Polaganje OSB plošč na trame

dejanst

Zelenc'
18. sep 2012
1
0
1
Na podstrešju bi naredili sobo. Ker ni plošče bi položili pod na tramove. Prostor med tramovi je 80 cm
Zanima me kakšne letve potrebujem in kako na gosto jih moramo nabiti in seveda kak debele OSB plošče potrebujemo
Za odgvore se vnaprej zahvaljujem

LP, Dejan

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
80 cm je malce veliko za dirketno polaganje, tako da boš moral res dati vmesne letve. Za 80 cm razmaka bi prečno položil "remlne" (tam 8x5cm) na razdaljo cca. 40-60 cm, čez daš potem lahko OSB plošče debeline 15 ali 18, sedaj če imaš večji razmak med remlni daš debelejšo ploščo za manjši razmak pa daš lahko tanjšo ploščo. Odvisno od tega kaj daš na vrh, recimo kakšen topli pod ali tapison nima nobene nosilnosti, laminat ali pa celo parket pa ima tudi precej lastne nosilnosti (spet odvisi od debeline).

Sam sem remlne 5x5 (postavljene sicer dirketno na betonski tlak) postavil po dolžini z medsebojnim razmakom 70 cm in potem nanje navijačil po dolžini OSB plate debeline 15 mm, čez je prišel nek poceni laminat 7mm in se ne čuti nobenega upogibanja.

Sedaj ti če upoštevaš še upogib remelnov ker imaš tramove skoraj zagotovo daj bolj na gosto. Upoštevaj tako da se ti morebitna sklapanja plošč delajo na "trdnem", torej če imaš 250cm dolgo OSBjko daš remlne na 50cm in sklop pride na remlnu.

Opcija 2 je (v kolikor je širina prostora manjša) dirketno na tramove s tem da prečno postaviš dve vrsti OSBja (eno vrsto položiš prečno eno vzdolžno), 2x15 bi moralo BP zdržati na dolžini 80cm v kolikor ne rabiš nosilnosti za slona. Vmes daš lepilo. Tu je predvsem vprašanje sklapljanja plošč, ker če imaš stik na sredi luknje (40cm od tramaa) bo tam krtično.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Mene pa nekaj druzga zanima...
Tak poden je potem "votel" in vrjetno zeloo prenaša hojo in premikanej stolov po celi hiši? Se prakticira uporabe kakšne gume ali blažilcev na trame in remelne?

V podnajemniškem stanovanju so pr ta spodnjih na tako foro nardil nov poden. Na tla so dal late, gor pa iverko in preko nek plastični pod. Sedaj pa jst v zgornji štuk slišim skorja vsak premik stola od spodaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Mene pa nekaj druzga zanima...
Tak poden je potem "votel" in vrjetno zeloo prenaša hojo in premikanej stolov po celi hiši? Se prakticira uporabe kakšne gume ali blažilcev na trame in remelne?

V podnajemniškem stanovanju so pr ta spodnjih na tako foro nardil nov poden. Na tla so dal late, gor pa iverko in preko nek plastični pod. Sedaj pa jst v zgornji štuk slišim skorja vsak premik stola od spodaj.

Prenaša se preko votlega prostora ne pa toliko neposredno preko trama, plošče in remlne moraš dobro navijačit, za omejitev prenos zvoka uporabiš pa zvočno izolacijo v medprostoru (recimo kamena volna če ti je hrup problem).

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
6
38
Sem videl v eni oddaji na TV kako je eden po tleh položil te plošče in bi to jaz tudi naredil na vikendu.
Kako se pa kaj te povezujejo(da ni špranje vmes) in ali je potrebno potem še lakirati?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Tudi jaz bi dal prečno na trame še letve 5 x 8 cm. Razmak kot rečeno med 40 in 50 cm. Prostor med tramovi in letvami bi zapolnil s stekleno volno ter potem vijačil dvojno OSB ploščo (prečno drugo na drugo) ter gor finalna obloga (kak laminat).

