Polaganje izotekta na temlje

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Zdravo

Mene zanima kakšna je razlika v vezljivosti betona, ki bi bil neposredno položen na temelje brez izolacija (izotekta) in z izolacijo?
Delal bom en manjši zid in seveda je "zahtevano" polaganje izolacija na temlje, vendar glede na to, da bo zid samonosilen se malce bojim, da nebi bilo premalo vezljivosti med temelji, izotekom in zidaki, ki bodo v celoti polnjeni z betonom.

Nekje sem videl, da se priporoča, da se na položen izotekt (prej seveda segret) posipa pesek ter tako pride do boljšega oprijema. Je kdo že delal takšen način in kakšne so izkušnje?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Vse skupaj (mislim pesek) je brez veze. Če boš polnil z betonom, je edinna važna armatura. V primeru polaganja izotekta je sigurno boljše kot mreža da iz temelja pustiš dovolj palic, ki jih nato obliješ z izotektom. Če je problem oziroma ne zaupaš, še vedno lahko namesto izotekta uporabiš hidrostop elastik (kema puconci) ali podobno robo. Vendar vedi da svež beton na suh beton ima slab oprijem, vse kar naredi naredi armatura, tako da tu dosti razlike ne bo v nobenem primeru.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Hvala za odgovor, tako kot sem študiral sam, več rebrastih palc iz temeljev, pa še železo neposredno med zidake in mora držat na dolgi rok
nahrung002.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Ne ne, gre samo zato, da na temelje položiš hidroizolacijo, da preprečiš kapilarni dvig in s tem mokrenje zidu. Ampak mene je pač skrbelo to, da ne bo prišlo do dovolj dobre vezljivosti med temeljem z izotekom in zidaki. Sicer bodo vmes stebri in vse povezano, pa vseeno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.775
113
pri taščici
Samo nasvet: okoli armature tam pri stebrih kjer ne boš imel izotekta premaži s kakšnim "cementolom" (komercialnega imen se zdele ne spomnim), ki bo preprečil dvig kapilarne vlage po stebru....

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Okoli armature se lahko premaže z namenskimi masami (mapei, kema,...), ampak ker je želzo tudi ni problem z brenerjem poštimat. Sam sem čez palice nasadil izotekt in ga ogrel ter prilepil, nato pa še dodal končke in jih stopil, da so zalili luknje.