Pokanje pri sprednjem kolesu

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ja, tudi meni je začelo pokat in sicer pri sprednjem kolesu. Kadar zavijem levo, pri desnem sprednjem kolesu naredi "klonk" ali pa "klonk, klonk" ali pa celo nič. Sliši se tudi "rrrrr" kot bi bil zanič ležaj (ta je bil zamenjan pred kakimi 15000 km), ampak ta zvok je precej tih. Snel sem kolo, premigal vse štange, roke, končnike in ostalo pa nikjer lufta. Rahlo sumim, da se pritožuje homokinetični zglob. Zunanja manšeta je cela, nič mastna, notranja pa je mastna, vendar ni nikjer pretrgana. Ležaja nad amortizerjem ni. Aja, avto je Accord '96.
Zdi se mi tudi, da precej glasneje naredi "klonk", če v ovinek pospešujem kot, če stisnem sklopko, da se vse skupaj vrti v prazno.
Lahko kdo kaj pripomni na mojo modrovanje?

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
Homokinetični zlob skoraj 100 %. Poka zato ker se znotraj zgloba obrabijo kroglice oziroma naležne površine. Probaj narediti naslednje, snemi kolo dol, daj v prestavo, primi z eno roko polos, z drugo pa probaj vrteti pesto oz. disk levo-desno, da vidiš če ima homokinetični zglob kaj zračnosti - lufta. Če je notranja manšeta mastna, in je ta mast taka črna in gosta, je manšeta skoraj sigurno počena. Lahko da je samo luknjica. Menjaj dokler ne bo prepozno. Vsaka polos ima dva zgloba, notranji in zunanji. Ponavadi se izrabi zunanji, ker opravlja večino dela ko zavijaš. Polos se sname dol, zunanji zglob lahko snameš dol, vse kar rabiš nardit je snet manšeto in z kleščami raztegnit obroček, da pade gred ven iz zgloba. Zglob nov stane cca 60 - 70 €, veliko boljše kot da kupuješ rabljenega, in ne rabiš kupovati cele polosi. Še en link ki bo pomagal pri diagnozi

https://www.youtube.com/watch?v=UMPuvqxPKVI

Normalno da glasneje poka če pospešuješ, saj homokinetični zglob prenaša moment od menjalnika do koles.. pa uspešno pri diagnozi!