Podiplomski študij

Alan_Bastard

Pripravnik
12. dec 2007
170
1
18
Ljubljana
Odločam se za podiplomski študij in sicer med znanstvenim magisterskim študijem in bolognjskim magisterskim študijem. Zdaj me pa zanima kakšne imate kaj izkušnje, kaj mi bo bolj koristilo, kako delodajalci gledajo na posamezen študij,....

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Kateri faks pa si končal ? Če imaš UNI izobrazbo, ti je nesmiselno delati bolonjski magisterij, saj je to enaka stopnja kot jo imaš že zdaj (7.2).
"Navadni" magisterij je stopnje 8, potem pa imaš še doktorat, ki pa je 9. stopnja.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Ne vem, v kakšni situaciji si (žena, otroci, kredit, služba, ...) ampak jaz bi ti toplo priporočal študij v tujini. Od 2004 si v EU izenačen z domačini, tako da strošek ni (pre)velik. Če pa že je, so tule krediti ali pa eno leto služenja denarja in potem hop v študij.

Mednarodne izkušnje, poznanstva, način dela (ki je VELIKO bolj resen, seveda tudi bolj zahtven), odlični študijski pogoji. Seveda to velja le za bolj priznane univerze, pleve lahko obiskuješ tudi pri nas
wink-1.gif

Kaj pa je želena smer študija?

B.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Potem pa ti bo bolonjski magisterij samo zapravljanje časa&denarja. Tako da idi na navadni magisterij, preden ga ukinejo
wink-1.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Bolonjskega magisterija se ti ne splača delat, ker je stopnja ista tvoji zdajšnji izobrazbi. Znastveni magisterij se letošnje leto vpisuje zadnjič - od naslednjega šolskega leta "ne bo več obstjal". Papirnato sicer ja, ljudje (delodajalci) pa bodo razliko med strokovnim in znastvenim magistrom počasi pozabili. Torej ne eno ne drugo.

Edina smotrna odločitev bi bila, da se vpišeš na direktni doktorski. Novi in stari doktorat bosta na papirju enaka - čeprav bo v praksi potrebno za starega oddelati nekaj več. Torej stari doktor 4,5 leta in novi 3 leta. Stara profesorska garda se je tu že "pobunila" tako, da bodo novi doktorji v primeru habilitacije v naziv "doc" morali opravljati 1 leto post-doktorskega študija v tujini (nekje bo potrebno pač poloviti razliko).

Torej če imaš names ostati v šolstvu je pametna odločitev stari direktni doktorski in čim hitreje habilitacija. V nasprotnem primeru se ti splača počakati na naslednje šolsko leto, ko bodo začeli z izvajanjem novega doktorata. Ljudje (deodajalci) bodo sčasoma pozabili na razliko med novim doktorjem in starim, ti pa si boš prihranil 1,5 leta študija.

Nekaj se sicer govori, da naj bi starim magistrom zannosti ob prehodu na novi bolonjski študij priznali določene stvari. A jaz se na to ne bi zanašal. Govorilo se je že tudi to, da bodo stare magistre enačili z novimi doktorji, pa ni bilo nič iz tega. Torej moje skromno mnenje, stari DD - če greš v šolstvo, novi DD - če greš v gospodarstvo.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
kaki pa so pogoji za direktni doktorski?
a kdo to ve (nisem še nič gledal)?
mam UNI po starem sistemu. štiriletni študij.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik gs1422 pravi:
Edina smotrna odločitev bi bila, da se vpišeš na direktni doktorski. Novi in stari doktorat bosta na papirju enaka - čeprav bo v praksi potrebno za starega oddelati nekaj več.

Novi doktorski študij - temelji na tem, da imaš 3 leta bolonjskega dodiplomca + 2 leti bolonjskega podiplomca (strokovni magister) + doktorski študij (ki bo v praksi tudi zahteval izpite - stari dr. pogosto (torej ne vedno in ne na vseh programih!) tega ni zahteval, pač pa je narod preprosto samo napisal doktorsko disertacijo).

