Polaganje laminatov

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Pozdravljeni,

med vikendom se nameravam lotiti polaganja laminatov, zato bi vas prosil, če mi lahko malo poveste na kaj moram paziti.
Kaj je bolje uporabiti za podlogo? Podlaga je betonska.
Kakšno žago najbolje uporabiti? Štih žago ali krožno?
Če uporabite laminat na klik, ali ga vseeno vsaj od začetka tudi zalepite?
Koliko lufta puščate na straneh?
Če sem še kaj bistvenega pozabil, mi prosim napišite.

Hvala in LP

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Pozdravljeni,

med vikendom se nameravam lotiti polaganja laminatov, zato bi vas prosil, če mi lahko malo poveste na kaj moram paziti.

Hvala in LP

Glej da bo beton na katerega boš polagal suhi da nebo preveč vlage v njem...
Pri nas imamo pod laminatom položeno 2mm peno (zvočna izolacija)
Uporabljala se je mala krožna žaga. Laminat ni nikjer zalepljen ob stenah je cca 0,5 - 1çm prostora.

Sem ti že omenil da mora biti beton na katerega boš polagal laminat zadosti suh ?

En vodič je recimo tukaj:

Slonep - vodiči

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.131
1.087
113
Ni tako težko položit.
Težje je potem obrobe ob steni gor pribit, pa vrata skrajšat, da se dajo odpret.

Nekje najdi 5mm debel stiropor (ali kaj drugega), da boš ob robu laminata položil,
da bo laminat odmaknjen od stene (da diha). Na koncu ven pobereš.

Pa začni ob steni, na kateri je največ vogalov, radiatorskih cevi, ostalih izboklin.
Ker prvo desko boš najlažje rezal in prilagajal.
Končaj pri steni, ki je najbolj ravna (enostavna).

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
saj štuklaš samo na končni in začetni deski, to pa itak potem skriješ pod obrobe

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
To misliš, ko zadnje deske ne dobiš not v celoti?
Kaj pa po dolžini, če je deska krajša kot pa je široka soba. Se tam naredijo kakšne luknjice?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.131
1.087
113
Ni nobenih luknjic/razpok. So te deske na robovih čisto ravno odrezane.
Ko je laminat enkrat skupaj postavljen, je to zelo kompaktna celota.
Potrebuješ pa eno deščico in kladivo, da jih med polaganjem skupaj zbiješ.
NIKAKOR s kladivom tolčt direkt po laminatu (razen v hudi jezi).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Pozdravljeni,

Hvala in LP

Podloga pod laminatom je obvezna! Nekaj o podlogah najdeš tu. Se pravi, da moraš vedeti kaj hočeš od podloge. Selit podloge najdeš v Obiju - seveda lahko izbereš tudi kakšnega drugega proizvajalca.

Tako vbodna, kot ročna krožna žaga sta skoraj obvezni (gre seveda tudi na roke). Če imaš še čelilno-potezno žago, še toliko bolje. Ne glede na vrsto žaga pa upoštevaj, da je laminat izjemno trd - zato uporabljaj liste, ki so namenjeni za trde materiale (aluminij, MDS itd.)

Laminata na tla NIKOLI, ampak zares prav NIKOLI NE LEPI! Upoštevaj, tudi, da je minimalen odmik od stene 8 mm (reži in meri na 10 mm). V nasprotnem primeru, se bo laminat zaradi raztezanja uprl v stene in se začel napihovati.

Poleg omenjenega orodja (žag) toplo priporočam zagozde (kupi plastične modre, ne lesenih), klada ali dve za nabijanje - dobro pa je tudi imeti poseben nastavek za nabijanje stran od stene. V Obiju se da sposoditi tudi nekakšne velike škarje za rezanje laminata. Z njimi nimam nikakršnih izkušenj, lahko pa poskusiš in poročaš.

