.356

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.297
1.922
113
na koncu boš na vsak način umrl. Zdaj če boš imel pri 40ih skurjen želodec...who cares!...važno je..ali si užival ko si lahko ali nisi. Ti boš prežgal želodec, drugi bo imel vodo vkolenu, tretji hemeroide, četrtega bo kap...

tako da...dober tek in veliko popra!
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Ja, samo je treba upoštevat to, da oni že stoletja, tisočletje jedo tako hrano in majo črevesje temu bolj prilagojeno
wink-1.gif

Vseeno čakam na dokaz, da pekoča hrana škodi. Sploh pa, ko ti pametuje nekdo s čikom v ustih.
smile-1.gif


Čir je nekje največ kar lahko fašeš. Smo pa proti indijcem še mi, ki jemo radi zelo pekoče, amaterji.