Podloga za olfa nož

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Oj,

kakšna ideja kaj bi lahko uporabil kot podlago za rezanje z olfa nožem? Imam frišno dilo v delavnici in je ne bi povsem porezal. Vem da ima Olfa svoje posebne podloge, pa tudi drugi proizvajalci jih imajo. Ampak jaz ne vem če so tisti trije milimetri mehke plastike dovolj, da ne prideš čez, če res pritisneš z nožem. Ima kdo kakšne izkušnje in kak dober predlog?

Iščem nekaj kar ne bo ne vem kako drago, dimenzije recimo 600*900mm, pa da bo zanesljivo zaustavilo prodor rezila. Sploh ni nujno da gre za kakšno "uradno" olfa nož podlago, lahko je tudi kakšna macgyver zadeva ki bi jo sam skupaj sestavil.

Hvala.

Nazadnje urejeno:

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
881
113
MB
Linolej. Uporabljajo ga otroci v šolah za rezbarjenje. Dobi se v ploščah 30x30cm, pa tudi 2m širine.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Na steklu ne bi rezal. A ni linolej ful tanek? Za pleksi sem pravkar dobil informacijo da poka že po parih rezih če ni debel vsaj 5mm. Potem je pa že 60+evrov za kvadrat.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Je res steklo tako fajn? Nekje v shrambi imam neko stekleno ploščo, ostanek ene mize. Ni bojazni da bi počila? Je kar debela sicer, pomoje več kot 5mm.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Iverna plošča

Dimenzije 500x1000 mm ali večja. Gladka in obrobljena. Dam v zameno za pivo.
grin1.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik Slycer pravi:
Je res steklo tako fajn? Nekje v shrambi imam neko stekleno ploščo, ostanek ene mize. Ni bojazni da bi počila? Je kar debela sicer, pomoje več kot 5mm.

eno leto v delavnici delal na steklu. Poezija
cheer.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Steklo je zakon... če vzameš kaljenega, potem pa spoh nimaš več skrbi. Na navadnem se bo še poznala kakšna raza!

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Ker sem zanesnjak, bom na to stekleno ploščo nalimal še namensko podlogo za rezanje ki ima gor mrežo in skalo.

Je kakšen test da se vidi če je steklo kaljeno al ne? Kaljeno steklo se da nakladno odrezat? Bi rad to moje zmanjšal na dimenzije podloge za rezanje.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Slycer pravi:
Ker sem zanesnjak, bom na to stekleno ploščo nalimal še namensko podlogo za rezanje ki ima gor mrežo in skalo.

Je kakšen test da se vidi če je steklo kaljeno al ne? Kaljeno steklo se da nakladno odrezat? Bi rad to moje zmanjšal na dimenzije podloge za rezanje.

kaljenega stekla ne moreš zmanjšati... ozirma ga lahko... samo na zelo majhne koščke
evil.gif

Test? ja zareži konkretno z olfo vanj. Na navadnem se bo hitro poznalo na kaljenem pa se boš moral res konkretno potruditi!

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Hm, jaz ga imam na jedilni mizi in je v dveh letih uporabi že kar nekaj prask. Res pa, da je miza temna in se vse takoj opazi.

S tem da nismo rezali z nožem po njemu.

panaque

Pripravnik
23. sep 2007
228
2
18
Ljubljana
Ne razmišljaj o steklu!
Že več kot 20 let uporabljam mehko plastično podlogo, ki se je svoje cajte dobila v Astri v Jami. Isti material se v raznih skladiščih ali halah uporablja za tista dvokrilna vrata, ki jih tudi viličar odrine in ne zbije, upam da veš kaj mislim. Je pa ta material prosojen, navadno v rumenkasti ali modrikasti barvi.
Edina alternativa temu je kos talne obloge, ki ima debelejšo podlogo, a la linolej. Nekatere obloge, tudi tekstilne gosto tkane, imajo na spodnji strani kar debelo podlogo. Poglej za kakšnimi ostanki v štacunah s talnimi oblogami, jim daš za pir in jo imaš.

Nazadnje urejeno:

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Sm se že kar odločil da bom ponucal to stekleno ploščo ki jo imam. Nanjo bom pa še prilimal z dvostranskim trakom namensko plastično podlago za rezanje. Pa je mehko na vrh in trda šipa skozi katero ni šans da pridem na dnu.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Če mi pomagaš ugotoviti kaj imaš da probam najti, bom premislil. Ker ne vem koliko stane ta plastika ki jo imaš.

Moj način me pride cirka 25 evrov. Je pa res da je potem ta stekleno plastična plata težka ko cent.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Dilema, ki se je pojavila v tej temi je pričela zanimati tudi mene (steklo ali plastika).
In ker je v moji navadi da takšne zadeve preskusim, sem naredil prav to.
Z na novo odlomljenim rezilom olfe sem narezal na kaljenem steklu cca 2,5 m papirnatih trakov iz 150g papirja.
Prej in potem sem konico rezila fotografiral pod povečavo mikroskopa in rezultat je takšen:

olfa1.jpg

olfa2.jpg

Del rezila ki je otopel je velikosti cca 0.2 mm

Slika pove več kakor 1000 besed, ne?
wink-1.gif

P.S.: na steklu se ni poznalo ničesar.