Stari doktorski študij - 4 leta starega dodiplomca + 2 leti starega magisterija + doktorski študij (lahko brez zagovora magisterija, pod pogojem, da so izpiti na magistrskem študiju opravljeni na višji ravni uspešnosti in da imaš članek/ke v dobri znanstveni reviji).

Nov bolonjski doktorski študij praviloma zahteva opravljanje dodatnih izpitov v okviru tega študija.

Če se bo stari UNI vpisoval na novi doktorat, mu torej manjka vsaj leto izpitov (ker ima samo 4 leta študija za seboj), če ne več (novi doktorji bodo imeli še dodatne izpite). V praksi bodo fakultete to polovile tako, da bodo od omenjenih prestopnikov zahtevale dodatne izpite (poleg tistih, ki se bodo zahtevali že v okviru bolonjskega doktorskega študija).

Vse pametne fakultete pa že danes zaostrujejo pogoje tudi starim doktorskim študentom. Itak ne poznam primera, da bi bilo treba bolonjskim doktorjem delati manj, kot pa starim doktorjem (starim - tisti, ki se vpisujejo na stari doktorski študij po opravljenem znanstvenem magisteriju). Cilj je, da se nivo znanja poenoti in na tem nivoju se praviloma enači na zgornjem platoju.

To je na splošno! Vsaka fakulteta ima pa svoje pogoje, ker vsaka fakulteta sprejema svoja pravila o doktorskem študiju (v zadnjih letih se ta pravila kar precej spreminjajo). Da ne omenjam, da ima vsaka univeza itak svoje pogoje (vsaka ima svoj statut). Tako da je vse skupaj zelo odvisno od tega, kam se vpisuje!
telephone7.gif
v roke!

Nazadnje uredil moderator:

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Odvisno od fakultete, do fakultete.

Pri nas sta dve možnosti:

- DD od prvega letnika naprej v kolikor si imel povprečje na dodiplomskem (brez diplome) vsaj 9, nekaj objav + priporočilo mentorja,
- DD od drugega letnika naprej (prepis iz magistrskega na DD), povprečje podiplomskih izpitov vsaj 8, zagovorjeni IRD-ji in delovni naslov dizertacije odobren s strani pristojne katedre ter potrjen na senatu.

Velja za stare doktroske programe. Bolonjskih še nisem pogledal.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zanimivo.
smile-1.gif

Štromi ima prav - res izgleda, da je manj dela na bolonjskih doktoratih.

Na tiste, ki se vpisujete: če želite več nekega strokovnega znanja, se vpišite na znanstveni mag. Če želite pasje značke in vam je za znanje vseeno, se vpišite na bolonjski doktorat.
evil.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Mali "hakelc" pa v tem razpisu le je. Sem se že ustrašil, da nam bodo razvrednotili pol leta študija. Po tem razpisu se lahko brez dodatnih pogojev vpišejo stari diplomanti, ki so do svoje diplome zbrali 300 ECTS-ov.

Po domače bi to pomenilo 9 semestrske dodiplomske študije. Mislim, da so 8 semestrski bili ovrednoteni z 240 ECTS-i. Od tu v nadaljevanju navajajo razliko ca 60 ECTS-ov v dif. izpitih, kot pogoj za vpis. Programi, ki jih navajajo, kot programe preko katerih se lahko vpišeš direktno, so po moje vsi ovrednoteni s 300 ECTS-i.

No vsaj takšna je bila tolažba, ki so nam jo prodajali, ko smo jokali, ker smo mi imeli 5 letnikov študija, ostali 4, vsi skupaj pa enako stopnjo izobrazbe (vau koliko vejic). Bojda naj bi se na bolonjske DD-je lahko sedaj "naši" vpisovali brez dodatnih pogojev.
(Za to ne dam roke v ogenj, ker sem vse skupaj poslušal še kot pravljice, ki takrat še niso bile uzakonjene).

