Nevem če je že gdo napisal, samo regrat ima veliko železa. Pripravi se ga pa v solati z krompirjem in jajčko
zdle je že tolk toplo, da raste na polno, tako da se ga verjetno dobi na tržnici
copy/paste :
Dejavniki, ki zmanjšujejo absorpcijo železa
Številne vrste ogljikohidratne hrane vsebujejo železo, vendar so železovi ioni vezani nanje tako močno, da jih prebava ne more iztrgati iz objema. Tako železo ostane povezano s temi ogljikovimi hidrati, ko potuje skozi prebavni trakt, in se na koncu izloči.
Vsrkavanje iz hrane se močno poslabša, če hkrati uživate druge vrste hrane, ki vsebujejo 'blokatorje' železa.
Znan primer je čaj, ki vsebuje čreslovo kislino. Ne glede na zdravstvene koristi čaja vedite, da si glede absorpcije železa delate medvedjo uslugo, če ga pijete po vsakem obroku z železom bogate hrane.
Hrana, ki vsebuje polifenole: kava (tudi brez kofeina), kakav in začimbe (origano) zmanjšujejo absorpcijo železa.
Kalcijeve soli in mlečni izdelki (mleko, jogurt, skuta, sir) zavirajo absorpcijo železa. Kozarec mleka zniža absorpcijo železa za polovico.
Previdno pri doziranja železovih pripravkov, saj se odvečno železo težko izloča iz telesa, zaradi prevelike količine se lahko zastrupite. Prav tako veliki odmerki železa ovirajo vsrkavanje drugih pomembnih mi- neralov, kot sta baker in cink, kar vodi do neravnovesja mineralov v telesu.
----------------------------------------------------------------------------
Dejavniki, s katerimi povečate absorpcijo železa
Če niste vegetarijanec, vsak teden vsaj dvakrat pojejte obrok, ki vsebuje pusto rdeče meso.
Če ste vegetarijanec, pojejte več fižola in drugih stročnic, zelenjave s temno zelenimi listi, jajc in orehov.
Uživajte čim več hrane, ki je bogata z vitaminom C (citrusi, jagode, mlad krompir, brokoli, paradižnik, paprike in kivi). Vitamin C v telesu pomaga pretvarjati železo v obliko, ki ga telo do štirikrat lažje vsrkava.
Previdni bodite pri uživanju čistih otrobov, ker so bogati s solmi fitične kisline, ki nase vežejo železo. Če želite pojesti več vlaknin, uživajte polnovreden kruh ali celo zrnje žit.
Kuhajte v nerjaveči jekleni posodi, ki hrano bogati z železom.
Meso je glavni vir železa. Železo živalskega izvora se lažje absorbira kot železo rastlinskega izvora, ki je pomembno za tvorbo hemoglobina. S kombinacijo vitamina C se boljše absorbira železo rastlinskega izvora. Kombinacija citrusov in žitaric je dobra za boljšo absorpcijo nonheme železa.
--------------------------------------------------------------------------------------
Hranila, ki vsebujejo veliko železa:
Sadje: rozine, suho sadje (marelice, datlji, slive), jagode, borovnice, ribez, brusnice, aronija, hruške, banane in češnje.
Zelenjava: brokoli, špinača, beluši, buče, žito, paradižnikov sok, pšenični kalčki, gorčica, blitva, ohrovt, regrat in fižol.
Meso: jetra, vse vrste temnega mesa, perutnina, školjke in ribe.