podaritev denarja

EFX

Pripravnik
13. nov 2007
91
1
8
Živjo,

mogoče kdo ve, kako je z podaritvijo večje količine denarja. Teta želi prodati stanovanje in ta denar razdeliti med svojce. Je treba za tovrstne zadeve narediti kakšno pogodbo, kako je z plačilom davka in koliko lahko ona sploh dvigne z svojega tekočega računa glede na njeno starost. Pravijo, da oseba starejša od 75. let ne more kar tako dvigovati zneske višje od 8.000€ mesečno, pa še te mora opravdati na banki, zakaj jih želi porabiti.

Lep pozdrav.
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Tole je meni malo sumljivo... Ce je vir denarja znan - se pravi, da ni suma o pranju denarja - ki ga pri jasni kupoorodajni pogodbi ne bo, potem ti nima banka kaj omejevat koliko in zakaj lahko dvignes (ce seveda imajo dovolj gotovine)... Se posebej mi pa koncept "oseba starejsa od 75 let" smrdi.

Ko je gotovina enkrat pr njej v rokah - se pa pac porabi. Kdo ve za kaj.

O kateri banki je govora? Ker sem preprican, da bi take omejitve zanimale BSI... Pa kaksnega varuha clovekovih pravic tudi
smile-1.gif

EFX

Pripravnik
13. nov 2007
91
1
8
Ni govora o nobeni banki, to sem brala na nekem forumu in se tudi meni zdi čudno.

Se mi pa zdi preveč enostavno, da taka stara oseba lahko dvigne denar, potem pa ga razdeli in denar "izgine". Za vsak šmorn se delajo neke pogodbe, plačujejo se davki, itd. Da ne bi po njeni smrti prišlo na plan, da ji je kdo pokradel denar od prodaje in da bi spraševali, kako, da ni denarja več, kako to, da ga je porabila itd... Nam bi seveda bilo bolj všečno, da se ne plačuje nekih davkov, ampak po drugi strani pa mislim, da je to kot neko darilo, ki pa sem brala, da če je vredno 8.000€ali več, mora biti prikazano in obdavčeno?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Res je. Vprasanje je kako se boste privat zmenili. Ali das kot uradno "darilo" (in sproti se za podpisat, da se odpoves zapuscini...), ter to obdavcis, ali pa pac, kaj vsak dan dvignes 500 EUR z bankomata, in se pac nekje porabi? :D

To o bankah je pa cisto nakladanje.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik EFX pravi:
Živjo,

mogoče kdo ve, kako je z podaritvijo večje količine denarja. Teta želi prodati stanovanje in ta denar razdeliti med svojce. Je treba za tovrstne zadeve narediti kakšno pogodbo, kako je z plačilom davka in koliko lahko ona sploh dvigne z svojega tekočega računa glede na njeno starost. Pravijo, da oseba starejša od 75. let ne more kar tako dvigovati zneske višje od 8.000€ mesečno, pa še te mora opravdati na banki, zakaj jih želi porabiti.

Lep pozdrav.
smile-1.gif

Darilo nad 5000,00 EUR v denarju je obdavčeno, lestvice si poglej v Zakono o davku na dediščine in darila.

Nečak v tem primeru plača 5% če je darilo do 10 jurjev.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5017

Za takšno darilo ni predpisana nobena oblika pogodbe, torej ni potrebno da je kaj napisano.

Iz svojega računa lahko dvigne kolikor hoče oz. kolikor ima gori, le na banki je treba dvig najaviti, če gre za večjo vsoto (odvisno od banke).

Nihče na banki te ne sme spraševati kaj delaš z lastnim denarjem, od kod takšne ideje?

Najlažje je seveda dvig in razdelitev med obdarjence...

Ima pa lahko obdarjenec problem če želi potem gotovino položiti na svoj račun. Če je znesek (mislim da 15.000+ al je 18.000+) je banka po zakonu dolžna ugotavljati izvor... zaradi pranja denarja

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik EFX pravi:
Ni govora o nobeni banki, to sem brala na nekem forumu in se tudi meni zdi čudno.

Se mi pa zdi preveč enostavno, da taka stara oseba lahko dvigne denar, potem pa ga razdeli in denar "izgine". Za vsak šmorn se delajo neke pogodbe, plačujejo se davki, itd. Da ne bi po njeni smrti prišlo na plan, da ji je kdo pokradel denar od prodaje in da bi spraševali, kako, da ni denarja več, kako to, da ga je porabila itd... Nam bi seveda bilo bolj všečno, da se ne plačuje nekih davkov, ampak po drugi strani pa mislim, da je to kot neko darilo, ki pa sem brala, da če je vredno 8.000€ali več, mora biti prikazano in obdavčeno?

Enostavno, da dviguješ LASTEN denar? ja pa menda ja... saj je tvoj. Saj dvig podpišeš in se legitimiraš s kartico+osebno. Sem bil poleg ko je 80. letni+ dvignil 500.000,00 EUR. Noben problem, le zadaj je moral stopit da so na mašini prešteli.

EFX

Pripravnik
13. nov 2007
91
1
8
Ja to je pa potem super novica za mene.

Teta dvigne kolikor želi, razdeli in jaz imam pač to v štunfu namesto, da si dam na TR račun. Glede na to, da to spet ne bo nek enormen znesek, ga bom investirala v nakup nove kuhinje in glede na to, da imam tudi sama prihodke, naj ne bi nihče trobil od kje mi denar za nakup kuhinje.

Super.
Res hvala, ful ste mi pomagali.
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Pač parkrat položiš na TRR manjše zneske pa nihče ne bo nič reagiral...

Če pa nastane cirkus pa rečeš da si od staršev dobil, kjer ni davka
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če ne sme dvigniti, naj gre pač v Moro ali kam drugam kjer prodajajo zlato, si ga kupi za celo vsoto z nakazilom in razdeli zlatnike med srečne dobitnike. :D

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Ce je denarja res kaj vec v igri in da se bo to delilo vec osebam in ne darovalo eni, bi jaz naredil v izogib kaksnim kasnejsim obtozbam nek A4 papir na katerega bi napisal vse prejemnike, njihove podpise in zneske.