Je pa moje osebno mnenje, da bo kvaliteta bolonjskim diplomantom in v nadaljevanju doktorjem padla. Če ne zaradi "slabega" programa pa zaradi sprembe financiranja fakultet. Cekini sedaj prihajajo na glavo diplomanta in ne več na glavo bruca. Vodstvu fakultet je tako v interesu spravit čim več ljudi najmanj do diplome. Potem pa se kliče stare absulvente domov, se jim ponuja brezplačna osvežitvene predavanja, podvaja število govorilnih ur v popoldanskem času, na internetu objavlja izpite...
frown-1.gif

Prav si povedal. Strokovnjakom bo bolje kot znanstvenikom. Staro gardo bodo pa sedaj dejansko držale gor reference in politika.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

če želite več nekega strokovnega znanja, se vpišite na znanstveni mag.

Na EF LJ letos zadnjič.

Edino kar sem profitirala z bolonjskega mag. je to, da mi je potrebno sedaj na starem mag. opraviti samo še 6 izpitov (od drugače skupaj 16-tih)
nahrung002.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Edino kar sem profitirala z bolonjskega mag. je to, da mi je potrebno sedaj na starem mag. opraviti samo še 6 izpitov (od drugače skupaj 16-tih)
nahrung002.gif

shocked-1.gif

Ne vem če te narobe berem ali narobe razumem? Na znanstvenem magisteriju imate 16 izpitov?
shocked-1.gif
Pa saj to ne more bit, ha?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik gs1422 pravi:
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
nahrung002.gif

shocked-1.gif

Ne vem če te narobe berem ali narobe razumem? Na znanstvenem magisteriju imate 16 izpitov?
shocked-1.gif
Pa saj to ne more bit, ha?

To je EF. Tu se stvari hitr nardijo
smile-1.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ja to ja, samo 16 izpitov je pa vseeno malo divje. Sem pa vmes že pogledal po predmetnikih od EF-a in opazil, da nikjer ne pišejo nič o IRD-jih. Tako, da verjetno ECTS-e potem verjetno res lovijo z izpiti in ne IRD-ji. Mi je ljubši "naš" način - manj izpitov več raziskovalnega dela + objave.
grin1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Magistrski študij (ne glede na smer) na nobeni od svetovno dobrih šol nima malo izpitov.

Tako, da....
grims-1.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
A zdaj si se pa ti name spravil?
grin1.gif

Tako ti povem, kvantiteta je bila do sedaj zgolj merilo za velikost ženskega nasmeška pred "dejanjem". Če ta kvantiteta skozi "dejanje" ni prinesla kvalitete, se nasmešek spremeni v razočaranje po "dejanju". In potem pridemo spet štromarji popravljat. Jasno na "naš" način. Z malo drugačno kvantiteto, ki prinese izjemno kvaliteto in nasmešek po "dejanju".
evil.gif

No prav, priznam. Ekonomisti ste pa lepši od štromarjev.
grin1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Se ne bi čisto strinjal s tvojim zadnjim zapisom.

Kvantiteta še zdaleč ne pomeni (visoke) kakovosti.

Veliko pomembnejša je vsebina, pri podiplomskem študiju pa predvsem, če ne celo samo, lastno delo in prispevek posameznika (tako vsaj bi moralo biti in tako tudi je - na tistih resnično dobrih univerzah oziroma fakultetah, seveda). Recimo, en zelo dober pokazatelj odličnosti nekega podiplomskega študijskega programa je, če ta vsebuje predmet, ki obravnava poglavja iz matematike. In slednje ne velja le za naravoslovna in tehnična področja.

Sam konkretno sem imel na podiplomcu (znanstveni magisterij) 6 predmetov. (No, zdaj jih imam le še par.
smile-1.gif
) Ampak, veliko je odvisno tudi od vrednotenja predmetov s kreditnimi točkami. Tako bi si lahko predmetnik razbil tudi na več predmetov, npr. na 10, sploh če bi izbral predmete z drugih fakultet.