Pomoč glede začetnih pojmov pri SP

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
1. koliko znašajo administrativni stroški in koliko časa poteče od nule do imetja SP s transakcijskim računom.

2. Če prav razumem, prvo leto obstoja, plačuješ prispevke za socialno varnost v vrednosti 225 EUR/mesec?

3. Recimo, da uveljvaljaš normirane odhodke in celotne prihodke generiraš na podlagi enega naročnika, ki mu izdaš račun 1x mesečno, znašajo tvoji prilivi in odlivi na podlagi veljavnosti 2. točke sledeče:

izracun.jpg

Plačnika torej stanem npr. 1.500, meni se odvaja akontacije 281,25 EUR mesečno, hkrati nakazujem 225 mesečno za socialno varnost - na razpolago mi ostane 993,75 EUR mesečno. Je to prav, ali sem kaj pomešal oz zabluzil?

Stroškov računovodstva nimam, ker je izračun po normiranih odhodkih, prav tako nisem davčni zavezanec.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Sej si zihr opazil ampak te vseeno vprašam:
a si videl temo "Izobraževanje: osnove računovodstva za podjetnike" par dni nazaj? Jutri imajo seminar na EF za ynosa & co.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Mislim, da je tisto izobraževanje bolj reklama za MiniMax in storitve podjetja, kot dejansko izobraževanje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
1. koliko znašajo administrativni stroški in koliko časa poteče od nule do imetja SP s transakcijskim računom.

Par dni, stane pa toliko, kot stane pot do vseh potrebnih mest (ce gres pes je torej zastonj).

Citat:
2. Če prav razumem, prvo leto obstoja, plačuješ prispevke za socialno varnost v vrednosti 225 EUR/mesec?

Lahko tudi vec, ce tako zelis, omejitev je (mislim da) 4 razrede nad tistim, v katerega spadas. Vecina placuje toliko, kot je najmanj potrebno.

Citat:
3. Recimo, da uveljvaljaš normirane odhodke in celotne prihodke generiraš na podlagi enega naročnika, ki mu izdaš račun 1x mesečno, znašajo tvoji prilivi in odlivi na podlagi veljavnosti 2. točke sledeče:

Plačnika torej stanem npr. 1.500, meni se odvaja akontacije 281,25 EUR mesečno, hkrati nakazujem 225 mesečno za socialno varnost - na razpolago mi ostane 993,75 EUR mesečno. Je to prav, ali sem kaj pomešal oz zabluzil?

Tako nekako, le ce je narocnik fizicna oseba in ne pravna, ti placa racun v celoti (postavka placilo na TRR v tvoji tabeli), ti pa nakazes akontacijo dohodnine, ce pa je pravna, ti pa placa samo arzliko, akontacijo dohodnine pa nakaze DURSu ter izpolni ustrezni REK obrazec (za pojasnila glede tega se obrni na DURS k svojemu kontrolorju). Ti moras v slednjem primeru priloziti kopijo odlocbe, da uveljavljas normirane odhodke za izracun osnove (odlocbo ti poslje DURS, vsako leto jo je potrebno obnoviti do konca novembra za naslednje leto).

Sicer pa stevilke ocitno kar stimajo.

Naslednje leto imas se "poracun" pri dohodnini, ker ni prav prevec verjetno, da bi placal ravno toliko akontacije, kolikor si drzavi dolzan. Meni so recimo lani vrnili nekaj malega, torej sem jih kreditiral zastonj
frown-1.gif