Dober laminat na "klik", dobro prime tudi vzdolžno. Pri kakšnih "low cost" izvedbah lahko čela namažeš z mekolom, tako da se ti plošče ne bodo vzdolžno odmikale. Laminat polagaj tako, da ga tretjinsko zamikaš!

PS: Precej omenjenih zadev sem odrabil. Če te bo pot kaj zanesla proti Gorenjski, se oglasi.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Če lepiš gre malo počasneje, pa ko je enkrat zlepljen ga ne moreš več rastavit in kaj popravit. To se moraš sedaj odločit;)
Je pa fajn, če je zlepljen, ker sigurno ne bo šel nikjer narazen. Pa obvezno lepilo, ki rata prozorno;)

Pa naj ti še kdo pomaga, ker prvič je fajn, da ti še kdo kaj prime.

Zeloooo pozoren pa bodi na to, da so vsi stiki res 110%!! Če je kakšen 99%, bo čez kak mesec če je vsaj malo prehodno nastala zelo grda špranja.

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Hvala vsem za koristne informacije.
Laminat, folijo in letvice sem nabavil, sedaj ga je potrebno le še položiti. Mala malca
smile-1.gif

No, to bom delal čez vikend.

@NigelM
Žal ne hodim kaj po tvojih krajih, če pa me pot kdaj zanese tja, pa se oglasim na kako pivo
nahrung002.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ko sem pred leti polagal laminat doma, v treh prostorih, sem dobil zelo dober nasvet: ni dobro tolči s čemerkoli po laminatovem robu, tudi nekoliko nerodno postavljena letev ga lahko toliko poškoduje, da bo naslednji stik slab. Po širini vrste sem zagotovil popolen stik med ploščami z uporabo širokega lepilnega traku, poleg širine tudi bolj debele izvedbe. Tak lepilni trak se lahko delno napne na predhodni lameli in ko zalepiš naslednjo ju dobro stisne. Po kakšnih 30 minutah trak odstraniš.
Če zaradi lepila (ja, ni bil 'klik') ne gresta popolnoma skupaj, ploskovno udariš po novi ploskvi in vlečna sila lepilnega traku ju lepo sestavi.
Uspelo mi je položiti vseh slabih 80m2 brez ene same reže. In tako je stisnjen še vedno.
Glede zaključkov in ostalega pa je bilo že vse napisano.

LP

Nazadnje urejeno:

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Midva sva si pri polaganju pomagala s ploščico ladijskega poda. Predvsem takrat kadar se ni hotel lepo uleči. Je imel glih prav velik utor. Za ob steni (za dilatacijo) pa ne kupuj kakšnih pripravkov, ker je škoda vsakega denarja. Najdi doma kakšno deščico, midva sva kar ladijski pod narezala. Za eno sobo ali dve boš lahko naredil s kakšnim improviziranim orodjem.
Midva sva začela polagati pri vratih, ker nisem hotla, da bi imela na tem mestu eno ozko linijo laminata. Je pa po eni strani mogoče res bolje začeti pri radiatorju, sploh če imaš cevi iz tal, ker je na koncu potem lahko preveč zafrkancije.

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Še nekaj...

Imam sobo široko 3m in dolgo 7m. Noter sta dve okni, eno na S starani in eno na Z strani, tako da polaganje vzporedno z oknom odpade, glede na to da sta okni tako postavljeni. Kako naj se lotim polaganja. Po dolžini ali širini sobe. Radjator je en in sicer pod oknom na S strani. Vrata v sobo so na J strani.

V kolikšnem času bi cca. moralo biti to položeno?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Morphey pravi: Kako naj se lotim polaganja. Po dolžini ali širini sobe.

Pravilo za polaganje je vzdolžno glede na vrata... sicer v primeru laminatov nekoliko manj pomembno, le možnost, da bi nekdo s copatom (čevljem) odkrušil delček laminata je manjša. Z leti se namreč tudi kvaliteten laminat lahko na spojih malce dvigne.
Torej - predlagam polaganje v smeri hoje.