pomoč pri matematiki?

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
lepo prosim tistega,ki zna rešiti to neenačbo če bi mi lahko pomagal???
2x3-8x2+8>0........... da še napišem:) 2x na 3 - 8x na 2+ 8
izračunati moram ničle, pole ....
najlepša hvala

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
hehe js mislm da bi mogle bit:D ker mam take podatke na listu ki smo ga dobili v šoli...
upam da si dal pravilno, jaz niti začet ne znam s tem:)
mogoče pa je prav:)

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Res je, kalkulator mi vrže ven obupne rešitve (ničle), še v hornerjev algoritem nimaš kaj za vstavit. Katera šola pa si?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Ničle se išče s hornerjem (ugibanje), ali pa če se da polinom razstaviti na oklepaje. Ampak če so drugi rekli, da so grde rešitve, potem jih s hornerjem ne boš našla.

Pa moti me tudi, da moraš poiskati pole ? Tega pri polinomih ni.

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
v nalogi ki jo imam za rešiti mi piše reši neenačbo ter ne pozabi na vedenje in rešitev...
sklepam pa da moram tudi ničle in pol izračunati...ker za neenačbo moraš vse to rešiti...vsaj tko je foks rekel...sem ekonomski tehnik...zadni letnik...
sedaj sm vidla da sm mal zajebala neenačbo:( to je prava 2x3-8x2-2x+8<0 to je 2x na 3...pa tko naprj se opravičujem:D

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Torej, ničle dobiš tako da si preoblikuješ enačbo.

2x<sup>3</sup> - 8x<sup>2</sup> - 2x + 8 =
= x<sup>2</sup>(2x - 8) - (2x - 8) =
= (2x - 8) (x<sup>2</sup> - 1)

Torej ena ničla je 2x - 8 = 0; x = 4
Druga in tretja pa: x<sup>2</sup> - 1 = 0; x = &#177;1

EDIT: popravljen plus v minus

Nazadnje urejeno:

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
hvala lepa...sedaj pa še če bi kdo znal pol zračunati...bi bila zelo hvaležna

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sicer nisem matematik, ampak mislim, da iz prve vrstice ne more slediti druga....
(predznaki te tepejo
tongue-1.gif
).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
@kozarec: popravil predznak. Na papirju sem imel prav, potem pa sem se pri prepisovanju zatipkal
redface-1.gif

Polinomi nimajo polov, to sem že prej napisal. Mogoče misliš interval, na kateri je neenačba izpolnjena ?
Tega se lotiš na ta način: narišeš si realno os, na njo pa narišeš vse 3 ničle (-1, 1 in 4).
S tem dobiš 4 intervale:
- od minus neskončno do -1
- od -1 do 1
- od 1 do 4
- od 4 do plus neskončno

Nato pa si pri vsakem intervalu izbereš eno število iz tega intervala (robnih ne izbiraj, ker ti nič ne povejo).
Recimo pri prvem intervalu vzameš -2. Nato vstaviš -2 v polinom, ter dobiš vrednost -36 (upam da se nisem zmotil). Ker je -36 strogo manjše od nič, potem je neenačba za ta interval izpolnjena, zato je ta interval del rešitve (ki je odprt na obeh straneh).

Tako naretiš tudi še za ostale 3 intervale. Nato pa z unijo združiš vse intervale (vsi bodo odprti), pri katerih je neenačba izpolnjena. To je potem končni rezultat.

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
philips.. najlepša hvala....res si se zelo pomatral, in to imaš prav...jaz nisem vedela kako naj se sploh lotim te naloge...ker ubistvu nisem imela tudi ene take naloge ne rešene, ker jih v šoli nismo reševal...smo reševali v obliki ulomkov in tisto mi gre, vendar pa ko sem pogledala to nalogo mi ni bilo pa nič jasno:D hvala vsem, če pa še kaj ne bom znala vas bom pa prašala:) philips a ti drugače matematiko obvladaš?????

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Glede na to kako matematiko imamo na faksu (računalništvo), so polinomi milina
tongue-1.gif

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
hehe, to je supr če ti tko dobr gre:)ko bi vsaj še men šlo:) sj če ne bom še kj znala bom kr napisala:)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Torej, ničle dobiš tako da si preoblikuješ enačbo.

2x&lt;sup&gt;3&lt;/sup&gt; - 8x&lt;sup&gt;2&lt;/sup&gt; - 2x + 8 =
= x&lt;sup&gt;2&lt;/sup&gt;(2x - 8) - (2x - 8) =
= (2x - 8) (x&lt;sup&gt;2&lt;/sup&gt; - 1)

Torej ena ničla je 2x - 8 = 0; x = 4
Druga in tretja pa: x&lt;sup&gt;2&lt;/sup&gt; - 1 = 0; x = &plusmn;1

EDIT: popravljen plus v minus

Vse lepo in prav, samo kje si dobil -2x ??

Če prav razumem, je v prvem postu napisano nekako takole: 2x^3 - 8x^2 + 8 &gt; 0

Nazadnje urejeno:

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik bolhica pravi:
....smo reševali v obliki ulomkov in tisto mi gre, vendar pa ko sem pogledala to nalogo mi ni bilo pa nič jasno

V mislih si imela racionalno funkcijo in tam so res poli.... Ampak po učnem načrtu bi morali najprej obdelati polinome in šele nato racionalno, ker se tudi v racionalni zna pojavit kak polinom.

Še eno vprašanje: katera ekonomska šola pa si to, da polinome obravnavate v 4. letniku?