Pohodniške palice ZA / PROTI?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Nekako shajam pri hribolazenju brez teh palic, ampak vidim da jih večina kar ima... a pa je to bolj za starejše, ki imajo težave s koleni a je splošno uporabno? Ker se mi zdi, da brez palic mišice hrbta in bauha bolj delajo za vzdrževanje pokončnosti in da so palice nekakšen nebodigatreba pripomoček.

Nabavit ali ne?

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
jaz sem jih probal enkrat, pa jih ne bom več....sem se bolj utrudil kot brez, je treba veliko bolj delat....odvisno od tega kako si telesno močan in seveda tvoja teža...če si lažjekategornik jih verjento neboš potreboval oziroma pogrešal.....vedet pa moreš da ko če jih uporabljaš se celotno telo bolj napreza in tudi bolj utrudi.....je pa res to tudi stvar vsakega posameznika.....mnogi pa jih imajo le zato ker jih imajo drugi, ker so kao "in" ......najlažje se boš odločil če si jih sposodiš pa sporbaš če ti to odgovarja....kot si pa že sam ugotovil, če palic ne uporabljaš hrbtne in trebušne mišice delajo bolj, kar je meni osebno bolje.....

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Men so vredu palce, sicer za kratke pohode ala grmada, šmarna, ...se mi jih ne da vlačit sabo, za v hribe mi pa kar prav pridejo, sem opazil, da kolena manj trpijo. Jest mam kar smučarske za 10€, ko jih zlomim kje v snegu, pa pa druge, tiste zložljive sam neki ropotajo med hojo, sem sam živčen, pa še zloži se ti loh, pa mehanizem gre, palca paj to to
wink-1.gif

volvo5er

Pripravnik
5. maj 2008
139
0
16
Ljubljana
Meni osebno zelo prav pridejo pri lazenju v hribe kjer je lepa pot (dovolj široka in brez ovir), kakšen kolovoz ali pa makedamska ceste. Zelo so dobrodošle če imam težji nahrbtnik. Pri manj urejenih poteh z veliko ovirami (in kje je potrebno na nekaterih mestih plezati) so mi pa samo v napoto.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Palice so super pripomoček, ne samo super, zelo priporočljiv, saj ti s pravilno uporabo dela več mišic, ne samo noge ampak
tudi zgornji del telesa, roke, prsni koš, drža je bolj pokončna, posledično vdahneš več zraka. Uporabljat jih moraš pa za
dodaten "pogon" in ne za to da se obešaš nanje, s tem nisi naredil nič

S tem rahlo razbremeniš noge in bolj obremeniš roke, vsekakor bo prvih par "izletov" bolj utrujjočih za roke, saj te mišice niso
vajene take obremenitve, potem boš boš pa videl da ti palice ogromno dajo, pri redni uporabi, hitrost, drža pri hoji, razbremenitev
kolen, ojačanje prsnega koša (priporočljivo tudi za ženske, da jim bolje stojijo
rolleyes-1.gif
) ...

Palce so full fajn, jaz sem dolgo mislil da so brezvezne, sedaj pa ne grem v hrib brez njih.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Z daljše ture in visokogorje nekako bi jih imel, bi pa tele "pajke" z zakonom prepovedal na razne lokalne turistične točke ala šmarna gora. Ker to zavzame 100% ozke poti, umaknit se pa tko al tko noben neče...
evil.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ma ja eni ropotajo z njimi ko prfuknjeni.

Da bi se pa s palicami bolj mučil kot pa brez, je pa mal butasta.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Nekako shajam pri hribolazenju brez teh palic, ampak vidim da jih večina kar ima... a pa je to bolj za starejše, ki imajo težave s koleni a je splošno uporabno? Ker se mi zdi, da brez palic mišice hrbta in bauha bolj delajo za vzdrževanje pokončnosti in da so palice nekakšen nebodigatreba pripomoček.

Nabavit ali ne?

Pohodne palice so odlična stvar,predvsem za krepitev rok,ramenskega obroča in hrbtnih mišic.Itak pa si moč pritiska/odriva sproti prilagajaš. Razmišljanje,da so samo za starejše,je smešno...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
jaz sem jih probal enkrat, pa jih ne bom več....sem se bolj utrudil kot brez, je treba veliko bolj delat....
....kot si pa že sam ugotovil, če palic ne uporabljaš hrbtne in trebušne mišice delajo bolj, kar je meni osebno bolje.....

Nimaš pojma,zavajaš in govoriš bedarije!
bonk.gif

Če si se bolj utrudil,to pomeni izključno to,da imaš slabo moč v rokah!
Hrbtne mišice pa precej bolj krepiš s hojo s palicami,kot pa s hojo brez! Če mi ne verjameš,vprašaj kakšnega fizioterapevta,ki se ukvarja z rehabilitacijo ljudi,ki so bili operirani na hrbtenici...

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Pal'ce so zakon.

zmaga.gif

Sploh pri kakšnem drsečem sestopu ti pridejo še kako prav + tega nimaš prstov na roki kot "čevape" + tega ima bolj ravno držo + tega si hitrejši pri vzponu, če jih znaš pravilno izkoristit + še in še
smile-1.gif

Moreš pa vedet, da kr ene palice iz Lidla ali Hoferja niso kot npr. kakšne Leki, katere so sicer dražje, ampak to hitro pozabiš po par pohajkovanjih
zmaga.gif

PS: ni ga hujšega kot to, da imaš kr neke palice in ti pri hoji "cinglajo", kot da si Rudolf. Verjemi, da takšne palice ne preživijo (vsaj pri meni) daljšega pohoda, ker jih že prej zlomiš od nervoze
uf-1.gif

Skratka, vzameš Leki za 50€ + in imaš vrsto let mir

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Bolš so smučarske, saj meni, ko velikrat gazim do riti, jo vsako leto sigurno polomim, tko, da glih neb 50+ dajal zmer
smile-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Smučarske gredo, če nimaš polplezalnih oz. plezalnih delov na poti. Že zložene 2x "lomljene" znajo biti napoto in je treba malo premisliti, kam si jih zatakneš, ko "plezaš".

Drugače pa - brez "kolekof" jaz ne grem več na pot - pa naj bo to sredogorje ali pa kaj višje gor.

Drugač pa:

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
uporabljam palice večino za strme vzpone, drugače niti ne.

so pa smučarske palice prekratke da bi pomagale pri hoji v hribih

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Uporabljam. Pridem hitreje, manj utrujen. Največji plus pa je, da me v tem primeru ne boli hrbet (imam težave tudi drugače). Ne glede na to, če grem z nahrbtnikom ali samo trening turo 400 višinskih metov.
Če se ti zdi, da jih ne rabiš, jih pač ne nabavi. Kaj se sekiraš, če jih večina ima. Če si v dobri kondiciji, jih verjetno res ne rabiš.