Pomoč, ne znam sestavit šotora !

wasiriki

Pripravnik
8. okt 2007
131
0
16
Živjo, lepo bi vas prosil za pomoč. Prvič (v četrtek) grem kampirat in sem kupil šotor Kilimanjaro Triglav link , sedaj ko se doma malo igram, pa ga sploh ne znam sestavit. Spodnji del vem kako pritrdit na zemljo, ne vem pa kaj z unimi dolgimi palcami ali naj jih skupaj sestavim, da so trde ali jih pustim mlahave.
rolleyes-1.gif
Sploh pa ne vem kam z unimi vrvicami.
Tukej so še slike:
PRIPOMOČKI
SPODNJI DEL
PLAHTA ZA ČEZ
Vsak nasvet zelo dobrodošel!

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
sestaviš, da so trde, potem pa diagonalno od enega vogala do drugega porineš čez "tunelček" oz. če pri tebi prav vidim, privežeš z vrvicami,..potem jih dvigneš in ukriviš, da dobiš lok in vsak konec palice zatakneš oz natakneš na kovinski "klinček", ki je na šotoru (vsaj pri meni je tako),...te palice držijo šotor pokonci,..plahto, ki jo prekriješ preko tega mrežastega dela s spodnje strani privežeš na te palice,...vrvice pa zavežeš na zunanji del plahte ( najbrž imaš kake hakeljčke iz blaga) in jih potem zategneš na kline,...

upam, da si kaj razumel, ker drugače kot tako po domače ne znam razložit
redface-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Tiste tri palice najprej raztegneš = sestaviš. Zdej, če so isto dolge nimaš kej falit, sicer je tista "različna" za sprednji lok.

Če nimaš navodil zraven, bo pomoje (točno takega šotora nimam) najlažje tako: raztegneš spodnji del. Zdej pa, če imaš na zgornjem delu utore za vse tri palice, jih lepo spraviš skozi, zatakneš v luknje ki so narejene na robu spodnjega dela in voila... začetek je.

Potem pa s klini zgornjo plahto pritrdiš, da je lepo napeta. Z vrvicami pa najbrž napneš tisti sprednji del, tako kot je na sliki...

Pa upam da ga boš probal sestavit prvič doma
smile-1.gif

wasiriki

Pripravnik
8. okt 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik Grisbi pravi:
sestaviš, da so trde, potem pa diagonalno od enega vogala do drugega porineš čez "tunelček" oz. če pri tebi prav vidim, privežeš z vrvicami,..potem jih dvigneš in ukriviš, da dobiš lok in vsak konec palice zatakneš oz natakneš na kovinski "klinček", ki je na šotoru (vsaj pri meni je tako),...te palice držijo šotor pokonci,..plahto, ki jo prekriješ preko tega mrežastega dela s spodnje strani privežeš na te palice,...vrvice pa zavežeš na zunanji del plahte ( najbrž imaš kake hakeljčke iz blaga) in jih potem zategneš na kline,...

upam, da si kaj razumel, ker drugače kot tako po domače ne znam razložit
redface-1.gif
konec palice in konec šotora
Hvala za odgovore
2 palici imata 7 palic, ena pa samo 6. Zanima me sedaj kaj naredim s koncem palice, ali ga kar zapičim v tla ?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
ne, na vogalih so utori po moje daš v tisto zanko iz blaga oz natakneš na plastični izraztek
je ful temna fotka se ne vidi če je še kaj zravn...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Torej je krajša 99,9% za sprednji lok, ostali dve pa za križ. Zdaj veš, kam katera paše.

Poglej na sliko: tam na koncu šotora bi moral biti nek pašček z vdelano lukno, kamor vtakneš konec palice. Lahko pa da je mišljeno, da ta kaveljček na sliki vtakneš v konec palice, glede na to da nimaš na koncu palice špice?
416358-palica.jpg

Priponke

• 416358-palica.jpg
    416358-palica.jpg
    18,7 KB · Ogledi: 275

wasiriki

Pripravnik
8. okt 2007
131
0
16
nič ni zraven samo tisti plastični kavelj, ki ga bom uporabil za pritrditev spodnje plahte

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
toooo jaaaa
smile-1.gif

Na ta konček kovine natakni palico
wink-1.gif
(zdaj mi je šele jasno, zakaj imaš kovinsko cevko na koncu palice... zato mi je bilo malo čudno)

Potem pa verjetno še plastični kavelj zatakneš za obroček, tako da napneš plahto...

wasiriki

Pripravnik
8. okt 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
toooo jaaaa
smile-1.gif

Na ta konček kovine natakni palico
wink-1.gif
(zdaj mi je šele jasno, zakaj imaš kovinsko cevko na koncu palice... zato mi je bilo malo čudno)

Potem pa verjetno še plastični kavelj zatakneš za obroček, tako da napneš plahto...
samo premer palice je precej večji od premera kavelčka, pa tudi kavelček ni fiksiran, kako bodo palice sploh stale (saj niso nikjer trdo zapičene)??
grin1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Palico zapišiš v ta kovinski kaveljček. (na sliki, palica je modra. Tisti plastični kaveljček na zgornji plahti pa je rdeč) Upam da je bolj jasno?