Je pa treba to vedet da je prenos zvoka tu sila problematičen in če že uporabljat te prostore predvsem za spalnico...da se čim manj zadržuješ gor (sploh če ste en malčk alergični na hrup
wink-1.gif
).

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
6
38
jaz bi to položil čez staaaare uničene ploščice, sam kaj dati še prej čez ploščice? Samo uno tanko peno, gumo??

Svizec

Pripravnik
17. avg 2007
59
1
8
MB
Citat:
Uporabnik satelite_mike pravi:
jaz bi to položil čez staaaare uničene ploščice, sam kaj dati še prej čez ploščice? Samo uno tanko peno, gumo??

Lahko daš kaj takega na tla, potem pa npr. laminat na klik ali pa letve in na njih prišraufaš plošče.

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
sateliz mike,
sem uporabil zadevo iz Merkuja (Svizec) in se kar obnese. Imeli smo pa leseni strop.
Pri tebi je vprašanje, kaj je s spodnjim prostorom; je ogrevan; kako so položene ploščice ; je potrebno izdelat kakšno izravnavo; koliko imaš prostora (po višini) , da ne bo težav z pragom pri vratih;......

LP

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ali se nardi utor in pero, ter se potem plošče skupaj zlepi.
ali pa položene zbrušiš, potem pa prah zmešaš z lepilom, zapolniš špranje in vse skupaj prelakiraš.

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
mene pa zanima kaj je najceneje od teh plošč(razen laminat) da bi lahko položil po tleh?

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
ali moraš pri polaganju teh osb plošč tudi pustiti malo zraka do sten kot pri laminatu ali ne?

Jasmina

Zelenc'
11. mar 2014
5
0
1
Laško
Pozdravljeni, zanima me naslednje. V prostoru bi na betonsko ploščo položili osb plošče. Na beton bi najprej položili letve 5x3cm, 50cm narazen, vmes stekleno volno in na letve privijačili 15mm osb plošče. Ker nimamo izkušenj s tem, bi vas prosila za vaše mnenje. Bi bilo to vredu? Kolikokrat je potrebno ploščo privijačit in na koliko razmaka ter kakšne vijake uporabit in kako dolge oziroma koliko cm jih je treba privijačit v letev? Še tole me zanima s čim je najbolje rezati osb ploščo?
Prosim vas za mnenje.
Hvala in lep pozdrav!

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Na to debelino obs plošč bo treba imeti razmak nosilnih letev max 40 cm.....podložne letve moniraš tako da na vsak meter razdalje kjer bodo prišravfane v tla podložiš podložke tam debeline 5 mm..letve nato prišravfaš....vmesni prostor nafilaš s purpeom....nato se naredi fina izravnava letev (višek po višini odublaš stran)....nato montiraš obs plate in prilimaj na nosilne letve ter prišravfaj na vsakih 40 cm recimo.....

Dobro bi bilo da bi se montiralo plošče dvo slojno in z zamikom štukanja plošč in spet vmes vsaj točkovno lepljenje...

aja .šravfi...vsaj 40 dolžine in 3.5 debeline...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Lahko zapišem le za 'rezanje' (žaganje) OSB plošč: najprimernejša je običajna, ročna krožna žaga, žaganje ob črti ali pa s pomočjo pomožne letve, pa seveda primerno podložena, da ne gre list žage po tleh
wink-1.gif

Glede osnove pa bi zase (!!!) naredil tako, da bi na beton položil folijo, nanjo omenjene letve in jih privijačil na razdalji kakšnega metra v beton, nato pa izolacijo in na vse skupaj OSB plošče. Razdalja med letvami je pravilno zamišljena, po dolžini pa bi dal vijake tudi na pol metra. Uporabil pa bi OSB z utorom.

Če je tak sistem primeren, bo pa morda še kdo potrdil/ovrgel.

LP

Edit: vidim, da je 'cvinga' tudi predlagal sistem ki je OK

Nazadnje urejeno: