Pomoč

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Potrebujem malo pomoči!

In sicer bi rad ustvaril nekaj takega kot je na skicah.

Širina razpona leve in desne "sani" bo cca 120 cm, dolžina le teh pa tudi nekaj takega, kateri se priotrdita na steno (ena levo, druga desno)
Palica ki je vmes in bi bila na kolescih z ležaji mora prenesti vsaj 20 kg.

Ima kdo kakšno idejo iz česa bi to izdelal

Hvala

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Takšnih in podobnih 'inovacij' sem v življenju naredil kar precej, točno takega sicer ne.
kako bi se jaz lotil zadeve: uporabil bi primerno velik aluminijast, pravokotni profil, recimo 60/40, odvisno kaj Metalka v Topniški (ali katera druga trgovina te vrste) ima. Nato bi šel na lov za primerno velikim krogličnim ležajem, glede na relativno majhno zahtevo po nosilnosti je dovolj dober že kakšen premera 40mm, z luknjo 10 ali 12 mm. Vmesno povezavo bi nato naredil kar s pomočjo navojne palice (ali dveh) premera 10 ali 12mm, odvisno, kakšen bi bil ležaj. Za povezavo dveh delov 60cm navojnih palic je uporabna podaljšana matica 40mm, ki bi bila vmesni vezni člen, Ta navojna palica bi lahko bila 'oblečena' v aluminijasto cev (ali kaj podobnega - eletro inštalacijske cevi itd) primernega premera, da bi bilo videti 'profi, bi našel takšno, kjer bi notranji premer odgovarjal premeru matic. namreč ležaji bi bili vezani na navojno palico z maticami, morda bi ne bilo slabo dodati še kakšno vzmetn podložko.
Sedaj pa tisto najpomembnejše: Ker dvomim, da bo na razpolago 'C' alu profil primernega preseka, je dobro vedeti, da se aluminij čisto brez velikih problemov lahko žaga z mizarskimi žagami, ki imajo karbidno ozobljenje (Widia).

To bi bil recept za moje možnosti in znanje.

Če ti kaj pomaga...

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
oj!
no sej nekaj takjega z navojno palico sem imel sam v mislih

kako si imel pa v mislih fiksiranje navojne palice na ležaj?
kar matice z obeh strani?

drugače je pa lahko tudi železo ni potrebe po aluminiju

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
samo ne razumem zakaj predlagaš kotni profil. Iz slik je razvidno da želi imeti vodena vodila in ne zgolj ravno tekalno površino. Dobi se ravno takšen profil kot je na sliki, sicer iz železa ampak mislim da to ni bistvenega pomena. Se pa žal nikakor ne morem spomniti imena železarne kjer sem gledal takšne profile, je pa tam pri medvodah nekje v smeri proti Kranju. Ma se tudi približno ne morem spomniti kako se reče ampak mislim pa da bi še našel pot tja.
Tudi mislim da navojne palice ne bi zdržale 20kg bremena, se tudi dobi popboljšane palice za osovine. Bi pa jaz startal iz osovine kako bi dobil potem na vodila in na koncu iskal ležaje.

Eko sem se mal pomatral pa sem našel tega iz medvod.Prav na tem linku imaš vodilo na sliki katerega bi lahko uporabil.
http://www.g-ogrinc.si/okovje-za-vrata.html
Mislim da bi tukaj moral najti vse kar potrebuješ za tvoj projekt, tudi vozičke ali ležaje.
Jaz sem se prvič kar sprehajal tam pri njih sem bil ko otrok v trgovini z igračami.

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Hvala!

Tudi sam sem malo v dilemi glede navojne palice, sploh če bi bila štukana. No morda sem res malo pretiraval s težo, cca 10 kg bo pa skoraj gotovo obešeno.
Sem pa tak profil kot sem ga skiciral tudi sam nekje videl, v bistvu bi lahko uporabil vodilo drsnih vrat...

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Saj držala bi, samo bi se upogibala ne bi bila stabilna, 120cm ni tako majhna razdalja, sam bi raje vzel kvadrat pohištveno cev in v njo na koncih privaril vijake pravih dimenzij za ležaj oziroma kolešček. Seveda se ležaj fiksira enostavno z matico.

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
super je tale stran...mislim da sem že našel, obstajajo prav ležaji ki imajo pušo in potem iz nje navoj.

Ko naredim poslikam in nalepim

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Vidim, da je problem že rešen, zato sem navodila brisal.
Veliko uspeha!

LP

Nazadnje urejeno:

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Vidim, da je problem že rešen, zato sem navodila brisal.
Veliko uspeha!

LP

No odgovor sem prebral in ja tako kot si sedaj opisal bi bila pa to zelo uredu zadeva.
Ampak prej si govoril o kotnih profilih in seveda sem pomislil na L kar je kotni profil, kvadrat profil kot si ga omenil v teh navodilih pa bi bil odlična zadeva, ko bi ga prerezal da bi naredil odprtino. seveda pa že prej nisem natančno prebral ko si govoruil o PRAVOKOTNEM profilu, jaz sem pa prebral kotni, žal moja napaka in se opravičujem. Ampak tisto z elektroistalacijsko cevjo preko navojne palice mi pa še zdaj ni jasno, ampak v navodilih ki si jih opisal kasneje pa je bolj natančno opisano da bi to bila debelostenska kvadratna cev, ki bi lepo prišla preko matic.
Ja zelo lepo si si zamislil to izvedbo
zmaga.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Se opravičujem za brisanje, vendar sem imel občutek, da bi s svojim predlogom samo vnašal zmedo.
Zato ponavljam, oziroma dopolnjujem to, kar je že povzel 'leni':
- uporabil bi pravokotno aluminijasto cev (pravokotni profil), ki bi jo lahko prerezal, ali pa dal prerezati kakšnemu lastniku mizne žage z widia namontiranim listom (to so praktično vse nevejše mizarske žage), v 'C' profil, kjer bi bil razmak med konci 'C'ja primerno velik, glede na zahtevano velikost. Ta je odvisna od:
- velikosti notranjega premera ležaja
- velikosti navojne palice, posledično pa velikosti matice na njej-
- dodanega zunanjega profila na navojni palici (lahko kvadratni, ali pa okrogel), kar je spet pogojeno z prej omenjenimi sestavnimi deli.
- podaljševanje navojne palice (max.dolžina je le 1m) bi izvedel s s pomočjo podaljšane matice dolžine vsaj 40mm, na sredini, torej 2x60cm
-ker bi na ta način dobil neko vrsto kombiniranega nosilnega elementa, kjer bi velik del nosilnosti prevzela togost sestavljene navojne palice (zaradi vmesne matice), bi verjetno zadoščala že palica premera 10mm

Vse, razen ležajev bi lahko dobil v Metalki na Topniški, ležaje pa ... verjetno v kakšni trgovini z avtomobilskimi deli ali kaj podobnega.

To je to.

Če sem bil kje nejasen, ni problema, ker konstrukcijo nekako 'vidim', sem jo morda v kakšnem delu slabo opisal.

LP

Nazadnje urejeno: