Lahko ti povem za drugi del vprašanja, pot in podobno: mi smo 3pred 3 leti šli tja in nazaj preko krote po njihovi AC do Makarske, no malo dlje, Bosiljevo ali kaj že, skratka do konca, nato pa po magistrali mimo Dubrovnika in Herceg Novi do Budve.
Rabili smo cca 17 ur, ne prehitre vožnje. Računaj na gužvo na mejnem prehodu med krotami in črnogorci: tri leta nazaj smo bili na meji razmeroma zgodaj, kolona ni bila ravno dolga, vendar smo čakali vsaj 3 do 4 ure, ker je model preverjal in si v zvešček ročno zapisoval čisto vsakega, tudi nazaj je isto. Naslednje je gužva okoli Herceg Novi, ceste nikakršne, vse zabasano od plehovja, premika se po polžje, zopet rabiš uro, dve, tri, do trajekta. Mi smo se raje peljali okoli, kot da bi čakali v koloni za trajet. Prometa skoraj ni bilo, verjetno nismo profitirali nič, je pa lepo za videt. Na cesti vozijo kot norci, dvakrat sem se umikal, da ni prišlo do čelnega, ceste, vsaj do Budve in okoli zanič.
No, ljudje so prijazni, vendar te ociganijo na vsakem koraku: drobiža v lokalih po navadi ne vračajo, vsaj v Budvi ne.
Čistoča jim ni ravno vrlina, da pa boš našel čisto plažo, se je bolje peljati izven mesta, nekam na samo.
Ko smo mi bili tam, je primanjkovalo vode: znanci, ki so bili isti čas so v hotelu imeli vodo za tuširanje samo ob določeni uri. Tista iz pipe ni primerna za pitje, kakšno uporabljajo za kuho raje ne izvem. Mi smo se prehranjevali v privatnem penzionu, kjer smo čisto vsi gostje imeli vsaj tri+ dni drisko. Jaz sem imel intenzivno čiščenje črevesja cele 3 teden, najmanjša hči tudi ipd. Tako da, če rabiš tovrstne storitve: go for it. Verjetno v privatnem app ni nič boljše.
Doli je večino gostov srbov, tako da boš v glavnem slišal bre, eni so celo precej negativno nastrojeni do slovencev, v glavnem pa ni panike. Slovencev tudi ohoho.
Cene: precej podobne našim.
Je pa, vsaj za Budvo lahko rečem, nočno življenje precej burno in razgibano: od turbo folka, narodnjakov, do roka, housa, ni da ni in dogaja se do jutra.
lp