Počena vzmet!

rollingstones

800. registrirani uporabnik
3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
En lep jesenski dober dan vsem skupaj,

Stanje je takšno, da smo pri pregledu vozila odkrili počeno sprednjo vzmet na desni strani (stran sovoznika).
frown-1.gif

Gre za osebno vozilo Renault Clio druge generacije, mlinček je 1.5 dCi (82PS).

Pozno spomladi je bila menjana garnitura sprednjih blažilnikov in podlog - Bilstein B4.
Sprednji fedri so bili takrat po zagotovilih našega serviserja še v voznem stanju...

Torej, potreboval bi res dobre oz. kvalitetne sprednje vzmeti, seveda morajo biti popolnoma serijske.
Zanimajo me tudi vaši nasveti in priporočila, ker bi z veseljem vgradil nekaj kvalitetnega, da bo mit pri hiši za nekaj sezon...

Malce sem gledal znamke Sachs, K&F, Lesjöfors, Kayaba, ...

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Original od RS-a
smile-1.gif

Kayaba so malce trši
Sachs je ponavadi prva vgradnja
Lesj... so nekaj povprečnega

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
Citat:
Uporabnik rollingstones pravi:
Sprednji fedri so bili takrat po zagotovilih našega serviserja še v voznem stanju...

Fedri so lahko samo v dveh stanjih, v voznem in v nevoznem. Stanje se spremeni pa dobesedno čez noč. Vmesna stopnaj so sicer posedeni fedri, ampak ta stopnja se začne z dnem ko jih montiraš in se z leti samo slabša!

Sicer pa večina priznanih znamk je dobrih, vprašanje kaj sploh je bil vzrok za lom vzmeti. Včasih ni kriva sama vzmet ampak je lahko čudno vstavljena ali pa je v ležišču/šalčki en kup svijarije ki povzroča nepotrebno trenje. Glede na to da si menjal amortizerje je lahko problem tudi v tem, recimo če ležaj amortizerja ne deluje dobro ali pa je kaj narobe sestavljeno (recimo da se pozabi kakšno podložko pod ležajem) potem ti pri obračanju kolesa zateguje še vzmet ki ni namenjena takemu gibanju (govorim za sprednjo os).

rollingstones

3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Hmm, najbolj zanimiva je prigoda iz uradnega Renault servisa v Ljubljani.

Bolj ko ne iz čistega firbca sem sem se napotil povprašati, kakšna je njihova cena za prednje vzmeti.
Skorajda me je vrglo na zadnjo plat, ko so mi končno le zaupali cene.
Cena originalnega Renault fedra je malce več kakor 140 € po kosu!
10.gif

Niso pa mi znali pojasniti, katera znamka jih proizvaja...

rollingstones

3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sicer pa večina priznanih znamk je dobrih, vprašanje kaj sploh je bil vzrok za lom vzmeti. Včasih ni kriva sama vzmet ampak je lahko čudno vstavljena ali pa
je v ležišču/šalčki en kup svijarije ki povzroča nepotrebno trenje. Glede na to da si menjal amortizerje je lahko problem tudi v tem, recimo, če ležaj amortizerja
ne deluje dobro ali pa je kaj narobe sestavljeno (recimo da se pozabi kakšno podložko pod ležajem) potem ti pri obračanju kolesa zateguje še vzmet ki ni
namenjena takemu gibanju (govorim za sprednjo os).

Težko reči kje točno leži vzrok odpovedi počene vzmeti.
Kot sem že dejal, je bila pred poletjem zamenjana kompletna garnitura sprednjih blažilnikov ter podlog.

V praksi se pri vožnji čez kakšne manjše luknje ali železniške tračnice zasliši zvok, ki je podoben "žvenketanju" kovancev.
smirk-1.gif

Sicer pa ni moč opaziti kakšnih sprememb, še dobro, da se je oglasil ta nenavaden zvok...

Seveda bi bil zelo dobrodošel še kakšen nasvet ali izkušnja glede izbire kakovostnih vzmeti!

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
38
CENTAR LJ
Čist offtopic: kje si pa kupil B4? Sam sem slišal neke zgodbice, katerim ne verjamem najbolj, da prek ebaya da se lahko dabi neke ponaredke, sam nekako dvomim :p so slučajno z ebaya?

rollingstones

3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Offtopic - blažilniki Bilstein B4 so kupljeni na slovenskem tržišču!
Gre pa vsekakor za popolnoma originalne kose blažilnikov z garancijo, vsaj trgovec zagotavlja tako...

Nisem prepričan ali smem tu na forumu delati reklamo za podjetje, kjer so bili nabavljeni, ti pa napišem preko ZS.

Ontopic - ima še kdo kakšen dober predlog oz. izkušnjo, trenutno se nagibam kar k nakupu Sachs vzmeti.
zmaga.gif

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.401
235
63
Kupi katerekoli nove vzmeti. Pri športnih računaj na to, da bo avto še kak cm nižji, kot navajajo na izdelku. Sam sem za set H&R športnih vzmeti dal 200EUR. Vgradnji športnih vzmeti prištej še strošek homologacije.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jaz sem za bivšo 19-ko nbavil loesjefors. Gor so bili 10 let bp, potem pa je avto šel na odpad. Torej dobra izkušnja (bili so dlje na avtu kot otiginalni).

rollingstones

3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Verjetno bodo tudi ti, ki so v ožjem izboru (Bilstein, Sachs, KF) boljši od originalnih "Renault" vzmeti.

Zahvaljujem se vam še enkrat za vse koristne napotke...