Jah... teli kovinski kavlji so na vseh štirih straneh, in ko palico vpneš v diagonalo se tla našponajo, tako da šotor dobi neko kvadratno obliko. Kako je to izvedeno s prednjim lokom ne vem, bi mogel v živo videt šotor, ker na ta princip še nisem sestavljal.
416404-untitled.JPG

Priponke

• 416404-untitled.JPG
    416404-untitled.JPG
    20,8 KB · Ogledi: 252

wasiriki

Pripravnik
8. okt 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Palico zapišiš v ta kovinski kaveljček. (na sliki, palica je modra. Tisti plastični kaveljček na zgornji plahti pa je rdeč) Upam da je bolj jasno?

Jah... teli kovinski kavlji so na vseh štirih straneh, in ko palico vpneš v diagonalo se tla našponajo, tako da šotor dobi neko kvadratno obliko. Kako je to izvedeno s prednjim lokom ne vem, bi mogel v živo videt šotor, ker na ta princip še nisem sestavljal.
Problem je v tem: plastični kavelček je na spodnji plahti, kovinski(za zapičt palico pa na zgornji). Palice imajo utore na spodnji plahti(bel material, ki se dvigne iz spodnje plahte). Sploh pa ne vem v kakšem vrstem redu naj postavim šotor.
bonk.gif
(ali naj spodnjo plahto na začetku fiksiram z klini, ki jih zabijem v plastičen kavelček, ali pa naj najprej dam čez zgornjo plahto, jo fiksiram in od spodej vstavim palice v klinček. (kar je pa zelo težko izvedljivo )

Nazadnje urejeno:

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Predvsem uporabi logiko, saj je samo iglu...
rolleyes-1.gif

Če na hitro pogledam tele tvoje slike, bi moralo iti nekako takole:
- vzameš daljši dve palici in jih sestaviš
- porineš jih skozi ta zgornjo plahto (skozi tiste rumene "tunelčke"), jih na eni strani zahaklaš s tistimi zatiči, upogneš in zahaklaš še na drugi strani
- s tem bi moral že dobiti kupolo.

Zdaj moraš pa pod njo še nekako razpeti / obesiti spodnji del in vstaviti tretjo palico, ki ti drži obliko vhoda v šotor. Saj ima šotor verjetno navodila za sestavljanje, a ne? Jih še nisi prebral?

Takega, kot ga imaš ti (palice v zgornji ponjavi), še nisem imel, ampak je pa princip pri vseh isti. Postaviš kupolo in nanjo navesiš vse ostalo. Pri meni palice držijo notranji del, na vse to pa navežem zgornjo plahto. Kline vedno prihranim za konec, saj lahko sestavljen šotor po mili volji premikaš na ustrezno mesto, kjer ga dokončno "zakliniš" in privežeš.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Nagradno vprašanje:

Kak levec moraš bit, da ne znaš sestavit enga navadnga igluja?

Kaj avtor teme doma zna zamenjat žarnico?

wasiriki

Pripravnik
8. okt 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Predvsem uporabi logiko, saj je samo iglu...
rolleyes-1.gif

Če na hitro pogledam tele tvoje slike, bi moralo iti nekako takole:
- vzameš daljši dve palici in jih sestaviš
- porineš jih skozi ta zgornjo plahto (skozi tiste rumene "tunelčke"), jih na eni strani zahaklaš s tistimi zatiči, upogneš in zahaklaš še na drugi strani
- s tem bi moral že dobiti kupolo.

Zdaj moraš pa pod njo še nekako razpeti / obesiti spodnji del in vstaviti tretjo palico, ki ti drži obliko vhoda v šotor. Saj ima šotor verjetno navodila za sestavljanje, a ne? Jih še nisi prebral?

Takega, kot ga imaš ti (palice v zgornji ponjavi), še nisem imel, ampak je pa princip pri vseh isti. Postaviš kupolo in nanjo navesiš vse ostalo. Pri meni palice držijo notranji del, na vse to pa navežem zgornjo plahto. Kline vedno prihranim za konec, saj lahko sestavljen šotor po mili volji premikaš na ustrezno mesto, kjer ga dokončno "zakliniš" in privežeš.
Hvala, palce sem tiščal v napačne luknje na spodnji plahti.. sedaj mi je vse jasno. Klin se zabija pod kotom 45stopinj proti šotoru ane (tako piše na netu)?

wasiriki

Pripravnik
8. okt 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Nagradno vprašanje:

Kak levec moraš bit, da ne znaš sestavit enga navadnga igluja?

Kaj avtor teme doma zna zamenjat žarnico?
Lej nismo vsi za vse, mi pa pač veliko bolj gre na ostalih področjih.
tongue-1.gif

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Citat:
Uporabnik wasiriki pravi:
Klin se zabija pod kotom 45stopinj proti šotoru ane (tako piše na netu)?

Recimo, čeprav je v praksi vseen qrc, samo da ti ga rata zabit in da drži.
grin1.gif

To še posebej velja na Hrvaškem, kjer je ogromno kampov postavljenih na samih skalah, prekritih s 5cm zemlje. Jaz za vsak slučaj s sabo nosim še nekaj centimeter debelih (in ene 20cm dolgih) žebljev, ki jih lahko "zagoniš" tudi čez kamen in trdo zemljo (vsepovsod, kjer se navadni klini zvijejo). Priporočam ti še, da v torbo s šotorom "za vedno" zapakiraš še solidno kladivo. Ker ni je boljše zabave, kot gledat, kako se folk muči z zabijanjem in zvijanjem klinov z raznimi kamni, čevlji, rokami in ostalim, kar pride pod roko.